Ο Στέλιος Κούλογλου οφείλει «να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχτηκε».
Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο-νουθεσία, μέσω πηγών, από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του ευρωβουλευτή να αποχωρήσει από την ευρωομάδα του κόμματος, χωρίς ωστόσο να αφήσει την έδρα του.
Στην επιστολή του προς τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφασή του να αποχωρήσει από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Κούλογλου χαρακτηρίζει αυτονόητο ότι παραμένει στην πολιτική ομάδα της Αριστεράς (Left) και δηλώνει ότι θα συνεργαστεί, όποτε απαιτηθεί, με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγο μετά την ανακοίνωση αποχώρησης, ο ίδιος ο ανεξάρτητος -πια- ευρωβουλευτής, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» όπου και επανέλαβε πως δεν παραδίδει την έδρα του. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να κατέλθει εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές, «αν υπάρξει παράταξη που να τον εκφράζει», αν και όπως υποστήριξε, δεν βρίσκεται σε επαφές με άλλο κόμμα.
Πηγές ωστόσο της Κουμουνδούρου τον κάλεσαν να την παραδώσει, δεδομένου όπως έλεγαν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα με το οποίο εξελέγη ευρωβουλευτής, υπενθυμίζοντας παράλληλα το «παρελθόν δημόσιων αμφισβητήσεων» από πλευράς του, επιζήμιων «σε κρίσιμες στιγμές» για το κόμμα, καθώς «άλλαζαν την πολιτική ατζέντα εις βάρος του».
Διαμετρικά αντίθετη για την ανεξαρτητοποίηση Κούλογλου ήταν η θέση που πήρε (εδώ) ο Νίκος Φίλης, κρίνοντας πως ο ευρωβουλευτής δεν οφείλει να παραδώσει την έδρα του, διότι «εξελέγη με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι με το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη».
Προς επίρρωση των ανωτέρω βολών κατά Κούλογλου, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζαν ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 υποστήριζε σε άρθρο του ότι «σε ενδεχόμενη προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρέπει να είναι δεδομένος ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με την τότε ξεκάθαρη πολιτική θέση του κόμματος, ότι μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να συγκροτηθεί, σύμφωνα και με την επιλογή του λαού, μόνο με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».
«Αποδυνάμωσε έτσι την ίδια τη θέση, το πολιτικό μήνυμα, το κύρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και εμφάνισε το κόμμα ως πολιτικό οργανισμό σε σύγχυση», επεσήμαιναν οι ίδιες πηγές.
Και «ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε εμφανιστεί στη ΔΕΘ με μια συγκροτημένη πρόταση αντιμέτωπος όχι μόνο με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και με μια έντονη μιντιακή “δυσανεξία”, ο Στ. Κούλογλου μίλησε για “ισοπαλία” Μητσοτάκη-Τσίπρα, εμφανιζόμενος σε ρόλο δημοσιογράφου – σχολιαστή και όχι ως συστατικό μέρος ενός πολιτικού συνόλου, με συγκεκριμένο στόχο και σημαντικές συλλογικές μάχες να κερδίσει. Ηταν μια ακόμη κρίσιμη παρέμβαση που αποδυνάμωσε συνολικά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη ΔΕΘ, δημιουργώντας εμπόδια στην προσπάθεια συνομιλίας του με την κοινωνία και ενδυνάμωσης της αξιοπιστίας του», καταλήγει η διαρροή για τον αποχωρήσαντα ευρωβουλευτή.
Με αφορμή εξάλλου τις διαδοχικές τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος, όπως των κ.κ. Φίλη και Βίτσα τη Δευτέρα, στην Κουμουνδούρου διακρίνουν «σχέδιο δημιουργίας νέου κόμματος».
«Ολη αυτή η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής στάσης των τελευταίων ημερών απέναντι στο κόμμα και τον πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη, προφανώς εντάσσεται στο σχέδιο, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί για τη δημιουργία νέου κόμματος», υποστηρίζεται, με παραπομπή στο βίντεο της συνέντευξης Βίτσα και την πρόταση ως όνομα του νέου κόμματος: «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News