829
| INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δημοτικές εκλογές: Αλλαξε χέρια η μισή Αττική – το θρίλερ στη Νέα Φιλαδέλφεια και οι άλλες μάχες

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 10:17
|INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δημοτικές εκλογές: Αλλαξε χέρια η μισή Αττική – το θρίλερ στη Νέα Φιλαδέλφεια και οι άλλες μάχες

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 10:17

Σε εκλογικό θρίλερ μετατράπηκε η βραδιά στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς ο απερχόμενος δήμαρχος και δημοφιλής ηθοποιός, Γιάννης Βούρος, έχασε τελικά τη δημαρχία από τον Γιάννη Τομπούλογλου για μόλις 90 ψήφους!

Με την ενσωμάτωση στο 100%, στη Νέα Φιλαδέλφεια ο κ. Τομπούλογλου έλαβε τελικά 5.146 ψήφους (ποσοστό 50,44%), ενώ ο κ. Βούρος μέτρησε 5.056 ψήφους (ποσοστό 49,56%).

Νέοι δήμαρχοι εξελέγησαν και σε άλλες περιοχής της Αττικής ύστερα από τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

♦ Στη Νέα Σμύρνη ο Γιώργος Κουτελάκης επέστρεψε στον δημαρχιακό θώκο ύστερα από μία και πλέον δεκαετία, καθώς στον β’ γύρο έλαβε το 53%, έχοντας απέναντί του την υποστηριζόμενη από τη ΝΔ, Δήμητρα Νάνου.

♦ Στον Αγιο Δημήτριο ο Στέλιος Μαμαλάκης, ο οποίος είχε τη στήριξη της ΝΔ, εκθρόνισε με 51,01% –και μόλις 344 ψήφους διαφορά– την απερχόμενη δήμαρχο, Μαρία Ανδρούτσου, που είχε στήριξη από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

♦ Στο Αιγάλεω ο Λάμπρος Σκλαβούνος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σάρωσε με 75,31% τον απερχόμενο δήμαρχο Γιάννη Γκίκα, ο οποίος είχε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

♦  Στη Δάφνη, εμφατική ήταν η νίκη του Νίκου Τσιλίφη, ο οποίος με 60,78% εκθρόνισε από το δημαρχιακό μέγαρο τον απερχόμενο δήμαρχο Αναστάσιο Μπινίσκο.

♦  Στην Ηλιούπολη ο Στάθης Ψυρρόπουλος, ο οποίος είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επικράτησε με 60,99% του απερχόμενου δημάρχου Γιώργου Χατζηδάκη.

♦  Στον Δήμο Ζωγράφου η Τίνα Καφατσάκη-Βλάχου, η οποία υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, νίκησε με 54,43% τον απερχόμενο δήμαρχο Βασίλειο Θώδα.

♦ Στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού ο Χαράλαμπος Μπονάτσος κέρδισε με 53,59% τον απερχόμενο δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη.

♦ Στο Ιλιο η Ανδριάνα Αλεβίζου-Κουκουβίνου επικράτησε με 58,10% επί του απερχόμενου δημάρχου Νίκου Ζενέτου. Εδώ είχαμε ενδοπασοκικό «εμφύλιο».

♦  Στη Νέα Ιωνία ο Παναγιώτης Μανούρης σάρωσε με 63,67% την απερχόμενη δήμαρχο, Δέσποινα Θωμαΐδου.

♦ Στην Αγία Παρασκευή, νέος δήμαρχος εξελέγη ο Γιάννης Μυλωνάκης, ο οποίος επικράτησε με 59,78% του Γιάννη Σταθόπουλου. Ο απερχόμενος δήμαρχος, Βασίλειος Ζορμπάς, είχε καταποντιστεί στον α’ γύρο με ένα αναιμικό ποσοστό του 18,75%.

♦ Στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, ο Μάριος Ψυχάλης επικράτησε με 54,38% της παράταξης της οποίας ηγείτο ο Γρηγόρης Λέων. Ο απερχόμενος δήμαρχος Αναστάσιος Β. Μαυρίδης δεν κατέβηκε στις εκλογές.

♦ Στον Δήμο Πεντέλης, η Νατάσσα Κοσμοπούλου, με 53,33%, εκθρόνισε την απερχόμενη δήμαρχο Δήμητρα Κεχαγιά.

♦ Στον Βύρωνα ο Αλέξης Σωτηρόπουλος, ο οποίος είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, εξελέγη δήμαρχος με 59,15%, επικρατώντας του Μίλτου Μπαντή που υποστηρίχτηκε από τη Νέα Δημοκρατία. Ο απερχόμενος δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης (ΣΥΡΙΖΑ) είχε μείνει εκτός β’ γύρου με ποσοστό 19,61% την πρώτη Κυριακή.

