Ενός σάντουιτς (έστω δύο) μύρια κακά έπονται για τα μεγαλοστελέχη των επιχειρηματικών κολοσσών, που βλέπουν την ιστορία ενός αναλυτή της Citibank να ανοίγει μια ευρύτερη συζήτηση για τα έξοδα που μπορούν να χρεώνουν στις εταιρείες τους.
Οπως έγραψε το Protagon, ο πρώην ανώτερος αναλυτής της Citibank, Σάμπολξ Φεκέτε, απολύθηκε από την εργασία του επειδή σε ένα τριήμερο επαγγελματικό ταξίδι του στο Αμστερνταμ, το 2022, πήρε μαζί του και τη γυναίκα του και χρέωσε στην εταιρεία σάντουιτς και μια μακαρονάδα που κατανάλωσε εκείνη.
Την… απάτη ξετρύπωσε ένας δεινός ελεγκτής εξόδων όταν διαπίστωσε ότι στο πρωϊνό ο Φεκέτε ήπιε δύο καφέδες και έφαγε δύο, αντί για ένα σάντουιτς.
Ο αναλυτής απολύθηκε όχι για τη δαπάνη αλλά γιατί «είπε στην αρχή ψέματα κατά τη διάρκεια της εσωτερικής έρευνας» ότι έφαγε μόνος του δύο σάντουιτς και μετά δύο μακαρονάδες, για να παραδεχθεί στη συνέχεια ότι η δεύτερη μερίδα καταναλώθηκε από τη γυναίκα του.
Κάπως έτσι, για ένα σάντουιτς, φαίνεται ότι παίρνει στον λαιμό του πολλά ακόμη στελέχη επιχειρήσεων που αρχίζουν να τσεκάρουν τώρα τι χρέωσαν στις εταιρείες τους, ώστε να μην τους πιάσει ο εσωτερικός έλεγχος.
Οπως αναφέρει η αρθρογράφος των Financial Times Παϊλίτα Κλαρκ, η πικρή ιστορία του Φεκέτε ξεπέρασε σε αναγνωσιμότητα στον ιστότοπο της εφημερίδας ακόμη και τα κορυφαία θέματα της επικαιρότητας, όπως ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα.
«Δεν μπορείς να πεις ψέματα σε μια τράπεζα, εκτός αν πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο ψέμα» σχολίασε ένας αναγνώστης των FT κάτω από το άρθρο για τον Φεκέτε και τα σάντουιτς. Εκατοντάδες άλλοι τον επικρότησαν.
Η Κλαρκ των FT, διαβάζοντας το σκεπτικό του δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε ο αναλυτής για άδικη απόλυση, αλλά τελικά δικαίωσε την Citibank, αναφέρει ότι γέλασε δυνατά. Διότι ο δικαστής έγραψε πως η Citi «λειτουργεί σε έναν ιδιαίτερα ρυθμιζόμενο χρηματοπιστωτικό τομέα και απαιτεί από τους υπαλλήλους της να ενεργούν με απόλυτη ακεραιότητα ανά πάσα στιγμή».
Η ίδια προσθέτει ότι το κόστος των παραπτωμάτων της Citi ανήλθε σε περισσότερα από 13 δισ. στερλίνες μόνο μεταξύ 2014 και 2018, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξαν ακαδημαϊκοί του Bayes Business School του Λονδίνου. Ορισμένα κόστη αφορούσαν τη χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007-2008, ενώ άλλα ποσά προέκυψαν πιο πρόσφατα, μεταξύ των οποίων 402 εκατ. δολάρια που δαπανήθηκαν το 2018 στο πλαίσιο τον διακανονισμού «για τον ρόλο της τράπεζας σε μια συνωμοσία για χειραγώγηση των αγορών συναλλάγματος».
«Δίκαια ή όχι, η περίπτωση του Φεκέτε μου θυμίζει μια συμβουλή που μου έδωσε ένα στέλεχος πριν από χρόνια και την οποία δεν έχω ξεχάσει ποτέ. Αν μια εταιρεία θέλει να απολύσει κάποιον, ο ευκολότερος τρόπος να το κάνει είναι να ρίξει μια ματιά στα έξοδά του» σημειώνει η Κλαρκ. Προφανώς, αυτός που της έδωσε τη συμβουλή δεν είχε στο μυαλό του έναν καφέ η μια μακαρονάδα…
Σήμερα, οι έρευνες για… υπερβάσεις από στελέχη μέσω χρέωσης επιπλέον δαπανών γίνονται κατά κόρον από εταιρείες που πωλούν λογισμικό ελέγχου δαπανών. Το γεγονός ότι οι εταιρείες αυτές δεν είναι καθόλου αδιάφοροι παρατηρητές, αλλά θέλουν να βρουν παραβάτες για να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους, οδηγεί στην ανακάλυψη περισσότερων περιπτώσεων.
Η ExpensePoint είναι μια εταιρεία που παρέχει αυτοματοποιημένη διαχείριση των αναφορών για δαπάνες που πραγματοποιούν οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων. Επικαλούμενη έρευνες, αναφέρει ότι «περίπου 1 δισ. δολάρια χάνονται από απάτες στα έξοδα ταξιδιού κάθε χρόνο και περίπου το 27% των στελεχών θα διαπράξει κάποια στιγμή μια τέτοια απάτη».
«Στο γραφείο μου, η ιστορία της Citi πυροδότησε ένα κύμα αναμνήσεων σχετικά με τις εντυπωσιακά δημιουργικές δηλώσεις δαπανών που έκαναν κάποτε διάσημοι δημοσιογράφοι» αναφέρει η δημοσιογράφος Παϊλίτα Κλαρκ των FT.
«Ηξερα για τον άνθρωπο που έστειλε το πιάνο του πίσω στην Ευρώπη από την Αφρική; ‘Η για τον τύπο που συνέχισε να διεκδικεί τα δίδακτρα του οικοτροφείου πολύ μετά την αποχώρηση των παιδιών του από το σχολείο; Δεν τa ήξερα, ενδεχομένως επειδή οι ιστορίες ήταν κρυφές, αν και έχω ακούσει πολλές παρόμοιες. Θυμάμαι επίσης τις ημέρες που οι γενναιόδωρες απαιτήσεις για κάλυψη δαπανών ήταν όχι μόνο φυσιολογικές, αλλά ενθαρρύνονταν και ενεργά» προσθέτει.
Σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα Australian Financial Review, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι ρυθμιστικές αρχές στη Βρετανία έχουν τιμωρήσει αυστηρά στο παρελθόν και άλλα στελέχη που φέρονται να έχουν εμπλακεί σε προσωπικά παραπτώματα, ακόμη και μικροκλοπές.
Για παράδειγμα, το 2020 η Citigroup έθεσε σε διαθεσιμότητα έναν από τους πλέον υψηλόβαθμους trader ομολόγων στο Λονδίνο κατηγoρώντας τον ότι έκλεβε τρόφιμα από την καντίνα του γραφείου. Oπως έγραψε το 2020 η ιστοσελίδα του δικτύου Sky News, το στέλεχος ονόματι Πάρας Σαχ, 31 ετών, παρά την αμοιβή του, που υπολογιζόταν τότε σε πάνω από 200.000 ευρώ ετησίως, φέρεται να κατανάλωσε χωρίς να πληρώσει φαγητό από το κυλικείο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News