Αν και εφόσον γεννηθεί στην Ισπανία κυβερνητικός συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών και αριστεριστών υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, τότε οι εργαζόμενοι ενδέχεται να δουν κάποιο φως – αυτό μεταδίδεται από τη Μαδρίτη όπου, όμως, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και με τους απαραίτητους για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικιστές της Βαρκελώνης.
Οι τελευταίοι εκπροσωπούνται στη Βουλή από ένα μικρό κόμμα με διακηρυγμένες αποσχιστικές θέσεις, το οποίο διεκδικεί την ανεξαρτησία της Καταλονίας (ή τον διαμελισμό της Ισπανίας, αν προτιμάτε) και την αμνηστία για τα καταδικασμένα σε φυλάκιση μέλη του. Αν τα βρουν, ο Σάντσεθ θα απολαύσει ξανά τον πρωθυπουργικό θώκο.
Το ζήτημα είναι αν η Ισπανία θα βγει… αρτιμελής από τον συγκεκριμένο συμβιβασμό. Προς το παρόν, πάντως, οι σοσιαλδημοκράτες του Σάντσεθ και οι αριστεριστές της ομάδας «Σουμάρ» συμφώνησαν σε ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο 230 σημείων με το οποίο φιλοδοξούν να κυβερνήσουν.
Στα συμφωνηθέντα περιλαμβάνονται μέτρα όπως: η μείωση της εβδομάδας εργασίας από 40 σε 37,5 ώρες χωρίς μείωση μισθών και με προοπτική το εβδομαδιαίο 35ωρο, το σχέδιο καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού προς ενίσχυση του ΑΕΠ μέσω της κατανάλωσης, κάποιες εργασιακές εγγυήσεις, η περαιτέρω φορολόγηση των τραπεζικών κερδών, η ενίσχυση του ισπανικού ΕΣΥ, οι δημόσιες επενδύσεις στην κατασκευή κατοικιών κ.ά.
Δεν θα μπορούσε να λείπει από το πλαίσιο η απαραίτητη ώθηση για την οικολογική μετάβαση και την πράσινη οικονομία, αλλά και η αναθεώρηση των στόχων του νόμου περί κλιματικής αλλαγής ώστε η Ισπανία να μειώσει τις δικές της εκπομπές άνθρακα κατά 55% μέχρι το 2030 και να μηδενίσει το κοντέρ το 2050.
Στα οικολογικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί περιλαμβάνονται η δραστική μείωση του αριθμού των αεροπορικών δρομολογίων εσωτερικού και η τόνωση των σιδηροδρομικών μετακινήσεων, δηλαδή κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Γαλλία.
Η Repubblica προέβαλε ως σημαντικότερη μεταρρύθμιση τη διά νόμου ρύθμιση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας. Η μισή ώρα εργασίας που κόβεται είναι, γράφει, η αρχή. Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τα εργοδοτικά σωματεία ώστε να μειωθεί περαιτέρω ο χρόνος εργασίας σε 35 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή να ισχύει επτάωρη καθημερινή εργασία στο πενθήμερο.
Ο Σάντσεθ υπόσχεται από τώρα «προοδευτική κυβέρνηση τετραετίας», αν και μπροστά του έχει την κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για αυτήν, όμως πρέπει να γίνει πριν από τις 27 Νοεμβρίου, ειδάλλως η Ισπανία θα οδηγηθεί και πάλι στις κάλπες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News