820
Φλαμίνγκο της Καραϊβικής στέκονται στο νερό, στην Κούβα | Shutterstock

«Πλανήτης Γη ΙΙΙ», υπέροχος αλλά και τρομακτικός

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2023, 17:13
Φλαμίνγκο της Καραϊβικής στέκονται στο νερό, στην Κούβα
|Shutterstock

«Πλανήτης Γη ΙΙΙ», υπέροχος αλλά και τρομακτικός

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2023, 17:13

Το τρίτο μέρος της βραβευμένης σειράς «Πλανήτης Γη III» προβάλλεται από το BBC One. Η σειρά των οκτώ επεισοδίων δείχνει ζώα σε όλον τον κόσμο να παλεύουν για την επιβίωσή τους εν μέσω διαρκών περιβαλλοντικών αλλαγών, έγραψε στην ιστοσελίδα του BBC ο Πολ Γκλιν.

Ο Guardian χαρακτήρισε το πρώτο επεισόδιο, το οποίο παρακολούθησαν 5,6 εκατ. τηλεθεατές, ως «ακόμα πιο μεγαλειώδη τηλεόραση» από τον βετεράνο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. «Αυτή η σειρά, που προκαλεί δέος, έχει μια κλίμακα που είναι απλά θεαματική» υπερθεμάτισε η κριτικός Ρεμπέκα Νίκολσον. «Είναι πιθανό να το παρακολουθήσετε και να το απολαύσετε καθαρά και μόνο για τα εκπληκτικά πλάνα· αλλά θα σας τρομάξει κιόλας» σημείωσε. «Θα πρέπει να είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι, έξι χρόνια μετά από την τελευταία φορά που εμφανίστηκε ο “Πλανήτης Γη” στις οθόνες μας, αυτή η τρίτη σεζόν έχει πιο σκοτεινή διάθεση».

Το ντοκιμαντέρ, με αφηγητή τον 97χρονο σερ Ντέιβιντ, περιέχει πλάνα του φυσικού κόσμου σε 43 χώρες –ανάμεσά τους λήψεις από drones και από τηλεχειριζόμενα υποβρύχια βαθέων υδάτων– τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια πέντε ετών.

Το πρώτο επεισόδιο, έγραψε ο Πολ Γκλιν στο BBC, είναι αφιερωμένο σε ακτές, από το Κεντ της νοτιοανατολικής Αγγλίας μέχρι τη Νότια Αφρική και από το Μεξικό μέχρι την Αυστραλία. Επικεντρώνεται σε δύο ιστορίες που προειδοποιούν· για τα δεινά των φλαμίνγκο της Καραϊβικής στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού και για τις εξίσου απειλούμενες πράσινες χελώνες της νήσου Ρέιν, στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο.

Καθώς προβάλλονται πλάνα του νεαρού Ντέιβιντ Ατένμπορο τραβηγμένα πριν από 60 χρόνια, κατά την τότε επίσκεψή του στο νησί, ακούγεται ο καταστροφικός αντίκτυπος που είχε η ανθρώπινη δραστηριότητα. Η Κάρολ Μίτζλεϊ των Times σημείωσε ότι η νέα σειρά «είναι υπέροχη, αλλά είναι fast track για να γίνει πραγματικά πολύ λυπηρή».

«Σκέφτηκα ότι το βίντεο με τα λιοντάρια της ερήμου που κολυμπούσαν στη θάλασσα για να πιάσουν κορμοράνους στον αέρα μέσα στο απόλυτο σκοτάδι ήταν εκπληκτικό» έγραψε. «Δυστυχώς, το ίδιο ήταν και τα δυστυχή φλαμίνγκο της Καραϊβικής την ώρα που οι φωλιές τους καταστρέφονταν από τις όλο και χειρότερες καταιγίδες (που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή), με τους αξιολύπητους νεοσσούς τους να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στα βράχια, ενώ ακούγεται η φωνή του Ατένμπορο να εξηγεί απαισιόδοξα: “Μουσκεμένοι και παγωμένοι, θα χαθούν σύντομα, εκτός αν καταφέρουν να βγουν από το νερό. Σε λίγα χρόνια οι νεοσσοί δεν θα επιβιώνουν”».

