1119
Τοιχογραφία στην Πομπηία | Shutterstock

Μύθοι και αλήθειες για το σεξ

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2023, 19:15
Τοιχογραφία στην Πομπηία
|Shutterstock

Μύθοι και αλήθειες για το σεξ

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2023, 19:15

Ολοι μιλάμε -πολύ- για το σεξ και όσο μιλάμε θέλουμε να μιλάμε όλο και περισσότερο. Και να μαθαίνουμε περισσότερα. Γι αυτό, εξάλλου, θέλουμε να βάλουμε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγιση στα σχολεία και εξακολουθούμε να διαπαιδαγωγούμαστε πάνω στο σεξ και ως ενήλικες.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και όσα νομίζουμε ότι ξέρουμε για το σεξ –και συχνά είμαστε βέβαιοι γι’ αυτά– δεν είναι απαραίτητα σωστά. Και, όπως λέει η Λορι Μιντζ, ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που εστιάζει στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα, στους New York Times, τα λάθος πράγματα για το σεξ που εκλαμβάνουμε ως αλήθειες, μπορούν να «προκαλέσουν μεγάλη ζημιά».

Ποιοι είναι, όμως, οι βασικοί μύθοι για το σεξ, που δεν ισχύουν;

1. Ολοι κάνουν περισσότερο σεξ από εμάς

Περιέργως αυτός είναι ένας μύθος που μας κυνηγά σε όλη μας τη ζωή. Ακόμη και οι έφηβοι πιστεύουν ότι «όλοι οι άλλοι το κάνουν ήδη, εκτός από μένα». Κι αυτό τους κάνει να επιδιώκουν μια πρώτη σεξουαλική επαφή, χωρίς να είναι έτοιμοι γι αυτήν.

Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις, επίσης πιστεύουν ότι όλοι γύρω τους κάνουν περισσότερο σεξ από τους ίδιους, ενώ στην πραγματικότητα ο ένας στους τρεις ανθρώπους πιθανώς δεν έχει κάνει σεξ για περισσότερο από ένα χρόνο. Οι έρευνες δείχνουν ότι η συνολική σεξουαλική δραστηριότητα των ανθρώπων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, για λόγους που δεν έχουν γίνει ακόμη απόλυτα κατανοητοί, αλλά τείνουν να συνδεθούν με την εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου.

2. Σεξ σημαίνει διείσδυση

Οι ψυχολόγοι και οι σεξοθεραπευτές διαπιστώνουν συχνά ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το σεξ γίνεται με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο: Ξεκινάμε με τα προκαταρκτικά και μετά έρχεται αναπόφευκτα η διείσδυση.

Η αντίληψη αυτή συνδέεται πλέον με τη μεγάλη διαφορά ικανοποίησης ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες στις ετεροφυλόφιλες σχέσεις. Το 75% των αντρών λέει ότι είχε οργασμό κάθε φορά που έκανε σεξ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών είναι μόλις 33%.

Μια έρευνα διαπίστωσε ότι 18% των γυναικών φτάνουν σε οργασμό μόνο από τη διείσδυση, ενώ 37% είπαν ότι χρειάζονται και ταυτόχρονη διέγερση της κλειτορίδας προκειμένου να φτάσουν σε οργασμό κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει μια ολόκληρη «ομπρέλα» σεξουαλικής δραστηριότητας που δεν περιλαμβάνει τη διείσδυση και η εντύπωση που έχουμε για τη «σωστή» σειρά με την οποία πρέπει να γίνονται τα πράγματα στο σεξ είναι εντελώς λανθασμένη.

3. Ο κόλπος δεν χρειάζεται λίπανση

Οι γυναίκες που έχουν περάσει εμμηνόπαυση κάποιες φορές περιγράφουν τον πόνο που νιώθουν κατά τη διάρκεια του διεισδυτικού σεξ σαν να αισθάνονται «γυαλόχαρτο» ή «μαχαίρια» στον κόλπο τους. Ομως, ενώ η κολπική ξηρότητα επηρεάζει τις ηλικιωμένες γυναίκες σε υψηλότερο ποσοστό, μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής τους.

Υπολογίζεται ότι το 17% των γυναικών μεταξύ 18 και 50 ετών αναφέρουν κολπική ξηρότητα κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ πάνω από το 50% την αντιμετωπίζουν μετά την εμμηνόπαυση. Το φαινόμενο είναι επίσης συχνό όσο οι γυναίκες θηλάζουν, ενώ και κάποια φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντισυλληπτικών, μπορούν να οδηγήσουν σε ξηρότητα.

4. Είναι φυσιολογικό να πονάει το σεξ

Το σεξ δεν πρέπει να πονάει. Υπολογίζεται ότι το 75% των γυναικών βιώνουν επώδυνο σεξ κάποια στιγμή στη ζωή τους, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες: γυναικολογικά προβλήματα, ορμονικές αλλαγές, θεραπεία καρκίνου, τραύμα και πολλά ακόμη.

