«Λυπάμαι πάρα πολύ που δεν είμαι εκεί μαζί σας, αλλά κι εγώ είμαι άνθρωπος και εάν μπορώ να ζητήσω κατανόηση από κάποιους, αυτοί είναι οι αγωνιστές των Fratelli d’Italia (…) συγχωρέστε με», είπε, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματός της η Τζόρτζια Μελόνι, απευθυνόμενη σε στελέχη και μέλη των Αδελφών της Ιταλίας, του (ακροδεξιού) κόμματος της.
Γιατί, όμως, ζήτησε την κατανόησή τους; Επειδή δεν ήταν σε θέση να παραστεί, την περασμένη Κυριακή, σε κομματική εκδήλωση, για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τότε που τα Αδέλφια της Ιταλίας αναδείχτηκαν πρώτο κόμμα και η αρχηγός τους ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ιταλίας.
Το μήνυμα βιντεοσκοπήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στο Κάιρο, όπου η ιταλίδα ηγέτιδα μετέβη για να μετάσχει στη ατελέσφορη σύνοδο για την ειρήνη που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πρόεδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Το βράδυ του Σαββάτου η Μελόνι μετέβη και στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον ισραηλινό ομόλογό της Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ομως επέλεξε να μη μετάσχει στην εκδήλωση του κόμματός της, όχι μόνον λόγω της κούρασης του ταξιδιού αλλά και εξαιτίας της ψυχικής, κυρίως, εξουθένωσής της από τον «τραυματικό χωρισμό», όπως αναφέρει η Corriere della Sera σε ρεπορτάζ της, από τον Αντρέα Τζαμπρούνο, τον επί σχεδόν δέκα χρόνια σύντροφό της και πατέρα της Τζινέβρα, της κόρης που απέκτησαν μαζί.
Το τέλος της σχέσης τους το ανακοίνωσε η ίδια η πρωθυπουργός της Ιταλίας, μια βδομάδα νωρίτερα, μέσω ανάρτησής της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού μια σατιρική εκπομπή της ιταλικής τηλεόρασης ξεμπρόστιασε τον πρώην, πλέον, σύντροφό της, μεταδίδοντας βίντεο και ηχογραφήσεις στα οποία ο ιταλός τηλεοπτικός παρουσιαστής εκτρέπεται σε συμπεριφορές απρεπείς και ανάρμοστες και σχόλια σεξιστικά. Μάλιστα για τον χωρισμό της η Τζόρτζια Μελόνι ρωτήθηκε και κατά τις διπλωματικές της επισκέψεις στο Κάιρο και στο Ισραήλ, αναφέροντας μεν πως «είμαι καλά, συνεχίζω τη δουλειά μου» αλλά σημειώνοντας επίσης πως «δεν θέλω να μιλήσω άλλο για αυτό».
Σχολιάζοντας τον χωρισμό της ιταλίδας πρωθυπουργού, η Ελενα Τεμπάνο της Corriere della Sera, επιλέγει να μην αναφερθεί σε λεπτομέρειες της σχέσης της με τον Αντρέα Τζαμπρούνο, ούτε στις χυδαιότητές του, αλλά να σταθεί στην επιλογή της να τερματίσει τον πολυετή δεσμό τους με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Η Τζόρτζια Μελόνι έκανε κάτι που καμία άλλη –και κανένας άλλος– στη θέση της δεν θα έκανε ποτέ», γράφει, υποστηρίζοντας πως η επιλογή της «σηματοδοτεί ένα πριν και ένα μετά στην ιταλική πολιτική και, πιθανώς, και στην ιταλική κοινωνία». «Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Μελόνι είναι ένα πρότυπο […] σημείο αναφοράς για όλες τις γυναίκες και όλα τα κορίτσια που για πρώτη φορά βλέπουν μια γυναίκα σε αυτόν τον ρόλο», προσθέτει η ιταλίδα δημοσιογράφος.
Εξηγεί πως, ανακοινώνοντας την απόφασή της, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η ιταλίδα πρωθυπουργός απέδειξε καταρχάς ότι γνωρίζει πως «στην περίπτωσή της το προσωπικό είναι πολιτικό, όπως έλεγε ένα παλιό φεμινιστικό σύνθημα από τη δεκαετία του 70». Γνωρίζει, επίσης, ότι επιλέγοντας να τερματίσει με αυτόν τον τρόπο τη σχέση της, «έδωσε ένα κοινωνικό και πολιτιστικό, άρα και πολιτικό, μήνυμα», επισημαίνοντας, σύμφωνα πάντα με την Ελενα Τεμπάνο, δύο πολύ σημαντικά πράγματα, έστω και χωρίς να τα κατονομάσει.
