1156
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάύλος Μαρινάκης στο briefing της Δευτέρας | INTIMEnews

Κυβέρνηση: Θα συνεργαστούμε με όλους τους εκλεγμένους περιφερειάρχες και δημάρχους

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 14:07
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάύλος Μαρινάκης στο briefing της Δευτέρας
|INTIMEnews

Κυβέρνηση: Θα συνεργαστούμε με όλους τους εκλεγμένους περιφερειάρχες και δημάρχους

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 14:07

Επαναλαμβάνοντας τον βασικό κυβερνητικό στόχο γιατ την Αυτοδιοίκηση, που όπως τόνισε, είναι η περιφερειακή ανάπτυξη, η αποκέντρωση και η  μείωση των ανισοτήτων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σημείωσε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις.

«Οι πολίτες έκαναν τις επιλογές τους στις περιφέρειες και τους δήμους και εμείς θα συνεργαστούμε με όλους», ανέφερε  κ. Κοντογεώργης -κάτι που είπε με τη σειρά του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- και γνωστοποίησε ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  θα συναντηθεί με όλους τους νέους περιφερειάρχες για να συζητήσει αυτές τις πολιτικές.

Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ανέφερε με τη σειρά του εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στο briefing της Δευτέρας, λίγα 24ωρα μετά την επιεικώς περίεργη σύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών με τα ευρωπαϊκά κονδύλια (από τον ίδιο , αλλά και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ).

Την Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες

Η συνάντηση του νέου περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, θα γίνει τελικά την Τετάρτη στις 16.00

Η συνάντηση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Τρίτη στις 15.00 στο υπουργειο στο ΥΠΑΑΤ, ωστόσο την ίδια ημέρα ο κ. Κουρέτας  θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με το σύνολο των περιφερειαρχών, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το σύνολο των περιφερειαρχών και μάλιστα λόγω ειδικών συνθηκών ο πρώτος που θα συναντήσει αύριο θα είναι ο κ. Κουρέτας, σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Αφού συνεχάρη όσους εξελέγησαν, ο κ. Μαρινάκης θέλησε να σημειώσει ότι μόλις πριν από τέσσερις μήνες είχαμε διπλές εθνικές εκλογές στις οποίες καταγράφηκε η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη ΝΔ και στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού.

Το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο φανέρωσε τις πολιτικές επιλογές των πολιτών, είπε, για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα αποτελέσματα τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου γύρου. Και επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Πρωθυπουργού, τόνισε: «Με τα πόδια γειωμένα στη γη θα πορεύεται η κυβέρνηση. Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας σε συνεργασία με όλους τους φορείς».

Κατά τα άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  ενημέρωσε πως έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της μειωμένης μόνιμης τιμής στα βασικά προϊόντα με σκοπό την αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης. Μέχρι τώρα, διευκρίνισε, έχουν συνεργαστεί 100 εταιρείες και ο στόχος είναι να γίνουν 500. Η στόχευση της απόφασης είναι οι προσιτές τιμές.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία γνωστοποίησε ότι η τελευταία δόθηκε στις 13 Οκτωβρίου, ενώ συνολικά έχουν δοθεί 65 εκατ. ευρώ σε 14.000 πολίτες.

Ακολουθεί αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο briefing της Δευτέρας: 

Ολοκληρώθηκε χθες ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να συγχαρώ όλους τους νέους Περιφερειάρχες και τις νέες και τους νέους Δημάρχους που εξελέγησαν. Η Κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης προκειμένου να κάνουμε πράξη τις μεγάλες αλλαγές που ζητούν οι πολίτες, να υλοποιήσουμε τα μεγάλα έργα υποδομής και τα αναπτυξιακά σχέδια κάθε περιφέρειας με έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις κάθε τόπου.

Όπως και την περασμένη εβδομάδα, θα τονίσω ξανά πως δεν πανηγυρίζουμε, δεν θριαμβολογούμε, ούτε όμως και μηδενίζουμε.

Για το πολιτικό μήνυμα των αποτελεσμάτων της χθεσινής βραδιάς, το οποίο πολύ έσπευσαν να καρπωθούν, θα επαναλάβω όσα τόνισε στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός.

