747
Ο Καντονά με το γνωστό του στυλ σε φεστιβάλ κινηματογράφου στη Γαλλία | Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

Ερίκ Καντονά: «Tραγουδά σαν τον Κοέν» και μιλάει ακόμα ανοιχτά

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2023, 12:57
Ο Καντονά με το γνωστό του στυλ σε φεστιβάλ κινηματογράφου στη Γαλλία
|Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

Ερίκ Καντονά: «Tραγουδά σαν τον Κοέν» και μιλάει ακόμα ανοιχτά

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2023, 12:57

Βιρτουόζος με την μπάλα στα πόδια, πάντα με σηκωμένο γιακά και, φυσικά, εκείνη η ιστορική κλωτσιά στον ρατσισμό (που σε εκείνον τον αγώνα του 1995 είχε τη μορφή ενός οπαδού της Κρίσταλ Πάλας). Μπορεί αυτό το τρίπτυχο που περιγράφει σε μεγάλο βαθμό τον Ερίκ Καντονά των γηπέδων να συνδυαστεί με ένα μουσικό ταλέντο αντίστοιχο του σπουδαίου Λέοναρντ Κοέν και του ξεχωριστού Νικ Κέιβ;

Η αλήθεια είναι ότι μοιάζει τραβηγμένο. Κάποιοι, όμως, έχουν αντίθετη γνώμη…

Οι Times του Λονδίνου, συγκεκριμένα, έγραψαν για την πρώτη συναυλία του Καντονά στην Οσέρ, την πόλη όπου πολλά χρόνια πριν ο μικρός Καντονά ξεκινούσε την καριέρα του. Σε αυτή τη συναυλία έδωσε το παρών και ο 85χρονος πλέον Γκυ Ρου, πρώην προπονητής του Καντονά, ο οποίος δήλωσε ότι δάκρυσε από συγκίνηση ακούγοντάς τον να τραγουδά.

Το δίωρο σετ απέσπασε πολλούς επαίνους, με την εφημερίδα Le Parisien να συγκρίνει τον Καντονά με προσωπικότητες όπως ο Κοέν και ο Κέιβ.

H περιοδεία του Καντονά ξεκινά επίσημα την επόμενη εβδομάδα από το Μάντσεστερ και θα συνεχιστεί στη Μασσαλία, στο Λονδίνο και στο Δουβλίνο.

Στη Βουργουνδία ερμήνευσε τραγούδια που έχει γράψει ως επί το πλείστον ο ίδιος, τραγουδώντας με «γρεζαρισμένη» φωνή στα γαλλικά και στα αγγλικά.

Κληθείς μετά τη συναυλία να μιλήσει για τις ελπίδες του για το μέλλον, απάντησε: «Περνάει ο χρόνος ή τον περνάμε εμείς; Ελπίζω να βρούμε μια απάντηση». Η απάντησή του είχε τον απόηχο της αντίδρασής του στη διαμάχη που προκάλεσε η κλωτσιά του σε έναν οπαδό της Κρίσταλ Πάλας το 1995. «Οταν οι γλάροι ακολουθούν τις βάρκες, το κάνουν επειδή θεωρούν πως οι σαρδέλες θα πεταχτούν ξανά στη θάλασσα» είχε δηλώσει τότε.

Για την Παλαιστίνη

Ο Καντονά, αριστερός στο πόδι αλλά και στις πολιτικές πεποιθήσεις, δεν έχει μάθει να κρύβει τα λόγια του. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τον έκαναν να τοποθετηθεί δημόσια για όσα γίνονται στη Λωρίδα της Γάζας. Εγραψε συγκεκριμένα:

«Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων δεν σημαίνει ότι είσαι υπέρ της Χαμάς. Το να λες “Ελεύθερη Παλαιστίνη” δεν σημαίνει ότι είσαι αντισημίτης ή ότι θέλεις να φύγουν όλοι οι Εβραίοι. Ελεύθερη Παλαιστίνη σημαίνει ελεύθεροι Παλαιστίνιοι από την ισραηλινή κατοχή, που τους κλέβει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα εδώ και 75 χρόνια. Ελεύθερη Παλαιστίνη σημαίνει να σταματήσει να εγκλωβίζει 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά. Ελεύθερη Παλαιστίνη σημαίνει τέλος στο απαρτχάιντ που επέβαλε η ισραηλινή κυβέρνηση. Ελεύθερη Παλαιστίνη σημαίνει να δώσει στους Παλαιστίνιους τον έλεγχο των βασικών υποδομών στη γη τους».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eric Cantona (@ericcantona)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...