Ο Εντ Πάουερ ανέφερε στην Telegraph ότι ο σερ Ντέιβιντ «εξακολουθεί να είναι απαράμιλλος όταν περιγράφει την ομορφιά –και την ευθραυστότητα– του πλανήτη μας».

Ο «Πλανήτης Γη ΙΙΙ» είναι «το είδος της εκθαμβωτικής οπτικής γροθιάς που μόνο να ονειρευτεί θα μπορούσε το Χόλιγουντ, με αργές λήψεις από ψηλά των φλαμίνγκο και των μικρών τους που αγωνίζονται να επιβιώσουν στην παγωμένη βροχή».

«Σε μια εποχή που υπάρχει τόση αβεβαιότητα στον κόσμο, πόσο πολύ καθησυχαστικό είναι να γνωρίζεις ότι ο Ατένμπορο είναι πάντα παρών για να μοιραστεί το πάθος του μαζί μας» κατέληξε ο Πάουερ.

Φάλαινα με νεογέννητο στον Κόλπο Φολς της Νότιας Αφρικής

Αυτή τη φορά η σειρά προβάλλεται νωρίτερα, στις 18:15 (θερινή βρετανική ώρα), έτσι ώστε, όπως εξήγησαν ο Ατένμπορο και οι παραγωγοί, να δωθούν στα παιδιά περισσότερες ευκαιρίες να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν τον φυσικό κόσμο.

«Τα παιδιά κατανοούν ενστικτωδώς τον τρόπο λειτουργίας του κόσμου» σημείωσε ο σερ Ντέιβιντ, ενώ προειδοποίησε και για τους κινδύνους της αποψίλωσης των δασών: «Το τεράστιο πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο “καταβροχθίζουμε” τον χώρο, και έχουμε “καταβροχθίσει” τον χώρο σαν να ανήκει μόνο σε εμάς και σε κανέναν άλλονΚαι η ιδέα ότι πρέπει πραγματικά να συγκρατηθείς και να αφήσεις χώρο στον φυσικό κόσμο δεν είναι κάτι που νιώθουν όλοι».

Είπε ακόμη: «Χρειάζεται να πείσουμε τους ανθρώπους ότι είναι πολύ εγωιστικό να το κάνουμε γιατί, εκτός από οτιδήποτε άλλο, εξαρτώμεθα από τον φυσικό κόσμο και είχαμε υποθέσει ότι ο φυσικός κόσμος δεν θα χανόταν για πάρα πολλά χρόνια και ανεξάρτητα από το τι κάναμε, μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι μας αρέσει, γιατί ο φυσικός κόσμος ήταν πάντα εκεί«.

«Δεν είναι πάντα εκεί, απλά επειδή έχουμε γίνει πλέον ένα πολύ κυρίαρχο είδος όσον αφορά τους αριθμούς, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ζήσουμε μαζί και όχι αποκλειστικά με τους όρους που επιλέγουμε».

Εκτιμώντας τις τελευταίες προσπάθειές του, ο Κρίστοφερ Στίβενς έγραψε στην Daily Mail : «Κάθε στιγμή αυτού του πρώτου επεισοδίου ήταν συναρπαστική. Είναι αδύνατο να επισημάνουμε οποιαδήποτε σειρά του Ατένμπορο των τελευταίων επτά δεκαετιών ως την “καλύτερη”. Αλλά σίγουρα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ο “Πλανήτης Γη III” είναι ο πιο εντυπωσιακός οπτικά».

Στην κριτική του στην εφημερίδα Inews, ο Τζέραρντ Γκίλμπερτ παρατήρησε ότι «προκαλεί δέος, είναι θεαματική, εντυπωσιακή και τρομακτική». Τόνισε, δε, ότι στην τελευταία σειρά ο Ντέιβιντ Ατένμπορο είναι πιο κοντά στην απελπισία από ποτέ: «Συνολικά, ήταν ενθαρρυντικό να συνειδητοποιήσω ότι υπάρχει ακόμα τόσο πολλή φύση εκεί έξω για να την ανακαλύψει κανείς· έστω κι αν το βαθύτερο μήνυμα φαίνεται να είναι  “δες την όσο είναι καιρός”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...