468
| Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS

«Πυρά» Πούτιν κατά ΗΠΑ: Υπεύθυνες για τον όλεθρο στη Μέση Ανατολή

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2023, 22:42

«Πυρά» Πούτιν κατά ΗΠΑ: Υπεύθυνες για τον όλεθρο στη Μέση Ανατολή

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2023, 22:42

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δευτέρα τις ΗΠΑ ότι είναι υπεύθυνες για το χάος και τον όλεθρο στη Μέση Ανατολή, τρεις εβδομάδες αφότου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

«Οι κυρίαρχες ελίτ στις ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους είναι οι ωφελούμενοι από την παγκόσμια αστάθεια», σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου σε τηλεοπτική δήλωσή του σε συνάντηση μελών του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι ίδιοι ευθύνονται για τις εξελίξεις όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, όπου «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ο θάνατος χιλιάδων αθώων», αλλά και στην Ουκρανία, στο Ιράκ και στη Συρία, προσέθεσε.

Εχοντας εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 με το επιχείρημα, αρχικά, ότι έπρεπε να απελευθερώσει τους ρωσόφωνους από την –κατά το ρωσικό αφήγημα– καταπίεση του Κιέβου, ο ρώσος πρόεδρος «αναβάθμισε» τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής» του σε αγώνα για επιβίωση της χώρας του ενάντια σε μια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση, την οποία τακτικά κατηγορεί ότι θέλει να συντρίψει τη Ρωσία, σχολίασε το Reuters.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι η Μόσχα πολεμά τις παραπάνω «σκιώδεις δυνάμεις» στο μέτωπο της Ουκρανίας. «Η Παλαιστίνη μπορεί να βοηθηθεί μόνο με την καταπολέμηση αυτών που βρίσκονται πίσω από αυτή την τραγωδία. Είμαστε η Ρωσία και τους πολεμάμε στο πλαίσιο της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”. Τόσο για εμάς όσο και για εκείνους που αγωνίζονται για την πραγματική, για την αληθινή ελευθερία», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών για το Παλαιστινιακό, καθώς και τις προτάσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Πρόσφατα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, πάντως, μετά την υποδοχή αντιπροσωπείας της Χαμάς στη ρωσική πρωτεύουσα.

Εξάλλου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο και τη Δύση για υποκίνηση των ταραχών που ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής στο αεροδρόμιο της Μαχατσκαλά, πρωτεύουσας της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν, όπου αντισημιτικός όχλος κινήθηκε απειλητικά εναντίον επιβατών πτήσης από το Ισραήλ.

«Τα γεγονότα στη Μαχατσκαλά χθες το βράδυ άντλησαν την έμπνευσή τους, μεταξύ άλλων μέσω των κοινωνικών δικτύων, ιδιαίτερα από τα ουκρανικά εδάφη, από τα χέρια πρακτόρων των Δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών» σημείωσε ο Πούτιν στην ίδια δήλωσή του, δίχως να παραπέμψει σε καμία σχετική ένδειξη.

ΗΠΑ: Παράλογοι οι ρωσικοί ισχυρισμοί

Oι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, χαρακτήρισαν «παράλογους» τους ρωσικούς ισχυρισμούς –τους οποίους είχε διατυπώσει πριν από τον ρώσο πρόεδρο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών– ότι η Ουκρανία έπαιξε «ρόλο-κλειδί» στις αντι-ισραηλινές ταραχές στο Νταγκεστάν.

«Είδα τις τοποθετήσεις τους που κατηγορούν την Ουκρανία και είναι παράλογες (…). Πιστεύουμε ότι μάλλον θα έπρεπε να ζητηθεί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Ο ίδιος κάλεσε τις ρωσικές Αρχές «να καταδικάσουν δημόσια αυτές τις βίαιες διαδηλώσεις και να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ισραηλινών και των εβραίων της Ρωσίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...