676
Ο Μάικλ Κόεν κοιτά προς το μέρος του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ καταθέτει στο δικαστήριο, την Τρίτη, στην απεικόνιση του σκιτσογράφου | REUTERS/Jane Rosenberg

Κοέν εναντίον Τραμπ: Ο άλλοτε δικηγόρος του πρώην προέδρου κατέθεσε εναντίον του σε δίκη

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2023, 15:43
Ο Μάικλ Κόεν κοιτά προς το μέρος του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ καταθέτει στο δικαστήριο, την Τρίτη, στην απεικόνιση του σκιτσογράφου
|REUTERS/Jane Rosenberg

Κοέν εναντίον Τραμπ: Ο άλλοτε δικηγόρος του πρώην προέδρου κατέθεσε εναντίον του σε δίκη

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2023, 15:43

Ο άνθρωπος που κάποτε είχε δηλώσει ότι θα «έτρωγε μια σφαίρα» για τον Ντόναλντ Τραμπ, κατέθεσε εναντίον του την Τρίτη, σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, υπό το βλέμμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Μάικλ Κοέν, πρώην δικηγόρος του Τραμπ και εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ομίλου Τραμπ, είπε στο δικαστήριο ότι διέπραξε μια σειρά παρανομιών κατ’ εντολή του πρώην εργοδότη του.

Ο Κοέν κατέθεσε ότι είχε παραποιήσει τα στοιχεία για την αληθινή αξία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, αυξάνοντάς την κατά δισεκατομμύρια δολάρια, κατόπιν εντολής του Τραμπ.

Ο Τραμπ «κοίταζε τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία και μας έλεγε: “Στην πραγματικότητα δεν αξίζω 4,5 δισ. δολάρια, στην πραγματικότητα αξίζω κάπου έξι”», κατέθεσε ο Κοέν.

Τότε, ο δικηγόρος και ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, που ήταν επίσης παρών στο γραφείο του, συνεργάζονταν για να παραποιήσουν τα στοιχεία για την αξία των ακινήτων, «ώστε να φτάσουμε στο νούμερο που μας είχε πει ο Τραμπ».

Ο Κοέν είναι ο βασικός μάρτυρας στη δίκη που γίνεται μετά την κατάθεση αγωγής ύψους 250 εκατ. δολαρίων εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, στην οποία αναφέρεται ότι διόγκωσε την αξία των ακινήτων του για να εξασφαλίσει καλύτερες συμφωνίες από δανειστές και ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο Τραμπ αρνείται τους ισχυρισμούς και έχει αποκαλέσει τον πρώην δικηγόρο του «καρφί» και «κατά συρροή ψεύτη».

Ο Μάικλ Κοέν προσέρχεται στο δικαστήριο, την Τρίτη – REUTERS/Jeenah Moon

Οταν ο Κοέν δεν μπόρεσε να καταθέσει την περασμένη εβδομάδα λόγω ενός ιατρικού θέματος, ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «δεν έχει τα κότσια».

Ο Κοέν απάντησε δηλώνοντας ότι αν «φοβόταν τον Ντόναλντ», δεν θα είχε «δώσει πληροφορίες στον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, οι οποίες αποτελούν τη βάση αυτής της δίκης».

Οι δύο άνδρες είχαν να συναντηθούν από το 2018, όταν ο Κοέν στράφηκε εναντίον του Τραμπ, συνεργάστηκε με τους εισαγγελείς και δήλωσε ένοχος σε κατηγορίες που αφορούσαν φοροδιαφυγή, την δωροδοκία της Στόρμι Ντάνιελς για λογαριασμό του Τραμπ, ώστε να μην μιλήσει στα ΜΜΕ για τη σχέση της με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς και αλλοίωση στοιχείων ενώπιον του Κογκρέσου.

Υπό το βλέμμα του πρώην εργοδότη του, που καθόταν απέναντί του, ο Κοέν κατέθεσε ότι είχε πει ψέματα στο Κογκρέσο για το πόσες φορές είχε μιλήσει με τον Τραμπ σχετικά με τα σχέδιά του για την κατασκευή του Πύργου Τραμπ στη Μόσχα. «Είχα δηλώσει τρεις φορές. Η πραγματική απάντηση ήταν 10. Και το έκανα αυτό υπό την καθοδήγηση, σε συνεννόηση και προς όφελος του κ. Τραμπ».

Είπε επίσης ότι «μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένης της Ιβάνκα Τραμπ και του συζύγου της, Τζάρεντ Κούσνερ, «συμμετείχαν στη διαμόρφωση αυτής της δήλωσης. Η συνενοχή μου προέκυψε από την ανάγνωσή της», ενώπιον του Κογκρέσου, σημείωσε.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι τον είχε συστήσει στον πρώην πρόεδρο ο γιος του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ. Είχε βρεθεί στο γραφείο του στον Πύργο Τραμπ τον Μάρτιο του 2007, είπε, όταν «με ρώτησε αν θα ήθελα να εγκαταλείψω αυτή την παλιά δικηγορική εταιρεία» και να μετακομίσω στον Ομιλο Τραμπ, να γίνω εκτελεστικός αντιπρόεδρός του και προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, λογοδοτώντας αποκλειστικά σε αυτόν.

«Οποια ζητήματα είχε, τα έφερνε σε μένα προκειμένου να τα επιλύσω», είπε ο Κοέν. Ένα από αυτά τα ζητήματα, είπε, είχε να κάνει με την περιουσία του.

Ακόμα και όταν φυλακίστηκε το 2018 για την εξαγορά της σιωπής της Ντάνιελς, ο Κοέν είχε πει στο δικαστήριο: «Ενιωσα ότι ήταν καθήκον μου να καλύψω τις βρώμικες πράξεις του».

Ωστόσο, όπως τόσοι πολλοί υφιστάμενοι του Τραμπ πριν και μετά από αυτόν, ο Κοέν συνειδητοποίησε καθυστερημένα ότι η απαίτηση του πρώην προέδρου για απόλυτη πίστη είναι μονόδρομος, γράφουν οι Times.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχειρηματικής και πολιτικής του καριέρας, ο Τραμπ δεν δίστασε να δράσει όταν ήρθε η ώρα να μεταθέσει την ευθύνη μακριά από τον εαυτό του.

Aλλοι συνεργάτες του Τραμπ είχαν χλευάσει την αφοσίωση του Κοέν. Ο Ρότζερ Στόουν, επί μακρόν έμπιστός του, δήλωσε το 2018, ότι «ο Ντόναλντ κάνει τα πάντα για να φέρεται στον Κοέν σαν σκουπίδι».

Μετά την αποφυλάκισή του, ωστόσο, ο Κοέν άλλαξε πορεία και πλέον ζητεί εκδίκηση από τον πρώην εργοδότη του, σημειώνουν οι Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...