376
Ζημιές σε κτίριο από τη ρουκέτα στην Τάμπα της Αιγύπτου | Twitter

Αίγυπτος: Τραυματίες από ρουκέτες σε δύο πόλεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2023, 09:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/10/2023, 13:35
Ζημιές σε κτίριο από τη ρουκέτα στην Τάμπα της Αιγύπτου
|Twitter

Αίγυπτος: Τραυματίες από ρουκέτες σε δύο πόλεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2023, 09:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/10/2023, 13:35

Πύραυλοι έπεσαν σήμερα σε δύο αιγυπτιακές πόλεις στην Ερυθρά Θάλασσα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί άνθρωποι, δήλωσαν πηγές και αξιωματούχοι, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο περιφερειακής διάχυσης από τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην Τάμπα στα σύνορα με το Ισραήλ και στη Νουέιμπα, περίπου 70 χλμ. μακρύτερα, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας στο Ρόιτερς, λέγοντας πως εξακολουθούν να συγκεντρώνουν περισσότερες πληροφορίες.

Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, όμως το τηλεοπτικό δίκτυο AlQahera News, που σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών, ανέφερε πως ο πύραυλος που έπληξε την Τάμπα φαίνεται να συνδέεται με τον πόλεμο ανάμεσα στους μαχητές της Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό γύρω από τη Γάζα, περίπου 250 χλμ. μακριά.

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Τάμπα, με τους τέσσερις από αυτούς να έχουν ήδη λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο, μετά τα πλήγματα σε εγκαταστάσεις ασθενοφόρων και σε πολυκατοικία.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως γνωρίζει για ένα συμβάν ασφαλείας εκτός των συνόρων του.

Η Τάμπα και η Νουέιμπα, στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά, είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί και βρίσκονται απέναντι από την Ιορδανία. Η Τάμπα απέχει περίπου 11 χλμ από την ισραηλινή πόλη Εϊλάτ.

Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν πως έγινε έκρηξη στην πόλη της Ερυθράς Θάλασσας, στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου του Σινά, όπου λειτουργεί συνοριακή διέλευση προς το Ισραήλ, και πως υπέστησαν ζημιές κτίριο και οχήματα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως είναι «ενήμερος» για «συμβάν ασφαλείας» στην Τάμπα, «εκτός των συνόρων μας».

Η Αίγυπτος ιστορικά διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και επίσης ελέγχει τη μοναδική συνοριακή διέλευση της Γάζας που δεν βρίσκεται στα χέρια των Ισραηλινών.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι άρμα μάχης του έπληξε «κατά λάθος» αιγυπτιακή θέση στα όρια της Λωρίδας της Γάζας. Το Κάιρο ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός ζήτησε συγγνώμη, κάνοντας λόγο για «ελαφρείς τραυματισμούς» στις τάξεις του.

Επίσης την Κυριακή, η Αίγυπτος οργάνωσε «σύνοδο για την ειρήνη» και δεν έχει πάψει να απευθύνει εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.

Τέλος, την Τετάρτη, ο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι επιθεώρησε μονάδες των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων στο Σουέζ, στην είσοδο της χερσονήσου του Σινά, συνέστησε «λογική» και «υπομονή» στους άνδρες του και τους κάλεσε να είναι «πάντα έτοιμοι».

Ο αιγύπτιος πρόεδρος επιθεωρεί στρατεύματα στο Σουέζ, στην Χερσόνησο του Σινά – The Egyptian Presidency/Handout via REUTERS

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...