300
Το ελβετικό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τη νέα κυβέρνηση στις 13 Δεκεμβρίου | REUTERS/Denis Balibouse

Εκλογές στην Ελβετία: Νίκη των Ακροδεξιών με αντιμεταναστευτική ατζέντα

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2023, 15:27
Το ελβετικό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τη νέα κυβέρνηση στις 13 Δεκεμβρίου
|REUTERS/Denis Balibouse

Εκλογές στην Ελβετία: Νίκη των Ακροδεξιών με αντιμεταναστευτική ατζέντα

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2023, 15:27

Το ακροδεξιό και ευρωσκεπτικιστικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) αναδείχθηκε ξεκάθαρα πρώτο στις εθνικές εκλογές της Ελβετίας, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αργά την Κυριακή.

Το SVP, το οποίο επικέντρωσε την εκστρατεία του στην αντιμεταναστευτική ρητορική σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου κυριάρχησαν τα εσωτερικά ζητήματα, κέρδισε το 28,6% των ψήφων στην Κάτω Βουλή, το Εθνικό Συμβούλιο -από 25,6% πριν από τέσσερα χρόνια- κερδίζοντας 62 έδρες, εννέα περισσότερες από ό,τι το 2019.

To Κόμμα του Κέντρου διατήρησε το ποσοστό του στο 14,6% (29 έδρες), ενώ το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) υπέστη μικρή απώλεια, χάνοντας μία έδρα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) κέρδισε έδαφος για να παραμείνει η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, κερδίζοντας το 18% των ψήφων και δύο επιπλέον έδρες, ενώ τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Φιλελεύθεροι Πράσινοι υπέστησαν σημαντικές απώλειες, χάνοντας αντίστοιχα πέντε και έξι έδρες.

Το SVP επικεντρώθηκε στο Μεταναστευτικό σε μια εκλογική αναμέτρηση με επίκεντρο εσωτερικά ζητήματα. Για πρώτη φορά, διεξήγαγε επίσης εκστρατεία για την ακρίβεια, η οποία βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας των ψηφοφόρων εν μέσω της ραγδαίας αύξησης του κόστους υγείας.

Ο Μάρκο Κιέζα, αρχηγός του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος SVP – REUTERS/Denis Balibouse

Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν επίσης την «ανάσταςη» του Κέντρου. Μετά από αρκετές εκλογικές αποτυχίες, το κεντρώο κόμμα θα έχει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία συνασπισμών στο Κοινοβούλιο.

Οι Ελβετοί ψηφίζουν για 200 έδρες στην Κάτω Βουλή, το Εθνικό Συμβούλιο, και 46 έδρες στην Ανω Βουλή, το Συμβούλιο των Πολιτειών. Από το 1959, όλα τα μεγάλα κόμματα εκπροσωπούνται στην επταμελή κυβέρνηση -το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο- το οποίο εκλέγεται από τα μέλη του Κοινοβουλίου.

Τα επιμέρους αποτελέσματα για το Συμβούλιο των Πολιτειών καθιστούν το Κέντρο και το FDP ως τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην Ανω Βουλή, ενόψει του δεύτερου γύρου σε αρκετές περιφέρειες.

Το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει την κυβέρνηση της Ελβετίας στις 13 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...