381
H χειραψία Ορμπαν-Πούτιν στο Πεκίνο – η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να επιβάλει ποινές στην Ουγγαρία μόλις στην Πολωνία κυβερνήσει ο Τουσκ | Sputnik/Grigory Sysoyev/Pool via REUTERS

Ο Ορμπαν είναι ο μεγάλος χαμένος των… πολωνικών εκλογών

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 12:01
H χειραψία Ορμπαν-Πούτιν στο Πεκίνο – η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να επιβάλει ποινές στην Ουγγαρία μόλις στην Πολωνία κυβερνήσει ο Τουσκ
|Sputnik/Grigory Sysoyev/Pool via REUTERS

Ο Ορμπαν είναι ο μεγάλος χαμένος των… πολωνικών εκλογών

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 12:01

Την πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση στη Βαρσοβία ο ευρωπαϊστής Ντόναλντ Τουσκ φοβάται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ο λαϊκιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν – και αυτό επειδή χωρίς την υποστήριξη της Πολωνίας η χώρα του δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις βαριές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ προβλέπει τη δυνατότητα αναστολής δικαιωμάτων, όπως λόγου χάρη το δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο της ΕΕ, σε περίπτωση που κάποια χώρα-μέλος «παραβιάζει σοβαρά και επίμονα τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης». Τουτέστιν, όταν καταπατώνται οι αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μειονοτικών κ.ά.

Καθώς η διαδικασία επιβολής των ευρωπαϊκών ποινών τέτοιου είδους περνάει μέσα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν συμπήξει μέτωπο αλληλοϋποστήριξης ώστε να αποφύγουν τις περιπέτειες. Τυχόν κυβέρνηση Τουσκ θα αναιρέσει τα συμπεφωνημένα και ο Ορμπαν θα μείνει μόνος του απέναντι στην Κομισιόν. Και τότε λίγα πράγματα θα λέει η θερμή χειραψία του Ορμπαν με τον Πούτιν στο Πεκίνο, έγραψε η Corriere della Sera. Δεν θα βρει φίλους μέσα στην ΕΕ.

Την ίδια γνώμη με την Corriere έχουν και άλλα media, όπως το Bloomberg αλλά και το Politico Europe, που έγραψε: «Ο Ορμπαν θα είναι πολύ εκτεθειμένος χωρίς τον Κατσίνσκι. Υπάρχουν και άλλοι λαϊκιστές στην Ευρώπη, όπως η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι και ο Σλοβάκος Ρόμπερτ Φίσκο, όμως αυτοί δεν θα υποστούν τις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 7. Οι χώρες τους δεν θα αναλάβουν το ρίσκο να σώσουν τον Ορμπαν».

Ολα αυτά τα φιλοευρωπαϊκά μέσα θεωρούν σίγουρο ότι ο Τουσκ, αν και εφόσον κυβερνήσει, βέβαια, δεν πρόκειται να υποστηρίξει τον Ορμπαν με βέτο «αν η ΕΕ επιδιώξει να τον τιμωρήσει για την καταστροφή του δημοκρατικού συστήματος της Ουγγαρίας». Πολλοί ευρωπαϊστές πολιτικοί πανηγυρίζουν προκαταβολικά για τη διαφαινόμενη εξέλιξη στη Βαρσοβία και τονίζουν ότι ο Ορμπαν είναι ο μεγάλος χαμένος των πολωνικών εκλογών.

Το ουγγρικό καθεστώς έχασε τον βασικότερο στρατηγικό σύμμαχο, λένε. Τυχόν στήριξή του από την Ιταλία και τη Σλοβακία δεν θα έχει καμία σχέση με την πολωνική ασπίδα. Ταυτόχρονα, όλοι αυτοί προεξοφλούν ότι ο Ορμπαν θα αναζητήσει φιλίες «στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια, εκεί όπου υπάρχουν φιλορώσοι παράγοντες». Προς το παρόν οι Βρυξέλλες πανηγυρίζουν για λογαριασμό του Τουσκ, που ενδέχεται να κυβερνήσει και να ξεμπλοκάρει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Πολωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...