708
Ο Χάρης Δούκας στις δηλώσεις του μετά την μεγάλη νίκη στις εκλογές της Κυριακής | IntimeNews

Πώς συνέβη η ανατροπή στην Αθήνα: Μεγάλη νίκη Δούκα επί του Μπακογιάννη

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2023, 20:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/10/2023, 21:28
Ο Χάρης Δούκας στις δηλώσεις του μετά την μεγάλη νίκη στις εκλογές της Κυριακής
|IntimeNews

Πώς συνέβη η ανατροπή στην Αθήνα: Μεγάλη νίκη Δούκα επί του Μπακογιάννη

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2023, 20:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/10/2023, 21:28

Μια εντυπωσιακών διαστάσεων πολιτική ανατροπή συνετελέστη στον Δήμο Αθηναίων, στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών: Ο Κώστας Μπακογιάννης αδιαφιλονίκητο φαβορί μετά το αποτέλεσμα του α’ γύρου στην Αθήνα και υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία –την περασμένη Πέμπτη είχε πορευτεί μαζί του ο ίδιος ο Κυριάκος Μπακογιάννης– έχασε τη δημαρχία από τον υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Χάρη Δούκα.

Ο κ. Δούκας, καθηγητής στο ΕΜΠ, κατάφερε στη δεύτερη Κυριακή να πάρει περισσότερες από τριπλάσιες ψήφους σε σύγκριση με αυτές που είχε πάρει μία εβδομάδα νωρίτερα. Στον αντίποδα ο κ. Μπακογιάννης, κατάφερε να πάρει λιγότερες από αυτές που είχε λάβει στις 8 Οκτωβρίου. Πολλοί αποδίδουν αυτό το γεγονός στο ότι ο υποψήφιος της ΝΔ στην περιφέρεια Αττικής, ο Νίκος Χαρδαλιάς, είχε εκλεγεί από τον α’ γύρο, με αποτέλεσμα μια κρίσιμη μάζα νεοδημοκρατών να αδιαφορήσουν και να μην πάνε να ψηφίσουν.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων εμφανίστηκε στο εκλογικό του περίπτερο λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής και δήλωσε ότι «σήμερα η Αθήνα νίκησε».

«Η πόλη αλλάζει σελίδα. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες τις Αθηναίες και τους Αθηναίους για την τεράστια τιμή. Ξέρω πολύ καλά τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω. Ευχαριστώ όσους πίστεψαν στο όνειρο, τους φίλους τους συνεργάτες την οικογένειά μου και όλους τους πολίτες που κατάφεραν το ακατόρθωτο. Πίστεψαν σε μια Αθήνα, πράσινη, καθαρή και δημιουργική. Οφείλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, το Βολτ, τους ανθρώπους από την Οικολογία. Οφείλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Ζαχαριάδη και τους ανθρώπους της Ανοιχτής Πόλης, αλλά και όλους όσοι ήρθαν να ψηφίσουν στη δεύτερη εκλογική διαδικασία. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις και θα είμαι δίπλα σε κάθε Αθηναία και Αθηναίο για να κάνουμε την Αθήνα όπως μας αξίζει. Το πιο όμορφο ταξίδι τώρα ξεκινάει» συμπλήρωσε.

Λίγο πριν τις 8 μ.μ. της Κυριακής, ο κ. Μπακογιάννης γνωστοποίησε πως επικοινώνησε με τον κ. Δούκα για να τον συγχαρεί για τη «μεγάλη νίκη του» και να πει ότι η ευθύνη για την ήττα βαρύνει αποκλειστικά τον ίδιο. Ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων διαβεβαίωσε τον κ. Δούκα για την ομαλή μετάβαση και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι φεύγει από το δημαρχείο όπως μπήκε, «με το κεφάλι ψηλά».

Λίγο νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών, στην εκτίμηση αποτελέσματος είχε επιβεβαιώσει τη νίκη του κ. Δούκα. Σύμφωνα με την εκτίμηση που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών η διαφορά ήταν μεγάλη και το αποτέλεσμα δεν μπορούσε να αλλάξει. Η εξέλιξη της καταμέτρησης απέδειξε το σωστό της εκτίμησης του υπουργείου:

Με την ενσωμάτωση στο 81,57% ο κ. Δούκας συγκέντρωνε το 55,93% (51.337 ψήφοι) και ο κ. Μπακογιάννης 44,07% (40.448 ψήφοι). Στο 97,93% της ενσωμάτωσης, ο κ. Δούκας είχε 55,99% με 63.171 ψήφους και ο κ. Μπακογιάννης 44,01%  με 49.650 ψήφους. Στο 99,35% της ενσωμάτωσης ο κ. Δούκας είχε πια 56% με 63.698 ψήφους, ενώ ο κ. Μπακογιάννης είχε μείνει στο 44% με 50.058 ψήφους. Στο 100% της ενσωμάτωσης, ο κ. Δούκας ήταν στο 55,96% με 64.055 ψήφους, ενώ ο κ. Μπακογιάννης ήταν στο 44,04% με μόλις 50.403 ψήφους.

Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Μπακογιάννης είχε συγκεντρώσει ποσοστο 41,35% και ο κ. Δούκας 14,19%. Και είναι χαρακτηριστικό ότι στον β’ γύρο ο κ. Μπακογιάννης πήρε λιγότερες ψήφους από τις 57.800 του α’ γύρου! Ο δε κ. Δούκας από τις 19.842 ψήφους του α’ γύρου εκτοξεύτηκε σε πάνω από 64.000!

Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των εκλογών υπολογίζεται στο 26,27%.

Σε μια πρώτη αντίδραση από την κυβέρνηση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι «η αποψινή δεν είναι μια καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία». Ο Μάκης Βορίδης, από την πλευρά του, είπε ότι «το αποτέλεσμα της Αθήνας πρέπει για εμάς να αναλυθεί». Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, βουλευτής της ΝΔ, είπε ότι «ο Μπακογιάννης “πλήρωσε” την Πανεπιστημίου», δηλαδή το φιάσκο του Μεγάλου Περιπάτου, θέση που υιοθέτησε και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος ωστόσο κατήγγειλε ότι όλη η αντιπολίτευση συνασπίστηκε κατά της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Δούκας ήταν ένα πρόσωπο που με μετριοπάθεια και επιστημοσύνη κατάφερε να συγκεντρώσει ένα μεγάλο εύρος ψηφοφόρων από την Αριστερά –και μολονότι το ΚΚΕ είχε καλέσει τους ψηφοφόρους του υποψηφίου του, Νίκου Σοφιανού, σε αποχή– μέχρι και την Κεντροδεξιά. Πολλοί δε αναλυτές επεσήμαναν ότι το debate της περασμένης Τετάρτης έβλαψε τελικά τον απερχόμενο δήμαρχο, καθώς έκανε «ορατό» τον κ. Δούκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...