845
O Mπόμπι Τσάρλτον φωτογραφίζεται με τη Χρυσή Μπάλα, το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του Κόσμου για το 1966 | Peter Robinson/EMPICS via Getty Images

Μπόμπι Τσάρλτον, ο τελευταίος «Μπέμπης του Μπάσμπι»

Sportscaster Sportscaster 22 Οκτωβρίου 2023, 15:39
O Mπόμπι Τσάρλτον φωτογραφίζεται με τη Χρυσή Μπάλα, το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του Κόσμου για το 1966
|Peter Robinson/EMPICS via Getty Images

Μπόμπι Τσάρλτον, ο τελευταίος «Μπέμπης του Μπάσμπι»

Sportscaster Sportscaster 22 Οκτωβρίου 2023, 15:39

Ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον ήταν η σημαία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Αν όχι ο καλύτερος άγγλος παίκτης όλων των εποχών, αφού αυτόν τον τίτλο διεκδικούν και άλλοι (ο σερ Στάνλεϊ Μάθιους, ο Τζίμι Γκριβς, ο Μπόμπι Μουρ…), σίγουρα ο πιο δημοφιλής. Το θερμό χειροκρότημα των θεατών στο ημίχρονο των σαββατιάτικων αγώνων της Πρέμιερ Λιγκ, όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός του, είναι η απόδειξη ότι άγγιξε τις καρδιές όλων των βρετανών φιλάθλων, ανεξαρτήτως συλλογικής προτίμησης.

Πέρασε στην αθανασία ως η πιο εμβληματική φυσιογνωμία στην ιστορία του αγγλικού φούτμπολ, καθώς πρωταγωνίστησε στους δύο μεγαλύτερους θριάμβους του. Το 1966 ήταν ο πλέον επιδραστικός παίκτης της Εθνικής Αγγλίας, που στέφθηκε πρωταθλήτρια Κόσμου για πρώτη (και τελευταία, μέχρι σήμερα, φορά).

«Η Αγγλία μάς νίκησε το 1966 επειδή ο Μπόμπι Τσάρλτον ήταν λίγο καλύτερος από εμένα» έχει πει ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, αντίπαλός του στον τελικό του «Γουέμπλεϊ». Και το 1968 ήταν ο ηγέτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, του πρώτου αγγλικού συλλόγου που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, δέκα χρόνια μετά την τραγωδία του Μονάχου. Σκοράροντας δύο γκολ στον τελικό, πάλι στο «Γουέμπλεϊ».

Το 1966 κέρδισε και τη Χρυσή Μπάλα. Μόλις εννιά ποδοσφαιριστές στα χρονικά του πιο αγαπημένου σπορ έχουν να επιδείξουν στη συλλογή της καριέρας τους Παγκόσμιο Κύπελλο, ευρωπαϊκό τρόπαιο και το κορυφαίο ατομικό βραβείο. Μάλιστα, ο Τσάρλτον τα κατάφερε πρώτος από τους εννέα. Ακολούθησαν ο Μπεκενμπάουερ, ο Γκερντ Μίλερ, ο Πάολο Ρόσι, ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Ριβάλντο, ο Ροναλντίνιο, ο Κακά και ο Λιονέλ Μέσι.

Στο αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου ξεγέλασε τον Χάρο. Θα είχε καεί στα συντρίμμια του αεροσκάφους, αν ο γκολκίπερ της Γιουνάιτεντ, Χάρι Γκρεγκ, δεν τον βοηθούσε να απομακρυνθεί. Ηταν μόλις 20 ετών. Εμελλε να ζήσει άλλα 66 χρόνια και να μεγαλουργήσει – ήταν ο τελευταίος επιζών της τραγωδίας. Εκτοτε, όμως, δεν πέρασε ούτε μια μέρα χωρίς να σκεφτεί εκείνους που χάθηκαν.

«Αισθάνομαι ένοχος που έζησα, ακόμη και τώρα» έλεγε συχνά. «Ηταν άνθρωποι με τους οποίους βγαίναμε για να διασκεδάσουμε. Τα Χριστούγεννα με καλούσαν στο σπίτι τους για φαγητό. Ηταν οι φίλοι μου. Δεν μπορώ να το βγάλω από το μυαλό μου. Εγώ δεν έπαθα τίποτα, ενώ εκείνοι είναι νεκροί».

Οταν, 20 μέρες μετά την τραγωδία, έχασε τη μάχη με τον θάνατο ο «κολλητός» του Ντάνκαν Εντουαρντς, σκέφτηκε να παρατήσει το ποδόσφαιρο. Κατάφεραν να τον μεταπείσουν η μητέρα του, ο οικογενειακός τους γιατρός δρ ΜακΦέρσον και ο βοηθός προπονητή της Γιουνάιτεντ, Τζίμι Μέρφι, με τα γράμματα που του έστελνε στο σπίτι, όπου ανάρρωνε. Ο Τσάρλτον επέστρεψε και ο θρυλικός τεχνικός Ματ Μπάσμπι έχτισε γύρω του τη νέα Γιουνάιτεντ. Τους «Μπέμπηδες», όπως τους… βάφτισε ο δημοσιογράφος της Manchester Evening News, Φρανκ Νίκλιν.

