407
Νετανιάχου και Πούτιν στη Μόσχα, το 2020. Σήμερα η σχέση τους δοκιμάζεται | Mikhail Svetlov/Getty Images

Θεωρία συνωμοσίας: Η Ρωσία πίσω από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή;

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2023, 14:10
Νετανιάχου και Πούτιν στη Μόσχα, το 2020. Σήμερα η σχέση τους δοκιμάζεται
|Mikhail Svetlov/Getty Images

Θεωρία συνωμοσίας: Η Ρωσία πίσω από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή;

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2023, 14:10

Τη θεωρία ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη νέα ισραηλινοπαλαιστινιακή έκρηξη με στόχο να αποσπάσει την προσοχή όλων από το Ουκρανικό προέβαλε ο Φραντσέσκο Μπατιστίνι της Corriere della Sera σε ανταπόκριση που έστειλε από το Iσραήλ. Οι πηγές του ιταλού ρεπόρτερ ήταν κάποιοι από το πολιτικό προσωπικό του ακροδεξιού κόμματος Λικούντ, οι οποίοι μάλιστα απειλούν τους Ρώσους με αντίποινα «αμέσως μετά την ήττα της Χαμάς».

Η βάση πάνω στην οποία εξυφάνθηκε το συγκεκριμένο στόρι αφορά το ταξίδι στη Γάζα επτά ανδρών «που εμφανίστηκαν ως ανθρωπολόγοι, όμως ήταν κατάσκοποι». Κατά το ρεπορτάζ, αυτοί είχαν εκπαιδευτεί στη Μόσχα και εισήλθαν στη Γάζα πριν από δύο μήνες. Και τώρα, με το ξέσπασμα του πολέμου, εξαφανίστηκαν. Αγνοούνται. Αυτό σημαίνει ότι «είτε σκοτώθηκαν είτε κατέληξαν στα χέρια της Χαμάς».  

Η Corriere έγραψε ότι η SVR, η μυστική υπηρεσία του Κρεμλίνου, παραδέχθηκε ότι έχει χάσει κάθε επαφή μαζί τους και ότι η αποστολή τους ήταν να συντάξουν αναφορά για την κατάσταση στη Γάζα. Θύμισε, μάλιστα, ότι «και άλλοι δύο ‘‘ανθρωπολόγοι’’ είχαν συλληφθεί στη Λιβύη πριν από τρία χρόνια, επειδή ήρθαν σε επαφή με τον γιο του Καντάφι, Σαΐφ, και χρειάστηκε η παρέμβαση του Πριγκόζιν της Ομάδας Βάγκνερ για την απελευθέρωσή τους».

Το ρεπορτάζ μνημόνευσε τον «διφορούμενο ρόλο που έπαιξε ο “τσάρος” αμέσως μετά τη σφαγή στα κιμπούτς, όταν μίλησε περί ‘‘αποτυχημένης πολιτικής των ΗΠΑ’’ στη Μέση Ανατολή» και επισήμανε ότι η στάση του Κρεμλίνου άλλαξε αρκετές φορές κατόπιν. «Τέσσερις ημέρες αργότερα συνέκρινε την πολιορκία της Γάζας με τη ναζιστική πολιορκία του Λένινγκραντ. Και στον ΟΗΕ πρότεινε την καταδίκη της βίας κατά αμάχων χωρίς να αναφέρει τη Χαμάς. Υστερα, και εντελώς ξαφνικά, η θέση του άλλαξε και πάλι. Ο Πούτιν ζήτησε την απελευθέρωση των ομήρων και αυτοπροτάθηκε ως μεσολαβητής».

Ακολούθησαν η ανθρωπογεωγραφία της Ρωσίας και οι γεωπολιτικές της συμπάθειες: «Ιστορικά φιλοαραβική, η Ρωσία έχει καλές σχέσεις με το Ιράν και με τη Συρία. Κατοικείται σε ποσοστό 15% από μουσουλμάνους, ενώ υποστηρικτής της Χαμάς είναι ο Ραμζάν Καντίροφ, ο τσετσένος ηγέτης. Ωστόσο, ο Πούτιν παραμένει επιφυλακτικός, καθώς ο Νετανιάχου αρνήθηκε να ψηφίσει για κυρώσεις κατά της Μόσχας και να προμηθεύσει με όπλα τον Ζελένσκι.

»Στο Κρεμλίνο γνωρίζουν ότι η υπόθεση των κατασκόπων τροφοδοτεί τη θεωρία συνωμοσίας όσων βλέπουν ένα ρωσικό χέρι σε αυτόν τον πόλεμο ώστε να αποσπαστεί η προσοχή από την Ουκρανία. Κάποιοι στο Λικούντ, όπως ο βουλευτής της πλειοψηφίας Αμίρ Βάιτμαν, λένε: ‘‘Αφού νικήσουμε τη Χαμάς, θα φροντίσουμε να κερδίσει το Κίεβο. Και ας πληρώσουν οι Ρώσοι το τίμημα για αυτό που έκαναν’’».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...