Δεκαπέντε χρόνια μετά την τελευταία καυτή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην Αθήνα που έγινε υπό τον Ζαν Κλοντ Τρισέ μεσούσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Τράπεζα της Ελλάδας γίνεται το επίκεντρο του ευρωπαϊκού οικονομικού ενδιαφέροντος με την άφιξη της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και όλων των ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών οι οποίοι θα συνεδριάσουν αύριο και μεθαύριο χαράσσοντας το μέλλον της νομισματικής πολιτικής του ευρώ.
Η συνεδρίαση αυτή, γίνεται μέσα σε συνθήκες ανησυχίας για τις επιπτώσεις που θα έχει το νέο μέτωπο του πολέμου στο Ισραήλ, στην παγκόσμια οικονομία. Ηδη οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ αυξάνονται και την ίδια στιγμή στις χρηματοπιστωτικές αγορές καταγράφονται οι πρώτες αναταράξεις.
Βέβαια, σε καμία περίπτωση η παγκόσμια και ειδικά η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αισθάνεται να απειλείται όπως συνέβη 15 χρόνια πριν όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers στις ΗΠΑ και ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, κάτι που μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τη μεγάλη ύφεση του 1929.
Αξίζει όμως κανείς να θυμηθεί… Στην ιστορική συνεδρίαση της Αθήνας του 2008, υπό τον Ζαν Κλοντ Τρισέ και οικοδεσπότη τον Λουκά Παπαδήμο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε για την επικείμενη βαθιά ύφεση αλλά και την απειλή του πληθωρισμού λέγοντας ότι «ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά στην ευρωζώνη από το περασμένο φθινόπωρο, κυρίως λόγω των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας. Μίλησε μάλιστα για μεγάλη κρίση, ανάλογη του πετρελαϊκού σοκ της δεκαετίας του 1970».
Υπό τις τότε συνθήκες, η ΕΚΤ προχωρούσε σε επιθετικές αυξήσεις των ευρω-επιτοκίων, αποφάσεις οι οποίες συνέβαλαν (όπως κατηγορήθηκε από διεθνείς οικονομολόγους) στη συνέχεια να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη κρίση χρέους στον κόσμο, παρασύροντας και την Ελλάδα η οποία βρέθηκε ενάμιση χρόνο μετά εκτός αγορών.
Σήμερα τα πράγματα έχουν ασφαλώς αλλάξει. Η κρίση -προς το παρόν- είναι εντοπισμένη και αφορά στον πληθωρισμό που πυροδότησαν και ίσως συντηρούν οι μεγάλες προκλήσεις και των δύο πολέμων -στην Ουκρανία και το Ισραήλ- που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, στην παρούσα φάση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχουν επικρατήσει οι απόψεις ότι φτάσαμε στο τέλος του κύκλου επιθετικής αύξησης των επιτοκίων του ευρώ (όπως άλλωστε συνέβη και στις ΗΠΑ) και έτσι δεν πρέπει να αναμένεται καμία δυσάρεστη απόφαση στην συνάντηση της Αθήνας.
Αντιθέτως όμως η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις ότι ενόψει των αβεβαιοτήτων η ΕΚΤ θα παραμείνει σε επιφυλακή κι αν χρειαστεί δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον, αλλά κι ότι οι χώρες μέλη του ευρώ πρέπει να πάρουν τη σκυτάλη της οικονομικής σύσφιξης και να προχωρήσουν σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα περιορίζουν τα δημόσια ελλείμματα και θα σταθεροποιηθούν το δημόσιο χρέος
Βραδινή βόλτα στην Αθήνα
Η Λαγκάρντ έφτασε στην Αθήνα τη Δευτέρα το βράδυ και αφού κατέλυσε στο ξενοδοχείο της στο Σύνταγμα, έκανε μια μοναχική βόλτα στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της πόλης. Στους συνοδούς της δήλωσε ενθουσιασμένη για την πόλη και τη ζωή που είχε το κέντρο.
Την Τρίτη το μεσημέρι επισκέφθηκε το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά οι άνθρωποι της ασφάλειας της -αν και η ίδια κατηφόρισε προς την Τράπεζα από το Σύνταγμα στην οδό Πανεπιστημίου με τα πόδια- επέλεξαν να κλείσουν τη λεωφόρο όταν έφτασε στην κεντρική είσοδο όπου την περίμενε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου με οικοδεσπότη τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Γιάννη Στουρνάρας αναμένεται να επισημάνει το σημαντικό γεγονός για την ελληνική οικονομία που είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα, να υπογραμμίσει τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μας που είναι τριπλάσιος του μέσου όρου της ευρωζώνης (αύξηση ΑΕΠ 2,4% στην Ελλάδα έναντι 0,8% στην ευρωζώνη) και να ενημερώσει τους συναδέλφους του για τη σταθερότητα και τις εξελίξεις του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Επίσημο δείπνο με Μητσοτάκη
Η συνεδριάσεις θα γίνουν την Τετάρτη και την Πέμπτη στον δεύτερο όροφο της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ το βράδυ της Τετάρτης θα παρατεθεί επίσημο δείπνο παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον πέμπτο όροφο στην αίθουσα δεξιώσεων, στο μεγάλο τραπέζι που έχει ήδη διαμορφωθεί έχοντας θέα την Ακρόπολη.
Οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της ζώνης του ευρώ και τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ θα λάβουν τις αποφάσεις τους για τη νομισματική πολιτική. Μετά το τέλος της συνεδρίασης την Πέμπτη, θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας κατά την οποία η Κριστίν Λαγκάρντ, επικουρούμενη από τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίς ντέ Γκίντος και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, θα εξηγήσει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.
Επιστροφή στην Φρανκφούρτη
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει δια ζώσης στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ή εξ αποστάσεως, ενώ μία φορά τον χρόνο η συνεδρίαση φιλοξενείται από μία εθνική κεντρική τράπεζα. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά φιλοξενία της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην Τράπεζα της Ελλάδος, μετά το 2005 και το 2008.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News