Πριν τέσσερις μήνες είχαμε εθνικές εκλογές στις οποίες καταγράφηκε με σαφήνεια, όχι μια, αλλά δύο φορές, η δυναμική των πολιτικών κομμάτων και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Οι πολιτικές ισορροπίες αποτυπώθηκαν ξανά στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με τη συμμετοχή του συνόλου των παρατάξεων.

Λαμβάνουμε υπόψη μας τα μηνύματα των πολιτών και το συνολικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως προέκυψε και από τον πρώτο και από το δεύτερο γύρο.

Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις με στόχο να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Σε αυτή την προσπάθεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο, τον οποίο έχουμε στηρίξει έμπρακτα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο.

Η Κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Δικό μας μέλημα είναι να συνεχίσουμε την υλοποίηση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας σε συνεργασία με όλους τους φορείς.

Γι’ αυτό επανεξελέγη αυτή η Κυβέρνηση πριν τέσσερις μήνες, αυτή είναι η αποστολή της και αυτό θα πράξει.

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της «Μόνιμης μείωσης τιμής» το οποίο ξεκίνησε να τίθεται σε ισχύ σταδιακά στα σουπερμάρκετ. Οι καταναλωτές θα μπορούν να εντοπίζουν στα ράφια τις ειδικές σημάνσεις σε προϊόντα που οι προμηθευτές μείωσαν την τιμή τους.

Η μείωση είναι κατά τουλάχιστον 5% και για τουλάχιστον 6 μήνες, με στόχο τη στήριξη των καταναλωτών απέναντι στις συνέπειες της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης. Ήδη, στο μέτρο έχουν ενταχθεί 100 κωδικοί προϊόντων από επώνυμες εταιρείες και ο στόχος είναι προοδευτικά να φτάσουμε τους 500.

Όπως έχει τονίσει και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας: «στόχος μας είναι να τονώσουμε τον ανταγωνισμό και να πετύχουμε προσιτές τιμές για τα νοικοκυριά, που τόσο το έχουν ανάγκη».

Συνεχίζονται οι καταβολές αποζημιώσεων στους πληγέντες από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την Θεσσαλία, την Εύβοια και τη Φθιώτιδα. Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η 8η κατά σειρά καταβολή πρώτης αρωγής.

Μέσα σε μια εβδομάδα καταβλήθηκαν 17,8 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 4.900 δικαιούχους. Συνολικά, μέσα σε έναν περίπου μήνα, έχουν πιστωθεί 65 εκατομμύρια ευρώ σε 14.000 πολίτες.

Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές συνεχίζει με ταχύτητα την απονομή των αποζημιώσεων, τις αυτοψίες στο πεδίο και την οριστικοποίηση των εκκρεμών αιτήσεων, ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η αποκατάσταση των ζημιών σε περιουσίες και υποδομές.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του δημοσίου και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 24 Οκτωβρίου.

Το νομοσχέδιο αφορά περισσότερες από 600 θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθυνόντων και Εντεταλμένων Συμβούλων σε φορείς του Δημοσίου Τομέα. Στόχοι του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων κάθε θέσης, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, η αξιολόγηση των διοικήσεων μέσω συγκεκριμένου συστήματος στοχοθεσίας και τελικά η μέγιστη αποτελεσματικότητα του συστήματος διοίκησης.

Όπως ήδη γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός σήμερα μετέβη στα Τίρανα, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου.

Η Ελλάδα στηρίζει και ανέκαθεν στήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, κάτι που αποδείχθηκε και από την συνάντηση την Αθήνα στα τέλη Αυγούστου των ηγετών των χωρών αυτών με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων και τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Βασική προϋπόθεση είναι φυσικά κάθε χώρα να ασπάζεται και να τηρεί τις βασικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ο σεβασμός στους κανόνες του Κράτους Δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτος και αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Η Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει σε θέματα οικονομικής σύγκλισης των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενσωμάτωσής τους σε Ενιαία Αγορά, σχέσεις καλής γειτονίας, διμερή ζητήματα, καθώς και ζητήματα υποστήριξης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...