463
Από τη συνάντηση των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ στην Αθήνα το πρωί της Τετάρτης. Στο κέντρο η κυρία Λαγκάρντ και ο κ. Στουρνάρας, σε ρόλο οικοδεσπότη | Adrian Petty/ECB

Με αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα η ομιλία Στουρνάρα στο δείπνο με τους τραπεζίτες της ΕΚΤ

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2023, 22:59
Από τη συνάντηση των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ στην Αθήνα το πρωί της Τετάρτης. Στο κέντρο η κυρία Λαγκάρντ και ο κ. Στουρνάρας, σε ρόλο οικοδεσπότη
|Adrian Petty/ECB

Με αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα η ομιλία Στουρνάρα στο δείπνο με τους τραπεζίτες της ΕΚΤ

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2023, 22:59

Στα παραδείγματα προς μίμηση αλλά και αποφυγή που προσφέρει η Αρχαία Ελλάδα αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στον χαιρετισμό του στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε ο προς τιμήν της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα για τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ που πραγματοποιούνται στην ελληνική πρωτεύουσα την Τετάρτη και την Πέμπτη.

«Αυτή η σύζευξη του πνεύματος της δημοκρατίας με την άνθηση της δημιουργικότητας, που βλέπουμε στον Παρθενώνα, αποτέλεσε διαρκή πηγή έμπνευσης στο πέρασμα των αιώνων. Η ανακάλυψη του κλασικού πολιτισμού, που είχε διασωθεί κατά το Μεσαίωνα μέσα από τα χειρόγραφα των μοναχών σε Ανατολή και Δύση, ξεκίνησε από την Ιταλία ήδη από το 13ο αιώνα, με την ποίηση του Δάντη και τη ζωγραφική του Τζιότο, και κορυφώθηκε το 15ο-16ο αιώνα με την Αναγέννηση, κατά την οποία επιδιώχθηκε η πολυμάθεια κατά το πρότυπο του homo universalis», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, για να αναφερθεί στη συνέχεια στον τρόπο με τον οποίο το Ελληνικό πνεύμα διαπότισε δια μέσω των αιώνων όλα τα σύγχρονα ρεύματα του πολιτισμού, από την Αναγέννηση έως τον Νεοκλασικισμό και τον Διαφωτισμό.

Οπως επεσήμανε ακολούθως, ο σημερινός κόσμος είναι «πολύ διαφορετικός από ό,τι κατά το Χρυσό Αιώνα της αθηναϊκής δημοκρατίας», στον οποίο είχε αναφερθεί εισαγωγικά.

«Ωστόσο», προσέθεσε, «σημαντικές διαστάσεις του δεσμού που μας ενώνει ως Ευρωπαίους ανάγονται στις ιδέες και τις εξελίξεις που πρωτοεμφανίστηκαν, αν και σε εμβρυώδη μορφή, στους δρόμους, στα άλση και στους χώρους συνάθροισης των πολιτών γύρω από την Ακρόπολη. Ως Ευρωπαίοι σήμερα, πιστεύουμε στη δημοκρατία, προάγουμε την επιστήμη και τη γνώση, έχουμε πίστη στη δύναμη του ανθρώπου, θαυμάζουμε το ωραίο, επιδιώκουμε την αριστεία».

Από την άλλη πλευρά, η αρχαία Ελλάδα επίσης προσφέρει παραδείγματα προς αποφυγή, κατά τον κ. Στουρνάρα: «ειδικότερα, ότι η έλλειψη ομοψυχίας, ο φατριασμός και η αντιπαλότητα που επικρατούσαν ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις-κράτη μπορούν να προκαλέσουν ολέθριους πολέμους, με χαρακτηριστική περίπτωση τον Πελοποννησιακό, που αποδυνάμωσε στρατιωτικά τους Ελληνες και οδήγησε σε μαρασμό την Αθήνα, την πιο προηγμένη πολιτιστικά πόλη-κράτος».

Επανήλθε στην Ακρόπολη, λέγοντας ότι ευτυχώς σήμερα σώζονται μνημεία όπως το συγκεκριμένο, «τα οποία μας θυμίζουν όλα αυτά, καθώς και κάποιες κομβικές εξελίξεις στην ιστορία της δημοκρατίας και της ανθρώπινης δημιουργικότητας, που ξεκίνησαν από την εποχή του Περικλή αλλά διατηρούν τη σημασία τους μέχρι σήμερα».

«Είναι θαύμα που μπορούμε να αντικρίζουμε αυτά τα εμβληματικά μνημεία και να θυμόμαστε τις αξίες που αντιπροσωπεύουν, τις αξίες που αποτελούν τον πυρήνα της σύγχρονης ευρωπαϊκής μας ταυτότητας και καθορίζουν τι σημαίνει να είσαι ευρωπαίος πολίτης σήμερα», συνόψισε, ενώ μετά από αυτή την αναφορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αποχαιρέτησε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco, «έναν αληθινό ευρωπαίο πολίτη, πιστό στο ευρώ, το οποίο υποστήριξε στις πιο δύσκολες στιγμές του» καθώς η συνεδρίαση της Τετάρτης ήταν η τελευταία φορά που συμμετείχε σε συνεδρίαση της ΕΚΤ, έπειτα από 12 χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...