547
«Δεδομένων των λαθών που έγιναν στην προχθεσινή πληρωμή (της βασικής ενίσχυσης) ζητήθηκαν οι παραιτήσεις της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ», ανακοίνωσε  στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, για να ακολουθήσουν τα «πυρά» της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για απόπειρα μετάθεσης ευθυνών από τον υπουργό | INTIMEnews

Ομοβροντία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ κατά Αυγενάκη για το θέμα με τις ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2023, 11:04
«Δεδομένων των λαθών που έγιναν στην προχθεσινή πληρωμή (της βασικής ενίσχυσης) ζητήθηκαν οι παραιτήσεις της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ», ανακοίνωσε  στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, για να ακολουθήσουν τα «πυρά» της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για απόπειρα μετάθεσης ευθυνών από τον υπουργό
|INTIMEnews

Ομοβροντία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ κατά Αυγενάκη για το θέμα με τις ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2023, 11:04

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει το θέμα που δημιουργήθηκε με την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – η μικρότερη, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Ο μεν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ζήτησε τις παραιτήσεις του προέδρου και μελών του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, ωστόσο μόλις τρία από τα εννέα τα μέλη του συμβουλίου πειθάρχησαν, με το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για ομολογία αποτυχίας από τον υπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ να αξιώνει την παραίτησή του.

«Δεδομένων των λαθών που έγιναν στην προχθεσινή πληρωμή (της βασικής ενίσχυσης) ζητήθηκαν οι παραιτήσεις της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ», ανακοίνωσε στη Βουλή ο κ. Αυγενάκης, ενώ πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που επικαλέστηκε η ΕΡΤ, άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να σταλεί ο φάκελος του ΟΠΕΚΕΠΕ στον εισαγγελέα, καθώς, όπως ομολόγησαν, «κινδυνεύει η εθνική πιστοποίηση των αγροτικών επιδοτήσεων».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι η απόφαση του υπουργού για τις καρατομήσεις στον Οργανισμό εμφανίζεται να έχει σχέση, εκτός από τις δυσλειτουργίες στην τελευταία πληρωμή, και με έγγραφα διοικητικών αρχών που φέρεται να έχουν εντοπίσει σοβαρά προβλήματα, τα οποία εκθέτουν τον Οργανισμό και κατ’ επέκταση τη χώρα εντός και εκτός συνόρων.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελος Σημανδράκος, πάντως, ξεκαθάρισε πως δεν παραιτείται. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, δεν έχει παραιτηθεί και ούτε πρόκειται, καθώς δεν είναι πολιτικά τοποθετημένος, αλλά έχει διοριστεί βάσει ΑΣΕΠ για μία τριετία, έως το 2025. Υποστήριξε, επίσης, ότι δεν έχει στα χέρια του καμία επιστολή με την οποία να ζητείται η παραίτησή του ούτε και να διευκρινίζονται οι λόγοι για κάτι τέτοιο.

Οπως προαναφέρθηκε, τις παραιτήσεις τους, ανταποκρινόμενα στο αίτημα του υπουργού, υπέβαλαν τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Στη σκιά του θέματος που δημιουργήθηκε με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και την εντολή καρατόμησης των μελών του ΔΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ αξιώνει –με δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη, βουλευτή Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη– την παραίτηση του ίδιου του υπουργού.

«Η προσπάθεια του υπουργού κ. Αυγενάκη να μεταθέσει τις βαρύτατες ευθύνες του στους διορισμένους από τον ίδιο στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν πείθει κανέναν, ούτε φυσικά απονέμει την επιβεβλημένη δικαιοσύνη για ένα πρώτου μεγέθους έγκλημα σε βάρος εκείνων που παράγουν τον πρωτογενή πλούτο στη χώρα μας», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Κόκκαλης, οπότε «το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει, είναι να υποβάλει την παραίτησή του (…) όχι μόνον ως ελάχιστη πράξη πολιτικής ευθιξίας, αλλά και γιατί έχει αποδείξει με τη συμπεριφορά του το τελευταίο διάστημα ότι ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται είναι επικίνδυνος και προς τους έλληνες αγρότες και προς την ίδια τη Δημοκρατία».

Με τη σειρά του, το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει το γεγονός ότι στις 27 Οκτωβρίου καταβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η μικρότερη προκαταβολή βασικής ενίσχυσης που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό κόσμο στη χώρα μας, στο πλαίσιο της εφαρμογής της ΚΑΠ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, το συνολικό εγκεκριμένο χρηματικό ποσό της βασικής ενίσχυσης για το 2023 ανέρχεται σε € 829 εκατ., μειωμένο κατά € 239 εκατ. σε σχέση με πέρυσι.

«Ο αρμόδιος υπουργός ήταν ως φαίνεται ιδιαίτερα απασχολημένος να εκβιάζει ψηφοφόρους προς χάριν του κ. Αγοραστού και χθες “έπεσε… από τα σύννεφα”. Οι “καρατομήσεις” μελών του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ συνιστούν ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας. Η κυβέρνηση είναι έκθετη», καταλήγει σε σκληρό ύφος η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ στον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...