1176
Ο έφεδρος ταξίαρχος Μοσέ «Τσίκο» Ταμίρ (αριστερά) και ο έφεδρος υποστράτηγος Γιόσι Μπακάρ | CreativeProtagon

Αυτοί είναι οι δύο ισραηλινοί βετεράνοι που θα οδηγούν την επίθεση στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2023, 22:22
Ο έφεδρος ταξίαρχος Μοσέ «Τσίκο» Ταμίρ (αριστερά) και ο έφεδρος υποστράτηγος Γιόσι Μπακάρ
|CreativeProtagon

Αυτοί είναι οι δύο ισραηλινοί βετεράνοι που θα οδηγούν την επίθεση στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2023, 22:22

Από τότε που ξέσπασε ο νέος πόλεμος στη Γάζα οι ηγέτες του Ισραήλ βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας. Ενημερωνόμαστε καθημερινά για τις διαθέσεις του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος μετά από περισσότερες από 15 ημέρες δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για τη διπλή αποτυχία, στρατιωτική και πολιτική, της 7ης Οκτωβρίου που οδήγησε στην άγρια σφαγή 1.400 Ισραηλινών και στην αρπαγή δεκάδων ομήρων από τη Χαμάς.

Επίσης καθημερινά γίνεται λόγος για τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ, θεωρητικά τον κατεξοχήν υπεύθυνο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν και στο έργο του τον συνδράμει ο Μπένι Γκαντζ, τέως υπουργός Αμυνας και πρώην αρχηγός  του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου πέρασε, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αναλαμβάνοντας χρέη υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου.

Αποδεχόμενος, όμως, να μετάσχει στην κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης, ο Γκαντζ ήρθε σε ρήξη με τον Γιάιρ Λαπίντ, τον έτερο ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι συμφώνησε να συνδράμει ως σύμβουλος τον Νετανιάχου, δίχως να λάβει ως αντάλλαγμα την απομάκρυνση των ακροδεξιών υπουργών, εκείνων που θέλουν να προσαρτήσουν τη Δυτική Οχθη και χρησιμοποιούν τον στρατό για να ενισχύουν την αυξανόμενη επιθετικότητα των εποίκων.

Γράφοντας για μια πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ του Γιόαβ Γκάλαντ και του Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον υπουργό να φτάνει στο σημείο σχεδόν να εισβάλει στο γραφείο του πρωθυπουργού, o Αμος Χαρέλ της Haaretz περιέγραψε σε ανάλυσή του μια κατάσταση που δεν είναι πάντα σαφής στους εξωτερικούς παρατηρητές, εξαιρουμένων, ενδεχομένως, των Αμερικανών, οι οποίοι προσπαθούν να θέσουν τον κατεξοχήν σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή υπό τη διακριτική τους προστασία, με στόχο να τον καθοδηγήσουν στη διαχείριση μιας σύρραξης που θα μπορούσε να βάλει φωτιά στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής, προκαλώντας μια γενική ανάφλεξη με απρόβλεπτες συνέπειες.

«Αντιθέτως με ό,τι θα ήθελαν να πιστεύουν οι απλοί Ισραηλινοί, ακόμη και σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, δεν γίνονται όλα για το καλό της χώρας. Πολλοί από τους εμπλεκόμενους δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους. Υπάρχουν ήδη δικηγόροι που συλλέγουν υλικό για εξεταστικές επιτροπές, υπάρχουν και εκείνοι που καταγράφουν τις συζητήσεις για δικές τους προσωπικές ανάγκες», γράφει ο ισραηλινός δημοσιογράφος με ειδίκευση στην άμυνα και στην ασφάλεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένων των εντάσεων που επικρατούν στους κόλπους της ισραηλινής ηγεσίας, αποκτούν τεράστια σημασία, όσον αφορά τις εξελίξεις, οι δύο στρατιωτικοί που θα ηγηθούν, όχι από το Τελ Αβίβ αλλά στο πεδίο, των επιχειρήσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για δύο έφεδρους ανώτερους αξιωματικούς στο κατώφλι των 60 ετών, οι οποίοι, ωστόσο, διατηρούσαν πάντα πολύ στενές επαφές με την εκάστοτε στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ. Λόγω των εξαιρετικών τους προσόντων, τα οποία επέδειξαν πλειστάκις κατά την καριέρα τους, επιλέχθηκαν να ηγηθούν μιας σύρραξης που ήδη χαρακτηρίζεται ως η πιο κρίσιμη στην ιστορία του Ισραήλ μετά τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948.

