513
Ο Χάρης Δούκας και ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνουν δηλώσεις στο εκλογικό περίπττερο της νικηφόρας παράταξης «Αθήνα Τώρα» | Dimitris Kapantais / SOOC

Το ΠΑΣΟΚ βάζει φρένο στα σενάρια περί συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 17:49
Ο Χάρης Δούκας και ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνουν δηλώσεις στο εκλογικό περίπττερο της νικηφόρας παράταξης «Αθήνα Τώρα»
|Dimitris Kapantais / SOOC

Το ΠΑΣΟΚ βάζει φρένο στα σενάρια περί συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 17:49

Σαφείς αποστάσεις από τα σενάρια περί σύμπραξης και μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων κράτησε τη Δευτέρα το ΠΑΣΟΚ, με επίσημη διαρροή του κόμματος, η οποία μιλά για «ημέρα προσωπικής ήττας του κ. Μητσοτάκη και του συστήματος εξουσίας του Μαξίμου» στον απόηχο της κάλπης του β΄γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Οποιαδήποτε άλλη σεναριολογία νοθεύει τη μεγάλη νίκη, που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ», σχολίασαν χαρακτηριστικά από τη Χαρ. Τρικούπη.

«Εμείς είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε νικηφόρα τη Νέα Δημοκρατία και όχι να της πετάμε σωσίβιο σε κάθε δύσκολη στιγμή», τόνισαν ακόμη οι ίδιες πηγές, σε μία ακόμη αιχμή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο συχνά ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει αποκαλέσει «χορηγό» της ΝΔ.

Είχε προηγηθεί, νωρίτερα τη Δευτέρα, η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη τα δύο κόμματα να συνεργαστούν ενόψει των ευρωεκλογών.

Ανάλογη τοποθέτηση υπήρξε και από τον Στέφανο Κασσελάκη. «Είμαι υπερήφανος για τη σύγχρονη Αριστερά η οποία έδειξε ότι όταν ακομπλεξάριστα λέμε, πριν καν την πρώτη Κυριακή, ότι “είμαστε με τον προοδευτικό κόσμο, με τους προοδευτικούς υποψηφίους χωρίς αστερίσκους”, δείτε τι γίνεται…», ανέφερε αχρακτηριστικά ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στους λογαριασμούς του στα social media.

Τον δρόμο της συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων έδειξε, όμως, και ο Γιώργος Παπανδρέου. Στη δική του δήλωση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε χαρακτηριστικά ότι η «ανατροπή» –όπως χαρακτηρίσηκε ευρέως η επικράτηση του Χάρη Δούκα επί του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων– είναι εφικτή «όταν ενώνουμε τις προοδευτικές δυνάμεις, τις δημοκρατικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες αλλά και με όραμα».

Αναφερόμενες στη νίκη του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος έλαβε τη στήριξη της Κουμουνδούρου μετά τον α’ γύρο των εκλογών, οι πηγές της Χαρ. Τρικούπη σχολίασαν, πάντως, πως προτεραιότητα της παράταξης στην αυτοδιοίκηση ήταν εξαρχής οι «προγραμματικές συνεργασίες από τα κάτω» –ουδεόποτα, δηλαδή, τέθηκε ζήτημα πολιτικής συμφωνίας σε κορυφαίο επίπεδο.

Εξάλλου, «νέα πρόσωπα με επάρκεια και καθαρό προοδευτικό λόγο», ήταν «αυτά που απέδειξαν ότι μπορούν να γυρίσουν σελίδα για την πατρίδα μας».

«Αυτή η στρατηγική μας ήταν νικηφόρα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και θα συνεχιστεί. Θα εκφράσουμε τις αγωνίες του προοδευτικού κόσμου, γι’ αυτό καλούμε κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη να αγωνιστούμε μαζί για να πετύχουμε την πολιτική αλλαγή, που έχει ανάγκη ο τόπος. Η χθεσινή νίκη απέδειξε ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε», κατέληξε η άτυπη ενημέρωση από το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη.

«Ουδέν σχόλιο» από την κυβέρνηση

Ερωτηθείς για την πρόταση Σπίρτζη περί καθόδου των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης με κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιφύλαξε μία αιχμή για τον πρώτο. Οπως είπε ο κ. Μαρινάκης, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατέχει τη σχετική «τεχνογνωσία», έχοντας βρεθεί «και στα δύο κόμματα, οπότε δεν του είναι τίποτα αυτό»,

Κατά τ’άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει, κατά το briefing της Δευτέρας, ότι «ο κάθε πολιτικός χώρος έχει το δικαίωμα να προσδιορίζεται, να αυτοπροσδιορίζεται, να κάνει τις επιλογές του, να ενώνεται, να μην ενώνεται». «Δεν είναι δική μας δουλειά, της κυβέρνησης, να το σχολιάσουμε αυτό», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...