1046
Καπνός υψωνόταν και την Κυριακή πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας | REUTERS/Amir Cohen

Ισραήλ: Παράταση της προθεσμίας στους αμάχους της Γάζας έδωσε ο στρατός

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2023, 11:28
Καπνός υψωνόταν και την Κυριακή πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας
|REUTERS/Amir Cohen

Ισραήλ: Παράταση της προθεσμίας στους αμάχους της Γάζας έδωσε ο στρατός

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2023, 11:28

Νέα προθεσμία στους αμάχους που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να κατευθυνθούν προς τον νότο του θύλακα έδωσε την Κυριακή ισραηλινός στρατός (IDF), εν μέσω των ολοένα και περισσότερων αναφορών, από επίσημες και ανεπίσημες πηγές, ότι η μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση που ετοιμάζει βρίσκεται προ των πυλών.

Οι κάτοικοι μπορούν να αναχωρήσουν από τις 10 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) μέχρι τη 1 μ.μ. και να ακολουθήσουν την προδιαγεγραμμένη διαδρομή που προτάθηκε και τα προηγούμενα 24ωρα, έγραψε στα αραβικά στην πλατφόρμα X ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος –αντίστοιχες προειδοποιήσεις απευθύνθηκαν από τις IDF τόσο το Σάββατο όσο και την Παρασκευή.

Στην ανάρτηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σημειώνεται πως ο στρατός δεν θα επιτεθεί στη συγκεκριμένη διαδρομή κατά την αναφερόμενη χρονική περίοδο.

«Εάν η ασφάλειά σας και η ασφάλεια των αγαπημένων σας είναι σημαντικές για εσάς, κατευθυνθείτε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας», προστίθεται στη δήλωση του ισραηλινού στρατού, στην οποία επισημαίνεται, επίσης, πως η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, «έχει φροντίσει για τα μέλη της και τις οικογένειές τους».

Επισημαίνεται πως τις προηγούμενες ώρες ο στρατός του Ισραήλ –το οποίο έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την ισλαμιστική οργάνωση ότι χρησιμοποιεί τον ίδιο τον πληθυσμό της Γάζας ως «ανθρώπινη ασπίδα»– κατήγγειλε τη Χαμάς ότι εμποδίζει την αναχώρηση αμάχων.

«Η Χαμάς εμποδίζει βίαια τους αμάχους της να μετεγκατασταθούν στη νότια Γάζα για τη δική τους ασφάλεια», ανέφεραν το Σάββατο οι IDF σε ανάρτηση στο X την οποία συνόδευαν φωτογραφίες οι οποίες εικόνιζαν ένα μπλόκο οχημάτων το οποίο, κατά τα φαινόμενα, εμπόδιζε κονβόι κατοίκων από το να συνεχίσει την πορεία του προς τον νότο.

Οι IDF έδωσαν περισσότερα στοιχεία προς τεκμηρίωση του ίδιου ισχυρισμού την Κυριακή, μεταξύ των οποίων το ηχητικό απόσπασμα κλήσης από κάτοικο της Γάζας προς ισραηλινό αξιωματούχο, στον οποίο ο πρώτος φέρεται να λέει ότι η Χαμάς δεν του επιτρέπει να απομακρυνθεί.

Με επίσημη ανακοίνωση του το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η επικείμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα προετοιμάζεται εντατικά. Κατά τους New York Times η στρατιωτική επιχείρηση επρόκειτο μάλιστα να ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο, ωστόσο δεν το επέτρεψαν οι κακές καιρικές συνθήκες.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει «συνδυασμένα και συντονισμένα πλήγματα από αέρος, θαλάσσης και ξηράς», με τις στρατιωτικές δυνάμεις «που έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την χώρα να ενισχύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα για τα επόμενα στάδια του πολέμου, με έμφαση σε σημαντικές χερσαίες επιχειρήσεις», όπως ανακοινώθηκε.

«Τοπικές» επιχειρήσεις από μονάδες των IDF βρίσκονταν σε εξέλιξη εντός της Γάζας ήδη από την Παρασκευή, με στόχο την εξόντωση τρομοκρατών και τον εντοπισμό των ομήρων που έχουν απαγάγει.

Ταυτοποιήθηκαν 126 όμηροι που απήχθησαν από τη Χαμάς

Σε συνέχεια των επιχειρήσεων αυτών, τις τελευταίες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ταυτοποίησε 126 ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά την πολύνεκρη επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές Αρχές ανέφεραν αρχικά ότι περίπου 150 Ισραηλινοί και αλλοδαποί κρατούνταν από τη Χαμάς στη Γάζα.

