616
Απολύμανση γαλλικού δωματίου (αριστερά) προς εξολόθρευση των αιμοβόρων κοριών (δεξιά, πάνω σε κουβέρτα) | REUTERS (Manuel Ausloos και Stephanie Lecocq)

Κατατρόμαξε η Γαλλία από την επέλαση των κοριών

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2023, 10:02
Απολύμανση γαλλικού δωματίου (αριστερά) προς εξολόθρευση των αιμοβόρων κοριών (δεξιά, πάνω σε κουβέρτα)
|REUTERS (Manuel Ausloos και Stephanie Lecocq)

Κατατρόμαξε η Γαλλία από την επέλαση των κοριών

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2023, 10:02

Οι κοριοί που έχουν καταλάβει δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, αλλά και τα χημικά με τα οποία εξολοθρεύονται αυτά τα αιμοβόρα ζωύφια, είναι το βασικό πρόβλημα της Γαλλίας τη σήμερον ημέρα. Ποιος τζιχαντισμός και ποια μετανάστευση; Ποια υποχώρηση της γαλλικής επιρροής στην Αφρική και ποια δημοφιλία του «φοβήτρου» Λεπέν; Αυτά τα προβλήματα δεν είναι τίποτε μπροστά στα νυκτόβια πλάσματα που δρουν στο σκοτάδι και σου πίνουν το αίμα, ενώ το πρωί της επομένης εσύ βρίσκεις τις καρτ βιζίτ της οικογενείας τους αραδιασμένες οπουδήποτε: τα περιττώματά τους ολούθε, αυτές τις απαίσιες μαύρες κουκκίδες από χωνεμένο αίμα. Κάπου εκεί γύρω είναι και η κρυψώνα των τεράτων.

Δύσκολο να τα εντοπίσεις. Διότι δεν πηδούν, ούτε πετούν, αλλά απλώς κινούνται. Προσκολλώνται σε όλες τις επιφάνειες και με τα ανθρώπινα ρούχα μεταφέρονται εύκολα σε σπίτια, μαγαζιά, σχολεία, λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα κ.λπ. Εχουν και απαίσιο μελιτζανί χρώμα όταν έχουν πιει αίμα, ενώ αφάγωτα είναι καφετιά, δηλαδή κομμάτι πιο συμπαθητικά.

Μα, κοτζάμ Γαλλία και τρέμει μπροστά στα μικροσκοπικά έντομα; Εντάξει, φοβάται και το πλήγμα στο κύρος της (οι Γάλλοι θεωρούν ότι η πατρίδα τους κρατάει τα σκήπτρα του διεθνούς κύρους). Διότι είναι αδιανόητο όνειδος η Αλγερία –πρώην γαλλική αποικία που πλήρωσε με μπόλικο αίμα την απαγκίστρωσή της από τον ιμπεριαλιστικό «κοριό»– να αμφισβητεί τη δημόσια υγιεινή της πυρηνικής (σε ειρήνη και σε πόλεμο) Γαλλίας, των υποδομών της, των ίδιων των ανθρώπων της. Εξάλλου η αμφισβήτηση της γαλλικής κουλτούρας προϋπήρξε: στην αλγερινή εκπαίδευση συνέβησαν συμπαντικές αλλαγές, αφού το μάθημα των Γαλλικών αντικαταστάθηκε από το υποχρεωτικό μάθημα των Αγγλικών…

Τώρα οι κοριοί εξωθούν την κατάσταση στα άκρα. Το υπουργείο Υγείας της αραβικής χώρας ανακοίνωσε προληπτικά μέτρα κατά των κοριών που ενδεχομένως εισαχθούν στο Μαγκρέμπ με τα γαλλικά πλοία και αεροπλάνα, ενώ ανησυχεί για την κατάσταση της αλγερινής διασποράς, δηλαδή για τους Αλγερινούς της Γαλλίας.

Δεδομένου ότι δεκάδες αεροπλάνα προερχόμενα από γαλλικά αεροδρόμια προσγειώνονται καθημερινώς στην Αλγερία, η οποία συνδέεται με τη Γαλλία και μέσω ακτοπλοϊκών γραμμών, τα σημεία εισόδου ελέγχονται με σχολαστικότητα. Πρέπει να αποφευχθεί η «επιδημική ανάπτυξη επιβλαβών εντόμων, όπως είναι οι κοριοί, τα οποία αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία». Ετσι, διενεργούνται πλέον «υγειονομικοί έλεγχοι σε μεταφορικά μέσα, αλλά και απολυμάνσεις σε περιπτώσεις εντοπισμού κοριών». Τα αλγερινά λιμάνια και αεροδρόμια, οι σταθμοί των τρένων και των λεωφορείων καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά, όπως και οι αποσκευές των ταξιδιωτών και τα εμπορεύματα.

Ο Μάσιμο Νάβα της Corriere della Sera έγραψε ότι η επάνοδος των κοριών στη Γαλλία εξηγείται με την αντοχή που τα ζωύφια ανέπτυξαν στα εντομοκτόνα και παρέθεσε επίσημα στοιχεία των Γάλλων. Το τρέχον πρόβλημα έχει παρελθόν πενταετίας τουλάχιστον, με δύο στις 20 οικογένειες να έχουν πέσει θύματα των κοριών. Το γαλλικό υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι σε 17 σχολεία εντοπίστηκαν κοριοί, ιδίως σε τρία από τα παρισινά Διαμερίσματα.

Αν και οι «απολυμάνσεις-απεντομώσεις-μυοκτονίες» κάνουν πια τρελές δουλειές στο Παρίσι (αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 65% σε σχέση με πέρυσι), η ψύχωση των Γάλλων είναι και αυτή επιδημικού χαρακτήρα. Η δεξιά εφημερίδα Le Figaro έγραψε ότι και μόνο η απλή αναφορά σε κοριούς σε κάνει να ξύνεσαι. Δεν έχει και εντελώς άδικο. Τις τελευταίες εβδομάδες τα ζωύφια έχουν εντοπιστεί παντού: σε σινεμά, βαγόνια του μετρό, διαμερίσματα και, εξυπακούεται, στα πρωτοσέλιδα των εντύπων.

Η Le Monde δημοσίευσε μια σειρά από συμβουλές και συστάσεις «για τις περιπτώσεις σοβαρής προσβολής». Διότι το χειρότερο είναι ότι τα αυγά των κοριών δεν καταστρέφονται με τα απλά εντομοκτόνα. Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν την εξολόθρευση των ζωυφίων –εδώ είναι το νόστιμο– «πρέπει να διαθέτουν την κατάλληλη πιστοποίηση από το γαλλικό υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης».

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, οι κοριοί κατέρριψαν τους υψιπετείς κομματικούς εγωισμούς: συμπολίτευση και αντιπολίτευση σχεδιάζουν από κοινού νομοσχέδιο περί «μέτρων στήριξης των οικογενειών που υποχρεούνται να πληρώσουν για απεντόμωση». Μελετάται ακόμη και η περίπτωση να υπερψηφιστεί ειδικό άρθρο για τους κοριούς όσον αφορά τα υποχρεωτικά συμβόλαια ασφάλισης των κατοικιών…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...