Οπως αναφέρει σε άρθρο του ο Τζανλούκα Μερκούρι της Corriere della Sera, «σε αυτή την ήδη πολύ αιματηρή αλλά ακόμα προκαταρκτική φάση, το γενικό επιτελείο, η Σιν Μπετ και η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού βρίσκονται ακόμα σε σοκ λόγω του συγκλονιστικού τρόπου με τον οποίο καταλήφθηκαν εξαπίνης. Μια κρίση αυτοεκτίμησης τους οδήγησε να εμπιστευτούν εκείνους που δεν έχουν αποτύχει ποτέ», γράφει, αναφερόμενος στους άνδρες που ανέλαβαν να καταστρώσουν το σχέδιο εισβολής των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ποιοι είναι, όμως, αυτοί οι δύο άνδρες; Ο Μοσέ «Τσίκο» Ταμίρ επίσημα ανήκει στις τάξεις των εφέδρων με τον βαθμό του ταξιάρχου, στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένας από τους πιο ένδοξους στρατιώτες στην ιστορία του Ισραήλ. Ηλικίας 59 ετών, σήμερα, υπηρέτησε στο νότιο Λίβανο ως ταξίαρχος επί 18 χρόνια. Εκεί ηγήθηκε της θρυλικής Ταξιαρχίας Γκολάνι, που συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 1948, κατά τη διάρκεια του πολέμου από τις στάχτες του οποίου αναδύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Ο Μοσέ «Τσίκο» Ταμίρ κατέληξε να χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού των συμπατριωτών του λόγω της αποφασιστικότητας που επέδειξε σε κρίσιμες στιγμές. Μιλώντας για την Ταξιαρχία του στο παρελθόν είχε εξηγήσει πως «είναι μια μικρογραφία του Ισραήλ, υπάρχουν νέοι από όλο τον κόσμο και από όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Τη στιγμή που εισέρχονται στην Ταξιαρχία, όλες οι διαφορές εξαφανίζονται».

Ο Μοσέ «Τσίκο» Ταμίρ αποτελεί πρότυπο ισραηλινού στρατιώτη, με τον ιταλό δημοσιογράφο να αναφέρει πως πρόκειται πραγματικά για έναν στρατιωτικό που δεν έχει αποτύχει ποτέ. Γνωρίζει τα πάντα για τους εχθρούς του Ισραήλ, έχοντας διαχειριστεί, επί χρόνια, τις κύριες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στα βόρεια σύνορα, την καταστολή της δεύτερης ιντιφάντα και την κατασκευή του τείχους που χωρίζει το Ισραήλ και τους ισραηλινούς οικισμούς (οι οποίοι είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη τη διεθνή κοινότητα) από τα τμήματα της Δυτικής Οχθης στα οποία οι Παλαιστίνιοι περιορίζονται ολοένα περισσότερο.

