260
| INTIMEnews

Eurostat: Στο 3,9% ανέβηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – έπεσε στην Ευρωζώνη

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2023, 12:54
|INTIMEnews

Eurostat: Στο 3,9% ανέβηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – έπεσε στην Ευρωζώνη

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2023, 12:54

Nέα σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, διαμορφούμενος σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εurostat, στο 2,9% από 4,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Στην Ελλάδα αντίθετα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός ανέβηκε τον μήνα Οκτώβριο στο 3,9%, από 2,4% τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι για τη χώρα μας η Eurostat είχε ενημερώσει ότι σε εναρμονισμένη βάση -για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης- ήταν στο 2,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, ενώ η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε ανακοινώσει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 1,6% σε εθνικό επίπεδο.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν εν τω μεταξύ και τα πρώτα προσωρινά στοιχεία της Eurostat  για το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2023, τα οποία δείχνουν επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με αυτά η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, μετά την ελαφρά ανάκαμψη του προηγούμενου τριμήνου -επιβαρυμένη από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Γερμανία και τις πληθωριστικές εντάσεις.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των 20 χωρών της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,1% από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα το τρίτο τρίμηνο του 2023, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και είχε παραμείνει σταθερό στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,1% και στην ευρωζώνη και στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα για το ελληνικό ΑΕΠ αλλά και άλλων χωρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...