Πολλές γυναίκες φαίνεται να πιστεύουν ότι ο πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά της συνουσίας είναι ένδειξη ότι το σεξ είναι καλό και επιτυχημένο. Συνήθως όλα ξεκινάνε από την πρώτη φορά. Εάν είναι επώδυνη, η γυναίκα είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να έχει επώδυνες σεξουαλικές εμεπιρίες στη συνέχεια της ζωής της.

Οι άνδρες, επίσης, μπορούν να αισθανθούν πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό για όποιον νιώθει πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ να επισκεφτεί έναν γιατρό.

5. Οι άντρες πάντα θέλουν περισσότερο σεξ από τις γυναίκες

Οι ειδικοί λένε ότι στη διάρκεια της καριέρας τους έχουν έρθει αντιμέτωποι με πολλούς άντρες που είχαν μικρότερη επιθυμία για σεξ από εκείνη της συντρόφου τους. Ομως, εξαιτίας του μύθου που θέλει τους άντρες να είναι πάντα πρόθυμοι για σεξ, εκείνοι αισθάνονται ντροπή για την πιθανή απουσία επιθυμίας τους. Και πιέζονται για να κάνουν κάτι που στην πραγματικότητα δεν θέλουν.

Ενώ υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι οι άνδρες αυνανίζονται πιο συχνά από τις γυναίκες, δεν είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες δεν θέλουν σεξ ή ότι οι άνδρες θέλουν πάντα. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η επιθυμία των γυναικών έτεινε να αυξομειώνεται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά ότι οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσίασαν παρόμοιες διακυμάνσεις επιθυμίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

6. Η επιθυμία είναι πάντα αυθόρμητη

Οι σεξοθεραπευτές και οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο τύποι επιθυμίας: η αυθόρμητη και η ανταποκρινόμενη, η οποία προκύπτει ως απόκριση σε ερεθίσματα, όπως το άγγιγμα.

Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι η αυθόρμητη επιθυμία -αυτό που νοιώθουν πολλοί εραστές νωρίς στις σχέσει – είναι κατά κάποιο τρόπο καλύτερη. Στα ζευγάρια που έχουν μακροχρόνιες σχέσεις, όμως, η επιθυμία που έρχεται ως ανταπόκριση σε κάποια κίνηση του άλλου, είναι αυτή που κρατάει τη σεξουαλική ζωή ζωντανή.

Οι ειδικοί παρομοιάζουν τη διαδικασία με το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο ενώ δεν θέλεις: Οι ενδορφίνες σου αρχίζουν να ρέουν, νιώθεις πολύ καλά και τελικά είσαι χαρούμενος που πήγες.

7. Το προγραμματισμένο σεξ είναι βαρετό

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το προγραμματισμένο σεξ είναι κακό σεξ, επειδή το κάνει «κλινικό, ξηρό και βαρετό». Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να το κάνουν μόνο αργά το βράδυ όταν είναι εξαντλημένοι ή αποσπασμένοι, αν βρουν καν χρόνο για αυτό.

Οπως πολλά άλλα πράγματα στη ζωή μας που μας αρέσουν και είναι προγραμματισμένα, όπως το να πάμε σινεμά ας πούμε, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το σεξ. Επιπλέον, λένε οι ειδικοί, το προγραμματισμένο σεξ δίνει χρόνο στη διέγερση και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξαιρετικά ευχάριστο.

8. Ο ρόλος του πέους

Οι άνδρες υπόκεινται σε πίεση για το πώς φαίνονται ή πώς λειτουργούν τα πέη τους, λένε οι ειδικοί. Οι νεότεροι άνδρες, ειδικότερα, πιστεύουν ότι δεν πρέπει να έχουν στυτική δυσλειτουργία, ενώ οι ηλικιωμένοι παίρνουν το μήνυμα ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι κάτι από το οποίο μπορούν να περιορίσουν με την ηλικία και την εμπειρία.

Τα δεδομένα διηγούνται μια διαφορετική ιστορία. Αν και η στυτική δυσλειτουργία -η οποία ορίζεται ως μια σταθερή αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης στύσης, όχι μόνο περιστασιακά προβλήματα στύσης- τείνει να αυξάνεται με την ηλικία, επηρεάζει επίσης περίπου το 8% των ανδρών στα 20 και το 11% των ανδρών στα 30 τους. Και 20% των ανδρών μεταξύ 18 και 59 ετών αναφέρουν ότι παρουσιάζουν πρόωρη εκσπερμάτιση.

Ο μύθος λέει ότι οι άντρες με πρόωρη εκσπερμάτωση είναι κακοί στο κρεβάτι ή σεξουαλικά εγωιστές και αυτό δημιουργεί επιπλέον άγχος.

Παρομοίως, μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άντρες ανησυχούν ότι το πέος τους δεν είναι ίσο ή μεγάλο, παρόλο που πολλοί σύντροφοι λένε ότι δεν προτιμούν ένα ιδιαίτερα μεγάλο πέος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...