492
| CreativeProtagon

Λουκέτο μέχρι το 2027 στο Μουσείο της Περγάμου

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2023, 14:54
|CreativeProtagon

Λουκέτο μέχρι το 2027 στο Μουσείο της Περγάμου

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2023, 14:54

Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο Βερολίνο μέχρι σήμερα, τις 23 Οκτωβρίου, έχουν μια μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο της Περγάμου. Μετά θα κλείσει τις πύλες του μέχρι το 2027, για ανακαίνιση, ενώ μία πτέρυγα του θα ανοίξει για το κοινό μετά από 14 χρόνια, το 2037! Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε, μάλιστα, ορισμένα τμήματα του μουσείου να παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια των εργασιών, αλλά τα σχέδια αυτά έχουν πλέον αλλάξει. Η εξήγηση για το πλήρες λουκέτο είναι ότι το ίδρυμα θέλει να εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης.

Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης, το νότιο τμήμα του κτιρίου «βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, γεγονός που επηρεάζει τη σταθερότητα του κτίσματος και την ασφάλεια των εκθεμάτων». Η σοβαρή διείσδυση της υγρασίας στη δομή εντείνει την οξεία ανάγκη αποκατάστασης. Πολλές άλλες ζημιές είχαν ήδη προκληθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά οι επισκευές τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν «εντελώς ανεπαρκείς».

Το εντυπωσιακό Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο (shutterstock)

Το Μουσείο της Περγάμου στο Νησί των Μουσείων του Βερολίνου δεν είναι μόνο ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία της γερμανικής πρωτεύουσας, αλλά έχει επίσης χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO το 1999, λόγω της μεγάλης σπουδαιότητάς του. Στεγάζει ανακατασκευασμένα ιστορικά μνημεία, όπως είναι ο Βωμός της Περγάμου – από τον οποίο πήρε και το όνομά του – η Πύλη της Αγοράς της Μιλήτου, η Πύλη Ιστάρ της Βαβυλώνας. Οι εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης του έχουν ξεκινήσει πριν από μια δεκαετία. Για τις ανάγκες της ανακαίνισης είναι ήδη κλειστή η πτέρυγα Α με τον Βωμό της Περγάμου. Η ανακαίνιση της πτέρυγας Α αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, επομένως θα είναι ξανά προσβάσιμη στο κοινό από την άνοιξη του 2027.  Ωστόσο, στην πτέρυγα Β του Μουσείου με την ανακατασκευασμένη Πύλη Ιστάρ της Βαβυλώνας, οι εργασίες θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο.

Το εσωτερικό του Μουσείου

Το μουσείο, το οποίο άνοιξε το 1930 και πήρε το όνομά του από το αρχαιοελληνικό αριστούργημα, προσελκύει περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, όταν όλα τα εκθέματά του είναι προσβάσιμα. Ολα ξεκίνησαν όταν Γερμανοί ανακάλυψαν τα ερείπια του Βωμού της Περγάμου μεταξύ 1878 και 1886 και τα έστειλαν στο Βερολίνο, βάσει συμφωνίας μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ανοικοδόμησή του διήρκεσε μέχρι το 1902. Το κτίριο του μουσείου, που μοιάζει με ναό, ανεγέρθηκε για να αναδείξει τον περίτεχνο βωμό και την πύλη Ιστάρ, με τα εντυπωσιακά ανάγλυφα λιοντάρια της πομπής της, με το αρτιότερο δραματουργικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι φθορές του χρόνου και το τεράστιο βάρος των συλλογών, που στηρίζονται σε μια πορώδη κοίτη ποταμού της εποχής των παγετώνων, προκάλεσαν την κατάρρευση του μουσείου. Η σταθεροποίηση και η ενίσχυση των υπόγειων τσιμεντένιων θεμελίων αποτελούν ηράκλειο έργο, γεγονός που συμβάλλει στην εξήγηση της μεγάλης διάρκειας και του εκτιμώμενου κόστους των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ της ανακαίνισης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...