444
Το αραβικό καφενείο όπου η βελγική αστυνομία σκότωσε τον τζιχαντιστή από την Τυνησία, φονιά σουηδών φιλάθλων | REUTERS/Yves Herman

Ο τυνήσιος φονιάς είχε περάσει και από Ιταλία και Σουηδία

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2023, 18:01
Το αραβικό καφενείο όπου η βελγική αστυνομία σκότωσε τον τζιχαντιστή από την Τυνησία, φονιά σουηδών φιλάθλων
|REUTERS/Yves Herman

Ο τυνήσιος φονιάς είχε περάσει και από Ιταλία και Σουηδία

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2023, 18:01

Περισσότερες πληροφορίες για τον Τυνήσιο Αμπντεσλάμ Λασουέντ, δράστη του δολοφονικού επεισοδίου των Βρυξελλών το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, έρχονται στο φως με το σχετικό δημοσίευμα της Repubblica που κάνει λόγο και αυτό περί πανευρωπαϊκού συναγερμού σε επίπεδο μέτρων ασφαλείας. Ο ιταλός ρεπόρτερ έγραψε ότι ο Τυνήσιος, σκοτωμένος πια και αυτός από τη βελγική αστυνομία, ήταν «ένας μοναχικός λύκος, ένα κύτταρο του ISIS έτοιμο να χτυπήσει ύστερα από τη ραγδαία ριζοσπαστικοποίηση του μέσω Ιντερνετ».

Οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρεται στο δημοσίευμα, είχαν την πληροφορία ότι επίκειται τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη παράλληλα με τον πόλεμο στο Ισραήλ. Ο λογαριασμός του δολοφόνου στο Facebook ήταν στο όνομα Σλάγιεμ Σλούμα (Slayem Slouma) και εκεί τις τελευταίες ημέρες είχε αναρτήσει μηνύματα του είδους: «Είμαι μαχητής του Ισλαμικού Κράτους, είτε σας αρέσει είτε όχι. Ζούμε σύμφωνα με τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Εκδικήθηκα για λογαριασμό των μουσουλμάνων».

Ο Τυνήσιος είχε εντοπιστεί στην Μπολόνια το 2016, έγραψε η Repubblica, ενώ είχε αναρτήσει στο Facebook ένα βίντεο που γυρίστηκε στην Ιταλία. Από το 2019 βρισκόταν στο Βέλγιο, ενώ στην πατρίδα του είχε καταδίκες για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου και όχι για τρομοκρατία. Οι Βέλγοι ανακοίνωσαν ότι ουδέποτε διέμεινε σε δικό τους κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Εκανε αίτηση ασύλου, η οποία απερρρίφθη, ωστόσο οι Βέλγοι δεν μπόρεσαν να τον εντοπίσουν ώστε να τον διώξουν από τη χώρα τους.

Ο Τυνήσιος είχε διαμείνει και στη Σουηδία, αν και οι αρχές της σκανδιναβικής χώρας δεν τον γνώριζαν. Εκμεταλλεύτηκε, βέβαια, την ελεύθερη μετακίνηση εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που υποδεικνύει ότι το πρόβλημα αφορά τα εξωτερικά σύνορά της. Ως Σλούμα ο Τυνήσιος έγραφε πύρινα ινετρνετικά κείμενα, διανθισμένα με υλικό του ISIS, και κατέθετε αφειδώς υποσχέσεις εκδίκησης για τη Γάζα ζητώντας νέες επιθέσεις της Χαμάς.

Οπως λένε οι μυστικές υπηρεσίες, συνέχισε ο ιταλός ρεπόρτερ, αυτοί οι συγκεκριμένοι τύποι τζιχαντιστών είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. Διότι δρουν μόνοι τους, επειδή δεν έχουν αναπτύξει δίκτυα στην περιοχή της κατοικίας τους. Ωστόσο καθοδηγούνται εξ αποστάσεως, «από τη Συρία ή αλλού, πάντως όχι από την Ευρώπη». Το μοναδικό αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης είναι αυτό του ελέγχου, αφού ο Σλούμα στον κανονικό κόσμο αγόρασε το Καλάσνικοφ.

Στην Ιταλία επανεξετάζονται τώρα όλα τα δεδομένα περί εμπορίου όπλων, αλλά και περί αποθηκών πώλησης γεωργικών λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων κ.λπ., διότι αυτά τα υλικά τα χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές για να κατασκευάσουν βόμβες. Κατά το ιταλικό δημοσίευμα, το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου για τζιχαντιστική δράση αφορά τη Βρετανία, και ακολουθούν η Γαλλία, η Γερμανία (Βερολίνο), η Ισπανία (Μαδρίτη). Στη Ρώμη, σημείωσε ο ρεπόρτερ, έχουν θωρακιστεί περί τα 200 σημεία, εβραϊκά ιδρύματα, πρεσβείες, προξενεία, κ.λπ. Επίσης «η ευαισθησία των ανιχνευτών μετάλλων στα αεροδρόμια έχει αυξηθεί», όπως και οι περιπολίες σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...