♦ Στον Διόνυσο, η Κατερίνα Μαϊχόσογλου νίκησε με 56,10% τον απερχόμενο δήμαρχο Γιάννη Καλαφατέλη.

♦ Στην Καλλιθέα, από τον α’ γύρο η δημαρχία είχε αλλάξει χέρια, καθώς ο Κώστας Ασκούνης, υποστηριζόμενος από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, είχε πάρει 46,05% και είχε εκλεγεί, επικρατώντας του Δημήτρη Καρναβού της ΝΔ (39,76%).

Τρεις νίκες σε ισάριθμους δήμους του Λεκανοπεδίου πανηγύρισε το ΚΚΕ:

♦ Στην Καισαριανή ο μόνιμος εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες κομματικός υποψήφιος, Ηλίας Σταμέλος, κέρδισε με 61,51%, τον Χρήστο Βοσκόπουλο.

♦ Στο Χαϊδάρι ο Μιχάλης Σελέκος, με 55,23%, εκθρόνισε από τη διοίκηση του δήμου τον Ευάγγελο Ντηνιακό. Χαρακτηριστικό της σημασίας που έδινε το ΚΚΕ στο Χαϊδάρι ήταν ότι εκεί βρέθηκε το βράδυ ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη γιορτή.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε: «Τώρα δεν είναι ώρα για λόγους. Είναι ώρα αυτή τη στιγμή για χαρές και πανηγύρια, γιατί πετύχατε μια μεγάλη νίκη. Είναι νίκη όλου του λαού της Καισαριανής, της αγωνίστριας Καισαριανής. Η “Λαϊκή Συσπείρωση”, το κόκκινο γαρίφαλο, κέρδισε πολλές νίκες απόψε, συνέχεια της πρώτης επιτυχίας που είχαμε στον α’ γύρο και στις περιφερειακές και σε δημοτικές εκλογές, όπως το “κόκκινο νησί της Ικαριάς”, ήρθε απόψε η Καισαριανή με τον Ηλία Σταμέλο, ήρθε η Πάτρα ξανά με τον Κώστα Πελετίδη, η Πετρούπολη με τον Βαγγέλη Σίμο, το Χαϊδάρι με τον Μιχάλη Σελέκο. Κι αυτή την ώρα περιμένουμε ακόμα δύο εκλογικά τμήματα, ελπίζουμε να πανηγυρίσουμε τον Τύρναβο, γιατί είναι πολύ μικρή η διαφορά. Είμαστε πρώτοι, αλλά είναι πολύ κοντά ο άλλος ο συνδυασμός. Αρα, λοιπόν, έχουμε δρόμο μπροστά μας, είναι μία πρώτη μεγάλη νίκη αυτή του λαού μας, του Κόμματος, της Λαϊκής Συσπείρωσης, των ανθρώπων που συμπορεύτηκαν μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Εδωσαν μια μεγάλη μάχη στο πλευρό του ΚΚΕ. Η αγκαλιά του κόμματος είναι ανοιχτή, η αγκαλιά της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, πολύ περισσότερο τώρα πλέον, της δημοτικής αρχής, όπως ξέρετε θα είναι ανοιχτή για όλο τον λαό, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της Καισαριανής και θα πάμε ακόμη πιο μπροστά! Καλή δύναμη, καλή υγεία σε όλους και όλες!».

♦ Στην Πετρούπολη ο Βαγγέλης Σίμος εξελέγη ξανά δήμαρχος της πόλης, συγκεντρώνοντας 55,3%, έναντι του Στέφανου Βλάχου που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Και εκεί πήγε ο κ. Κουτσούμπας: «Η Πετρούπολη δικαιολογημένα πανηγυρίζει απόψε. Έχει δήμαρχο τον Βαγγέλη Σίμο ξανά. Η “Λαϊκή Συσπείρωση”, το κόκκινο γαρύφαλλο, και δεν είναι μόνο η Πετρούπολη. Μετά την Ικαριά, απόψε κερδήθηκε ξανά η Πάτρα για τρίτη φορά η Καισαριανή, το Χαϊδάρι, η Καισαριανή, ο Τύρναβος».

♦ Ασφαλώς η πιο εντυπωσιακή αλλαγή καταγράφηκε στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο απερχόμενος δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης (ΝΔ) ηττήθηκε από τον υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρη Δούκα, ο οποίος επικράτησε με 55,96%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...