Ο ισραηλινός έφεδρος αξιωματικός είχε, και με το παραπάνω, όλα τα προσόντα για να αναλάβει χρέη αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, θέτοντας, έτσι, και τις βάσεις και για μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στην πολιτική. Υπέπεσε, ωστόσο, στο μοναδικό σφάλμα που θα μπορούσε να υποπέσει ένας άνθρωπος με το ποιόν του, άμεμπτος ως στρατιωτικός με ένα, όμως, πολύ συνηθισμένο τρωτό σημείο: το 2009 αποπειράθηκε να συγκαλύψει ένα ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη ο 14χρονος γιος του, ενώ οδηγούσε στρατιωτικό όχημα. Πέρασε από στρατοδικείο ενώ αργότερα αποστρατεύτηκε με τιμές, κάτι που του επέτρεψε έκτοτε να παρεμβαίνει ως πρωταγωνιστής σε κάθε μεγάλη κρίση, περιλαμβανομένης, φυσικά, και της σύρραξης που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου.

Το πιστεύω του – «αν δεν πάρεις την πρωτοβουλία, θα την πάρει ο εχθρός» – ταιριάζει ιδιαίτερα στην κατάσταση και για αυτό τον ανακάλεσαν από τη Μετούλα, στα βόρεια της χώρας και σε απόσταση αναπνοής από τον Λίβανο, όπου ζει εδώ και χρόνια με την οικογένειά του. Γνωρίζει τη Γάζα εκ των έσω και, όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει την επιτυχία των επιχειρήσεων που διεξήχθησαν στη Λωρίδα την περίοδο 2006-2008, έκανε λόγο για «πολλή τακτική και διδακτική προετοιμασία», την οποία ακολούθησαν αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε συνδυασμό με στοχευμένες επιδρομές των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού.

Αυτήν τη φορά, ωστόσο, τα δεδομένα είναι διαφορετικά: η δίψα για εκδίκηση των Ισραηλινών και η δέσμευση της ισραηλινής ηγεσίας για εξόντωση της Χαμάς, σε συνδυασμό με τις διεθνείς πιέσεις για περιορισμό της σφαγής στη Λωρίδα, καθιστούν αυτό τον πόλεμο εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και για εκείνον, γεγονός που εξηγεί, τουλάχιστον εν μέρει, γιατί οι ισραηλινές δυνάμεις καθυστερούν να εξαπολύσουν την επίθεσή τους.

Στο πλευρό του Μοσέ «Τσίκο» Ταμίρ βρίσκεται ο Γιόσι Μπακάρ, ο οποίος είναι επίσης 59 ετών και ανήκει στις τάξεις των εφέδρων με το βαθμό του υποστρατήγου. Ως διοικητής μιας επίλεκτης μοίρας αλεξιπτωτιστών, τις προηγούμενες δεκαετίες μετείχε σε πάμπολλες επιχειρήσεις στον Λίβανο και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Εως την 7η Οκτωβρίου ζούσε στο κιμπούτς Μπεερί, το οποίο αιματοκυλίστηκε από τη Χαμάς, με τον ισραηλινό έφεδρο αξιωματικό να μετέχει στις μάχες για την εξόντωση των εισβολέων από τη Λωρίδα της Γάζας, αφού είδε αρκετούς συγγενείς του να σκοτώνονται, περιλαμβανομένης και της μητέρας του.

Ωστόσο ο Γιόσι Μπακάρ δεν πρόλαβε να τους θρηνήσει, καθώς επιστρατεύτηκε αμέσως για την κατάστρωση των σχεδίων δράσης του Ισραήλ κατά της Χαμάς, αναλαμβάνοντας χρέη υποδιοικητή στη Νότια Διοίκηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Μπερ Σεβά.

Από τότε που μετέβη εκεί, απομακρύνθηκε μόλις μία φορά, την περασμένη Τετάρτη, μόλις για λίγες ώρες, ούτως ώστε να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του. «Αμέσως μετά την κηδεία, επέστρεψε στην αίθουσα πολέμου της Νότιας Διοίκησης για να συνεχίσει τον σχεδιασμό της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, μαζί με έναν άλλο έφεδρο αξιωματικό, τον ταξίαρχο Μοσέ “Τσίκο” Ταμίρ», όπως αναφέρεται σε έναν ιστότοπο του ισραηλινού στρατού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...