393
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ άνοιξε την... προεκλογική εκστρατεία των γερμανών Πρασίνων με ρουκέτα περί χαλάρωσης του δημοσιονομικού κορσέ | REUTERS/Liesa Johannssen

Φοροελαφρύνσεις προτείνει ο Χάμπεκ για να ανακάμψει η γερμανική οικονομία

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2023, 08:15
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ άνοιξε την... προεκλογική εκστρατεία των γερμανών Πρασίνων με ρουκέτα περί χαλάρωσης του δημοσιονομικού κορσέ
|REUTERS/Liesa Johannssen

Φοροελαφρύνσεις προτείνει ο Χάμπεκ για να ανακάμψει η γερμανική οικονομία

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2023, 08:15

O οικολόγος υπουργός Οικονομίας -και αντικαγκελάριος- της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε την πρόταση του να μειωθούν γενναία οι φορολογικές επιβαρύνσεις ώστε να ανακουφιστεί από το υψηλό ενεργειακό κόστος η γερμανική βιομηχανία. Ως γνωστόν, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα γερμανικά εργοστάσια χρειάστηκε να απογαλακτιστούν βίαια από το ρωσικό φυσικό αέριο που τα κινούσε και συνέβαλλε στην αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας.

Το πλάνο του Χάμπεκ περί φορολογικών ελαφρύνσεων ανακοινώθηκε με αφορμή τη νέα βιομηχανική στρατηγική της συγκυβέρνησης, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν την προσεχή Τρίτη, όπως μετέδωσε το Reuters. Στη συγκεκριμένη πρόταση, πάντως, οι περικοπές φόρων ανέρχονται σε 50 δισ. ευρώ!

H Corriere della Sera έγραψε πως όλα αυτά σημαίνουν «επανεξέταση» των κανόνων που αφορούν (και περιορίζουν) το δημόσιο χρέος, ενώ προεξόφλησε και ενδοκυβερνητική κρίση δεδομένου ότι ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (ο φοροεισπράκτωρ του κυβερνητικού τριγώνου) επιμένει στην αυστηρή τήρηση των γερμανικών δογμάτων που αφορούν την ευταξία στα ταμεία του κράτους. Σημειωτέον ότι κατά το παρελθόν και ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς είχε απορρίψει την ιδέα να μειωθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένους βιομηχανικούς τομείς.

Η έννοια του «φρένου χρέους («Schuldenbremse») εισήχθη το 2009 και κατοχυρώθηκε στα άρθρα 109 και 115 του γερμανικού συντάγματος καθορίζοντας το… σφίξιμο του δημοσιονομικού κορσέ. Ορίζει ότι οι γερμανικοί Προϋπολογισμοί (ο ομοσπονδιακός αλλά και αυτοί των κρατιδίων) πρέπει να χρηματοδοτούνται χωρίς καταφυγή σε δανειοληψία. Ετσι το όριο χρέους φρενάρισε στο 0,35% του ΑΕΠ, εξαιρουμένων των «εκτάκτων περιπτώσεων» (φυσικές καταστροφές, πανδημίες τύπου κορονοϊού, κ.λπ.). Τώρα, λοιπόν, η Γερμανία βρίσκεται εξ αντικειμένου στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώνει την ανάγκη χαλάρωσης του κορσέ που η ίδια επινόησε και τόσα χρόνια συνήθισε – αυτό δεν είναι κάτι εύπεπτο για το πολιτικό προσωπικό της, εκτός του ότι δημιουργεί και σχετικά ζητήματα στην Ευρωζώνη.

Ο Χάμπεκ είπε ότι οι αυστηροί κανόνες περί δημοσίου χρέους βασίστηκαν σε δεδομένα τα οποία δεν υπάρχουν πλέον και ανέφερε σαν παραδείγματα απολεσθέντων αναπτυξιακών data τη διαθεσιμότητα του χαμηλού κόστους ρωσικού αερίου και την κινεζική κατανάλωση (κατανάλωση Δυτικών προϊόντων, δηλαδή). Τα γερμανικά media προειδοποίησαν τον Χάμπεκ ότι η χαλαρή στρατηγική του θα δημιουργήσει κυβερνητική κρίση δεδομένων των δεσμεύσεών της ως προς τη λειτουργία του Schuldenbremse βρέξει ή χιονίσει. Οπότε ο Χάμπεκ μιλάει για μελλοντική αναθεώρηση του «φρένου», από την επόμενη Βουλή. «Είναι σαν να κάνει προεκλογικό αγώνα εντός της κυβέρνησης» σχολίασε δηκτικά η Welt. Προς το παρόν ο Λίντερ χαρακτηρίζει «ιερό» το «φρένο χρέους» και το προσκυνά μετ’ ευλαβείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...