Το πρώτο είναι πως συγκεκριμένες ανδρικές συμπεριφορές, παρόμοιες με εκείνες του πρώην συντρόφου της, είναι, πλέον, απαράδεκτες. «Η πολιτική, ας μην το ξεχνάμε, είναι γεμάτη αντίθετες ιστορίες, συζύγων και συντρόφων, οι οποίες στο όνομα του κρατικού συμφέροντος ή στο πλαίσιο κάποιου στρατηγικού υπολογισμού (αν και το επίσημο κίνητρο είναι πάντα τα συναισθήματα) αποδέχονται την απαράδεκτη συμπεριφορά των συντρόφων τους», γράφει η δημοσιογράφος της Corriere, θυμίζοντας πως η πιο διάσημη, αλλά όχι η πρώτη ούτε η τελευταία, από αυτές τις συζύγους και τις συντρόφους είναι η Χίλαρι Κλίντον, η οποία ανήκει σε μια πολιτική παράδοση που βρίσκεται στους αντίποδες της παράδοσης που ασπάζεται η Μελόνι.
Επικαλούμενη την γνωστή τηλεοπτική σειρά «The Good Wife» η Τεμπάνο γράφει πως, συχνά, οι γυναίκες σε ζευγάρια εξουσίας, παρότι καταλήγουν να ανέχονται διάφορα, επιλέγουν να μην τερματίζουν τις σχέσεις τους, «υπερασπιζόμενες μια ασφυκτική ιδέα μιας παραδοσιακής οικογένειας που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει». Αντιθέτως η Τζόρτζια Μελόνι «απέδειξε πως δεν αποδέχεται έναν συγκεκριμένο σεξιστικό τρόπο αντίληψης και άσκησης των σχέσεων», γράφει η Τεμπάνο, μην παραλείποντας ωστόσο, να αναφέρει πως στην προκειμένη περίπτωση σε θέση ισχύος δεν βρισκόταν ο άνδρας αλλά η γυναίκα.
Το δεύτερο σημαντικό πράγμα που επισήμανε εμμέσως η ιταλίδα πρωθυπουργός μέσω της κοινοποίησης του χωρισμού της, αφορά τα παιδιά, το γεγονός πως οι γονείς, παραμένουν γονείς για μια ζωή, ακόμη και εάν χωρίσουν. «Θα υπερασπιστώ αυτό που ήμασταν, θα υπερασπιστώ τη φιλία μας και θα υπερασπιστώ, πάση θυσία, ένα επτάχρονο κοριτσάκι που αγαπά τη μητέρα του και αγαπά τον πατέρα του, όπως δεν μπόρεσα να αγαπήσω εγώ τον δικό μου», ανέφερε σχετικά η Τζόρτζια Μελόνι στην ανάρτησή της, το οποίο είναι αναμφίβολα ένα μάθημα.
Πάντως η ιταλική αντιπολίτευση δεν έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τον χωρισμό της ιταλίδας πρωθυπουργού για να βάλει εναντίον της αλλά και της κυβέρνησής της, όσον αφορά τις ανησυχίες για την προστασία της παραδοσιακής οικογένειας και των συντηρητικών αξιών.
Οπως θυμίζει το Politico, η Τζόρτζια Μελόνι, αν και δεν ήταν παντρεμένη με τον Αντρέα Τζαμπρούνο, υπερασπιζόταν συχνά τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες ενώ η κυβέρνησή της έχει προτείνει τη θέσπιση μέτρων που χαρακτηρίζονται ως εχθρικά για τις μη παραδοσιακές οικογένειες και τις οικογένειες των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Ειδικά για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ίδια η Μελόνι έχει αναφέρει σχετικά πως κάθε παιδί πρέπει να έχει έναν πατέρα και μια μητέρα, ενώ τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από τους δήμους να σταματήσουν να αναγνωρίζουν παιδιά ομόφυλων ζευγαριών.
«Ζητώ από την κυβέρνηση συνασπισμού από εδώ και στο εξής να απέχει από το κήρυγμα των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών σε οποιονδήποτε», δήλωσε ο Ρικάρντο Μάτζι, βουλευτής του φιλοευρωπαϊκού κόμματος Piu Europa μετά την ανακοίνωση του τέλους της σχέσης της ιταλίδας πρωθυπουργού.
«Καλώ τη Δεξιά να σταματήσει να προτάσσει, με σκοπό να επιβάλει, πολιτιστικά μοντέλα, βουτηγμένα στην ιδεολογία και βασισμένα σε αφηρημένα πρότυπα της τέλειας οικογένειας… που ακόμη και οι ίδιοι δεν μπορούν να εφαρμόσουν, δεδομένης της πολυπλοκότητας της πραγματικής ζωής», είπε ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε.
Ο Αλεσάντρο Τζαν, βουλευτής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και ακτιβιστής για τις οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ σημείωσε πως «πλέον μπορούμε να αφήσουμε τις οικογένειες που θέλουν να είναι μαζί στην ησυχία τους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News