412
Παλαιστίνιοι μεταφέρουν με κάρο σορούς αμάχων που σκοτώθηκαν στον τελευταίο βομβαρδισμό της πόλης Χαν Γιούνις, στη νότια περιοχή της Γάζας | REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Οι Ισραηλινοί ξεδοντιάζουν την ηγεσία της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2023, 20:29
Παλαιστίνιοι μεταφέρουν με κάρο σορούς αμάχων που σκοτώθηκαν στον τελευταίο βομβαρδισμό της πόλης Χαν Γιούνις, στη νότια περιοχή της Γάζας
|REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Οι Ισραηλινοί ξεδοντιάζουν την ηγεσία της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2023, 20:29

Η αεροπορία, το Πυροβολικό και τα drones του Ισραήλ σφυροκοπούν ανηλεώς τις περιοχές της Γάζας όπου υπάρχουν μέλη της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, έγραψε η Corriere della Sera βασισμένη στις διαβεβαιώσεις των πηγών της ότι οι Ισραηλινοί είναι σίγουροι για τους στόχους τους επειδή είχαν «πληροφορίες από τα σημεία» και επιπροσθέτως ασκούσαν «ηλεκτρονική επιτήρηση».

Πρόκειται για «ανελέητο ανθρωποκυνηγητό, με στόχο να χάσει η τζιχαντιστική οργάνωση πρόσωπα που προορίζονται να ηγηθούν και να ενθαρρύνουν την αντίσταση εναντίον της επικείμενης χερσαίας επιχείρησης των Ισραηλινών». Οι ανακοινώσεις του θανάτου αυτών των μελών της Χαμάς «χρησιμεύουν επίσης στο Ισραήλ για να εμψυχώσει τους στρατιώτες του, να καθησυχάσει την κοινή γνώμη του και να φοβίσει τους εχθρούς του».

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον Σάντι Μπαρούντ, αναπληρωτή επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Χαμάς και δεξί χέρι του πολιτικού ηγέτη Γιαχία Σινουάρ. Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών, φρόντισε να εξηγηθεί η Corriere, «πρέπει να δηλωθεί ότι κατά το παρελθόν βασικοί παράγοντες της Χαμάς για τους οποίους οι Ισραηλινοί είχαν πει ότι τους εξόντωσαν, κατόπιν εμφανίστηκαν ολοζώντανοι και με το όπλο στο χέρι».

Τώρα όμως τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά: «Ο Μπαρούντ είναι αναμφίβολα μεγάλο ψάρι. Το Ισραήλ τον κατηγορεί ότι σχεδίασε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου μαζί με τον Σινουάρ. Στο παρελθόν είχε διοικήσει μονάδες της Χαμάς στην κεντρική περιοχή της Λωρίδας της Γάζας και φαίνεται να είχε πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών».

Τοπικές παλαιστινιακές πηγές επιβεβαίωσαν ότι η επιδρομή του Ισραήλ έγινε στις 11, σε μια συνοικία του Χαν Γιούνις . Ο πρώτος απολογισμός των βομβαρδισμών είναι τουλάχιστον 22 θάνατοι αμάχων, ωστόσο ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα πτώματα κάτω από τους σωρούς των ερειπίων.

«Φαίνεται ότι ο Χασάν αλ-Αμπντάλα, υπεύθυνος για τις ομάδες που εκτόξευαν ρουκέτες προς το Ισραήλ από τις βόρειες γειτονιές του Χαν Γιούνις, σκοτώθηκε επίσης κατά τις ίδιες αεροπορικές επιδρομές. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, το καταφύγιό του ανακαλύφθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. Οι στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των ηγετών της Χαμάς μάλλον αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προετοιμασίας για τη χερσαία επίθεση».

Η Corriere έκανε ρεπορτάζ στο κιμπούτς Νιρ Αμ, όπου είδε στρατοπεδευμένη μεγάλη δύναμη Τεθωρακισμένων και Πεζικού και συνεχείς κατασκοπευτικές επιχειρήσεις drones. «Το Πυροβολικό έβαλε ανά διαστήματα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα τανκς Merkava έκαναν τη βαθύτερη εξόρμησή τους από τις 7 Οκτωβρίου, με στόχο να δοκιμάσουν την άμυνα του εχθρού. ‘‘Είμαστε έτοιμοι, θα μπούμε σταδιακά’’, μας είπαν οι στρατιώτες. Λίγο αργότερα, στρατιωτικοί εκπρόσωποι ανακοίνωσαν τα ονόματα τριών άλλων διοικητών του εχθρού. Οι Ιμπραήμ Τζαντέβα, Ραφάτ Αμπάς και Τερέκ Μαρούφ σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...