293
O βρετανος πρωθυπουργός σε φωτογραφία του Reuters λίγο μετά την προσγείωση΄του στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν το πρωί της Πέμπτης | REUTERS/Ronen Zvulun

Στον Νετανιάχου ο Σούνακ – Επτά Βρετανοί νεκροί και εννέα αγνοούμενοι από την επίθεση της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2023, 10:02
O βρετανος πρωθυπουργός σε φωτογραφία του Reuters λίγο μετά την προσγείωση΄του στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν το πρωί της Πέμπτης
|REUTERS/Ronen Zvulun

Στον Νετανιάχου ο Σούνακ – Επτά Βρετανοί νεκροί και εννέα αγνοούμενοι από την επίθεση της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2023, 10:02

Μετά τον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στο Τελ Αβίβ αφίχθη την Πέμπτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνα, για να συναντηθεί με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο του εβραϊκού κράτου Ισαάκ Χέρτζογκ.

Σύμφωνα με το γραφείο του βρετανού πρωθυπουργού, ο κ. Σούνακ θα εκφράσει τα συλλυπητήριά του για την επίθεση των τρομοκρατών Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα θα επισημάνει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

«Κάθε θάνατος αμάχου είναι μια τραγωδία. Και πάρα πολλές ζωές έχουν χαθεί μετά τη φρικτή τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς», αναφέρει ο Σούνακ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ενόψει της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Και προσθέτει πως η φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, θα πρέπει να αποτελέσει «σημείο καμπής για τους ηγέτες της περιοχής και όλου του κόσμου ώστε να ενωθούν και να αποφύγουν την περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης», με τη Βρετανία «στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτής».

Ο βρετανός πρωθυπουργός θα ζητήσει εξάλλου να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο, το συντομότερο δυνατόν ώστε να εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα βοήθεια και να καταφέρουν να φύγουν από εκεί βρετανοί πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι. Σημειώνεται ότι τουλάχιστον επτά Βρετανοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι εννέα αγνοούνται μετά την επίθεση της Χαμάς, όπως έκανε γνωστό εκπρόσωπος του Σούνακ.

Παράλληλα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, που επισκέφθηκε το Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα, θα μεταβεί τις επόμενες τρεις ημέρες στην Αίγυπτο, την Τουρκία και το Κατάρ όπου θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και θα συζητήσει τη σύγκρουση και την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

Ο τρεις αυτές χώρες, εκτιμά η βρετανική κυβέρνηση, είναι «ζωτικής σημασίας για τις διεθνείς προσπάθειες να διατηρηθεί η περιφερειακή σταθερότητα, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να επιτραπεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...