382
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε πρόσφατη ομιλία του στους βουλευτές του | Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Στα άκρα ο Ερντογάν: «Αγωνιστές που προστατεύουν τη γη τους» οι τρομοκράτες της Χαμάς!

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2023, 14:09
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε πρόσφατη ομιλία του στους βουλευτές του
|Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Στα άκρα ο Ερντογάν: «Αγωνιστές που προστατεύουν τη γη τους» οι τρομοκράτες της Χαμάς!

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2023, 14:09

Ξεσπάθωσε κατά του Ισραήλ και της Δύσης ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μία πύρινη ομιλία του στους βουλευτές του, την Τετάρτη, οι οποίοι φώναζαν «Κάτω το Ισραήλ» και «Αλλάχου Ακμπάρ».

Ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ματαιώνει τα σχέδιά του για επίσκεψη στο Ισραήλ, παρά την πρόσφατη προσέγγιση των δύο χωρών, λόγω του «απάνθρωπου πολέμου του» στη Γάζα.

«Είχαμε σχέδια να επισκεφθούμε το Ισραήλ, αλλά ματαιώθηκαν. Δεν θα πάμε», είπε την Τετάρτη, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα της Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στην Αγκυρα.

«Εσείς (το Ισραήλ) μπορεί να αποκαλείτε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, όπως και η Δύση. Η Δύση σάς χρωστάει, αλλά η Τουρκία δεν σας χρωστάει τίποτα. Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Είναι μουτζαχεντίν (αγωνιστές), που προστατεύουν τη γη τους», είπε ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, στην Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών και είχε προγραμματίσει επίσκεψη στο Ισραήλ.

«Εσφιξα το χέρι αυτού του ανθρώπου, είχαμε καλές προθέσεις, αλλά μας εκμεταλλεύθηκε. Οι σχέσεις θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές, αλλά αυτό δεν θα γίνει πια, δυστυχώς», είπε.

«Δεν θα βρείτε κανένα κράτος, ο στρατός του οποίου συμπεριφέρεται με τέτοια απανθρωπιά», είπε αναφερόμενος στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Ο Ερντογάν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση για βιώσιμη ειρήνη, ενώ επιτέθηκε στη Δύση «που χύνει δάκρυα για το Ισραήλ και δεν κάνει τίποτε άλλο», στιγματίζοντας «την ανικανότητά της να φρενάρει το Ισραήλ».

«Το γεγονός ότι αυτοί που κινητοποίησαν τον κόσμο υπέρ της Ουκρανίας δεν έχουν μιλήσει για τις σφαγές στην Γάζα είναι ο πιο κραυγαλέος μάρτυρας της υποκρισίας τους», είπε. «Οσο αθώοι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν στην Γάζα, κανένα πλοίο ή αεροσκάφος που θα σταλεί στην περιοχή μας, δεν θα φέρει την ειρήνη».

Ο Ερντογάν ζήτησε ακόμα την ίδρυση «ανεξάρτητης Παλαιστίνης» και την οργάνωση διάσκεψης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, προτείνοντας την Τουρκία ως «εγγυητή» οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας.

Η πύλη του περάσματος της Ράφα, στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου, πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ πρέπει να συμφωνηθούν επειγόντως «ανταλλαγές κρατουμένων», είπε επίσης ο τούρκος πρόεδρος.

Δηλώνοντας «θλιμμένος» από την «ανικανότητα» των Ηνωμένων Εθνών στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά της Γάζας, ο Ερντογάν ζήτησε μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να γίνει περισσότερο «συμπεριληπτικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...