Η αποδεκατισμένη ομάδα του αναγεννήθηκε από τις στάχτες της. Το 1963 κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο μετά τη συμφορά: το Κύπελλο Αγγλίας. Το 1965 τον τίτλο στο πρωτάθλημα. Και το 1968 το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Στον τελικό του «Γουέμπλεϊ», μπροστά σε 92.000 θεατές, συνέτριψε τη φημισμένη Μπενφίκα του Εουσέμπιο (4-1 στην παράταση). Ο Τσάρλτον, σκόρερ δύο τερμάτων, αρνήθηκε να παρευρεθεί στη φιέστα. Θέλησε μόνο να αφιερώσει τον θρίαμβο στους χαμένους συντρόφους του: «Ηταν ένας φόρος τιμής σε όσους έφυγαν πριν φτάσουν στην κορυφή. Τους ανήκει μερίδιο της επιτυχίας, γιατί εκείνοι ήταν ο λόγος που παλέψαμε για να τα καταφέρουμε».

Εκτός από εξαιρετικός παίκτης, υπήρξε και υπέροχος άνθρωπος. Ενας τζέντλεμαν των γηπέδων, πραγματικό κόσμημα για το ποδόσφαιρο. Ακόμη και όταν η φήμη του είχε εξαπλωθεί στα πέρατα του Κόσμου, τότε που «έβγαζε σπίθες» στην επίθεση της Γιουνάιτεντ δίπλα στον Τζορτζ Μπεστ και τον Ντένις Λόου, παρέμεινε σεμνός και ταπεινός. Στον ελεύθερο χρόνο του, όταν οι συμπαίκτες του ξεκουράζονταν ή διασκέδαζαν, εκείνος μάθαινε την τέχνη του ηλεκτρολόγου. Στις αρχές των ’60s εργάστηκε ως σεναριογράφος του διάσημου κόμικ «Roy of the Rovers».

Ο Ρόμπερτ Τσάρλτον, που δοξάστηκε και αγαπήθηκε ως Μπόμπι, γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1937. Στο ποδόσφαιρο τον έστρεψε η μητέρα του, Σίσυ. Αν και δασκάλα, δεν τον έσπρωξε στα γράμματα. Επειδή και εκείνη προερχόταν από σόι που είχε αναδείξει σημαντικούς παίκτες. Το ίδιο έκανε με τον Τζάκι Τσάρλτον, που γεννήθηκε δυο χρόνια αργότερα. Ο Μπόμπι και ο Τζάκι έγιναν τα πρώτα αδέλφια που σήκωσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το ταλέντο του Μπόμπι το εντόπισε πρώτος ο φημισμένος σκάουτερ της Γιουνάιτεντ Τζόι Αρμστρονγκ όταν τον είδε να παίζει στο σχολικό πρωτάθλημα, σε ηλικία 15 ετών. Τον έγραψε στο εφηβικό τμήμα του συλλόγου και τρία χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1956, ο νεαρός πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα, σε έναν αγώνα εναντίον της Τσάρλτον, στον οποίο πέτυχε δύο γκολ.

Μέχρι το τέλος της καριέρας του, το 1973, δεν έβγαλε ποτέ τη φανέλα της Γιουνάιτεντ. Την υπηρέτησε και από διάφορα διοικητικά πόστα, επί σχεδόν τρεις δεκαετίες. Η νότια εξέδρα του «Ολντ Τράφορντ» φέρει το όνομά του.

Στην εθνική Αγγλίας αγωνίστηκε έως το 1970. Κατέγραψε 106 συμμετοχές και πέτυχε 49 γκολ. Ηταν ο πρώτος σκόρερ των «Τριών Λιονταριών» μέχρι το 2015, που ο Γουέιν Ρούνεϊ κατέρριψε το ρεκόρ του.

Παρέμεινε ερωτευμένος με το ποδόσφαιρο μέχρι το τέλος. Για αρκετά χρόνια υπήρξε σχολιαστής του BBC σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Τον Νοέμβριο του 2020 διαγνώστηκε με άνοια. Και τα ξημερώματα του Σαββάτου, στα 86 του, ο τελευταίος «Μπέμπης του Μπάσμπι» πήγε να συναντήσει τους παλιούς του συντρόφους, που ποτέ δεν λησμόνησε. Απεβίωσε στο σπίτι του, δίπλα στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...