343
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής | INTIMEnews

Tέλος ο αγροτικός γιατρός – έρχεται ο προσωπικός με 46.000 ευρώ τον χρόνο

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 13:42
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής
|INTIMEnews

Tέλος ο αγροτικός γιατρός – έρχεται ο προσωπικός με 46.000 ευρώ τον χρόνο

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 13:42

Αλλαγές στον θεσμό του αγροτικού γιατρού και κίνητρα σε αποφοίτους ιατρικών σχολών να ακολουθήσουν ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας, περιελάμβαναν οι ανακοινώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή.

Αμεσα ανοίγουν 1.270 θέσεις για προσωπικούς γιατρούς, ενώ παράλληλα παύει ο θεσμός της υπηρεσίας υπαίθρου και οι αγροτικοί ιατροί  θα ενταχθούν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού.

Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή στον θεσμό του προσωπικού γιατρού που έχει ατονήσει λόγω της απροθυμίας των ιδιωτών γιατρών να μπουν στο σύστημα, καθώς και να θέσει σε λειτουργία την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Οι γιατροί υπαίθρου, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, θα κληθούν να πλαισιώσουν τον θεσμό του προσωπικού γιατρού. Είναι περίπου 1.661 γιατροί, οι οποίοι θα εργαστούν ως γιατροί αποκλειστικής απασχόλησης, με «σημαντικές οικονομικές απολαβές»  και αν επιλέξουν την ειδικότητα της Παθολογίας ή της Γενικής Ιατρικής, θα μπορούν να παραμείνουν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού με ετήσιες αποδοχές 46.000 ευρώ μεικτά (36.000 ευρώ καθαρά).

«Μέσα στο 2024 θα ενταχθούν στο σύστημα 2.500 νέοι γενικοί γιατροί και παθολόγοι», δεσμεύτηκε η κυρία Αγαπηδάκη. «Στόχος των αλλαγών -είπε- είναι να αυξήσουμε το ποσοστό των γενικών γιατρών και παθολόγων, ώστε να υπάρχει το δυναμικό για την ΠΦΥ και κανένας πολίτης να μην μείνει ακάλυπτος».

Στο πλαίσιο της συνολικής αναμόρφωσης του συστήματος και των αλλαγών που επιβάλλεται να γίνουν στην ΠΦΥ, το  μοντέλο αλλάζει και ο προσωπικός γιατρός θα στηρίζεται στο έργο του από τον βοηθό συντονιστή, ο οποίος θα έχει την φροντίδα του εγγεγραμμένου πληθυσμού. Στόχος, είπε, είναι η οργάνωση του δικτύου Πρωτοβάθμιας Υγείας και η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Αναγνωρίζοντας ότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει ατονήσει εξαιτίας της μικρής συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι στο σύστημα, πέρα από γενικούς γιατρούς και παθολόγους, δεν θα ενταχθούν άλλες ειδικότητες γιατρών.

Στόχος όλων των αλλαγών είναι η αύξηση του ποσοστού γιατρών ΠΦΥ και από το 6% παθολόγων και γενικών γιατρών που έχει η Ελλάδα σήμερα στο σύνολο των γιατρών, να πλησιάσουμε το 26% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...