Ο,τι θέλει να δει ο καθένας βλέπει στις αναρτήσεις των social media, και κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η κοινωνική πόλωση. Διότι αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών αυτών των μέσων οι οποίοι δυσανασχετούν με τις πολιτικές αναλύσεις και προτιμούν να πιστεύουν σε «ειδήσεις» που απευθύνονται στο συναίσθημά τους. Κυκλοφορούν βίντεο με προφανή πλαστότητα, αλλά και άλλα, πλαστά επίσης, που μπερδεύουν τα εργαλεία ανίχνευσης πλαστότητας και, τελικά, δημιουργείται σύγχυση.
Η Corriere della Sera (Μάσιμο Γκάτζι) ανέλυσε το θέμα του πολέμου σε εποχή εύκολης πλαστογράφησης των εικόνων με τις μεθόδους της Τεχνητής Νοημοσύνης, βασισμένη σε ένα ρεπορτάζ των New York Times – αν και ο πόλεμος είναι απλώς πολιτική. Και η καθαυτό πολιτική δεν απαιτεί φωτογραφίες και βίντεο, αλλά θωρακισμένη συγκρότηση – αλλά αυτό το επίμοχθο ζήτημα δεν αφορά, εξυπακούεται, τον κόσμο των social media.
«Σε ένα βίντεο, λοιπόν, από αυτά που εξαπολύθηκαν με την εν εξελίξει σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων εμφανίζεται ο εμίρης του Κατάρ (ο ηγέτης της τρίτης σε πετρελαιοπαραγωγή χώρας στον κόσμο) να απειλεί να μπλοκάρει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε όλες τις χώρες αν το Ισραήλ δεν εγκαταλείψει την επίθεση στη Γάζα και αν δεν επιλυθεί το Παλαιστινιακό. Σε άλλο βίντεο ένας ισραηλινός στρατηγός συλλαμβάνεται από τη Χαμάς.
»Και σε ένα τρίτο ο Κιμ Γιόνγκ-ουν της Βόρειας Κορέας αποδίδει την ευθύνη για τη σύγκρουση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ στον Τζο Μπάιντεν, προειδοποιώντας ότι θα ξεσπάσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έτσι και ο Δημοκρατικός Μπάιντεν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024. Ο βορειοκορεάτης δικτάτορας ελπίζει να κερδίσει τις εκλογές ο Τραμπ.
»Ολα αυτά είναι ψέματα, όμως εκατομμύρια χρήστες κοινωνικών δικτύων τα λογαριάζουν για αληθή προτού οι πλατφόρμες που τα φιλοξενούν τα αφαιρέσουν. Αναμενόμενο ήταν: το ξέσπασμα της νέας, άγριας σύγκρουσης το ακολούθησε η έκρηξη των fake news. Ο πανικός ότι η είδηση θα συντριβεί από τα deepfakes της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι προς το παρόν αβάσιμος. Ναι, ο εμίρης μιλάει στο βίντεο, όμως προ εξαετίας. Καμία αναφορά, φυσικά, στον σημερινό πόλεμο.
»Ο αιχμάλωτος ισραηλινός στρατηγός είναι ο ηγέτης της κυβέρνησης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που συνελήφθη από τους Αζέρους. Και ο Κιμ δεν μίλησε περί Μπάιντεν και Τραμπ στην πανηγυρική κομματική συγκέντρωση προ τριετίας. Προς το παρόν το εργοστάσιο deepfake παράγει ελάχιστα. Οι τεχνολογίες είναι πολύπλοκες, χρειάζονται πολλά λεφτά και χρόνο. Ευκολότερο είναι να ανακυκλώσει κανείς τα παλιά υλικά, όπως τα παραπάνω βίντεο, παρουσιάζοντάς τα σαν καινούργια και αποδίδοντας στα πρόσωπα που εμφανίζονται σε αυτά φράσεις που ουδέποτε ξεστόμισαν».
Η Corriere παρέθεσε ένα απόσπασμα των ΝΥΤ που δείχνει ακριβώς τι θέλει να πει με όλα αυτά το αμερικανικό μέσο, αλλά και το ιταλικό που τα αναμετέδωσε: «Εν μέσω άκρως συναισθηματικών συζητήσεων περί Γάζας στα social media, κακόβουλοι πράκτορες εκμεταλλεύονται τη διαθεσιμότητα της ΤΝ για να απορρίψουν το αυθεντικό περιεχόμενο ως ψεύτικο. Αυτό είναι το λεγόμενο ‘‘δώρο του ψεύτη’’». Και για να μη μένουν αμφιβολίες όσον αφορά το νόημα, το αμερικανικό μέσο έγραψε ότι αμφισβητήθηκε ακόμη και η αυθεντικότητα των φωτογραφιών «με τα παιδιά που έκαψε η Χαμάς» τις οποίες έδειξε ο Νετανιάχου στους Αμερικανούς, στην αρχή της κρίσης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News