Αξιωματούχοι εξήγησαν ότι ο αριθμός αυτός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω αφού εντοπίστηκαν πτώματα αγνοουμένων στο νότιο Ισραήλ και πως ενδέχεται να αλλάξει εκ νέου.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ δήλωσε, λοιπόν, την Κυριακή ότι «επιβεβαιώθηκε» ο αριθμός των 126 ομήρων.

Προσέθεσε ότι ο στρατός βρήκε επίσης νεκρούς ορισμένους από τους ομήρους στη Γάζα, χωρίς να διευκρινίσει πόσους.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, η οποία είχε απειλήσει ότι θα σκότωνε τους ομήρους για κάθε απροειδοποίητο πλήγμα του Ισραήλ σε κατοικίες Παλαιστινίων, 22 όμηροι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, ημέρα ανάπαυσης για τους Εβραίους, εκατοντάδες τρομοκράτες της παλαιστινιακής οργάνωσης διείσδυσαν στο Ισραήλ με οχήματα, αλλά και από τον αέρα και τη θάλασσα, και σκότωσαν περισσότερους από 1.000 αμάχους στο δρόμο και στα σπίτια, σπέρνοντας τον τρόμο κάτω από μια βροχή ρουκετών.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε το πρωί της Κυριακής σε 2.329, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν σε 9.714. Ο απολογισμός αφορά όλους όσοι σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν από πυρά των Ισραηλινών αφότου ξέσπασε η σύγκρουση.

Αυξάνονται οι συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ, φόβοι για νέο μέτωπο με Λίβανο

Στο μεταξύ η ένταση αυξήθηκε επικίνδυνα και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα στη φιλοϊρανική  Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τον ισραηλινό στρατό πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες ώρες, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση του πολέμου.

Το Ισραήλ δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θέλει πόλεμο στα σύνορά του με τον Λίβανο. «Δεν ενδιαφερόμαστε για πόλεμο στον βορρά, δεν θέλουμε κλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αν η Χεζμπολάχ επιλέξει τον δρόμο του πολέμου, θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

Η ίδια ημέρα χαρακτηρίσθηκε, ωστόσο, από την επίθεση με πύραυλο στη Στούλα του βόρειου Ισραήλ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός άμαχου Ισραηλινού και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε βάλλοντας κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και έκλεισε την συνοριακή ζώνη για τους πολίτες σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε με ανακοίνωσή της την ευθύνη για νέα επίθεση στην ζώνη της Χανίτα του βορείου Ισραήλ με κατευθυνόμενους πυραύλους υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε απώλειες στις «τάξεις του εχθρού».

Παράλληλα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν 20 ρουκέτες από τον Λίβανο κατά δύο εβραϊκών οικισμών.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ενώ έγινε και ανταλλαγή πυρών στα σύνορα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Σειρήνες ήχησαν τόσο στο βόρειο Ισραήλ, τη στιγμή των επιθέσεών αυτών, όσο και στα κεντρικά της χώρας.

Η αύξηση της έντασης δημιουργεί φόβους για το άνοιγμα νέου μετώπου με την είσοδο της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στην σύρραξη, πράγμα που μπορεί να σύρει σε πόλεμο και τον Λίβανο. Απέναντι στο φάσμα μίας γενικευμένης ανάφλεξης, αυξήθηκαν και οι εκκλήσεις από όλες τις πλευρές προς τον Λίβανο, καθημαγμένο από τους πολέμους με το Ισραήλ και μία βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, να μείνει στο περιθώριο της σύρραξης.

Η Γαλλία κάλεσε το Σάββατο τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί το άνοιγμα νέου μετώπου στην περιοχή. Η Ουάσινγκτον έχει επίσης προειδοποιήσει την Χεζμπολάχ να μην λάβει μία «κακή απόφαση».

Τις πρώτες ημέρες της σύρραξης, η επέμβαση της Χεζμπολάχ παρέμεινε αρκετά περιορισμένη. Αλλά πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι μία χερσαία εισβολή του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την επέμβαση της οργάνωσης.

Η Τεχεράνη, χορηγός και σύμμαχος της Χεζμπολάχ, απηύθυνε άλλωστε προειδοποίηση κατά ενδεχόμενης «διεύρυνσης της σύρραξης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...