1283
O JFK Jr και η σύζυγός του, Σέριλ Χάινς, χαιρετούν τους υποστηρικτές του μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές | REUTERS/Mark Makela/CreativeProragon

Γιατί τα αδέρφια του θεωρούν «επικίνδυνο» τον RFK Jr

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2023, 14:04
O JFK Jr και η σύζυγός του, Σέριλ Χάινς, χαιρετούν τους υποστηρικτές του μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές
|REUTERS/Mark Makela/CreativeProragon

Γιατί τα αδέρφια του θεωρούν «επικίνδυνο» τον RFK Jr

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2023, 14:04

Ανά τις δεκαετίες οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας Κένεντι, αυτής της θρυλικής «φυλής» της σύγχρονης Αμερικής, άντεξαν σε ανείπωτες τραγωδίες και σκάνδαλα, αλλά σήμερα φαίνεται πως δοκιμάζονται ξανά από τις προεδρικές φιλοδοξίες του πιο αμφιλεγόμενου μέλους της.

Πρόσφατα ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι ο Νεότερος (RFK Jr) ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ ως ανεξάρτητος υποψήφιος, μετά τη σοβαρή ρήξη του με το Δημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο κάποτε κυριαρχούσαν οι διάσημοι πρόγονοί του. Φαίνεται, όμως, πως κανένα από τα οκτώ (ακόμα εν ζωή) αδέρφια του δεν πρόκειται να τον στηρίξει.

Τέσσερα τον κατήγγειλαν για σπίλωση του ονόματος του πατέρα τους, Ρόμπερτ Κένεντι, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας τον Ιούνιο 1968. Τα άλλα τέσσερα αδέρφια του διατηρούν χαμηλό προφίλ, την ώρα που άλλοι συγγενείς έχουν ήδη εκφραστεί ανοιχτά: ο μοναδικός εγγονός του JFK καταδίκασε τις φιλοδοξίες του θείου του, ενώ ένας ξάδελφός τους, ονόματι Αντονι Σράιβερ, τον στηρίζει. Η νύφη του RFK Jr, Αμαρίλις Χόουπ Φοξ, σύζυγος του γιου του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Γ’, μετέχει στην προεκλογική εκστρατεία του πεθερού της.

«Oλα όσα λέει είναι τόσο συναρπαστικά και μοναδικά και τονωτικά» είπε ο 58χρονος Αντονι Σράιβερ, ο μικρότερος γιος της Γιούνις Σράιβερ Κένεντι, αδελφής του JFK, μόλις ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι τζούνιορ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στη Φιλαδέλφεια.

Ερωτηθείς αν ανησυχούσε για την αντίθεση άλλων Κένεντι στην υποψηφιότητα του RFK Jr, ο Σράιβερ σημείωσε πως «δεν μπορείς να κάνεις τους ανθρώπους να κάνουν κάτι, σωστά; Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Απλώς δεν συμφωνώ μαζί τους. Νομίζω ότι ο τύπος είναι εξαιρετικά έξυπνος και ικανός και κάνει εξαιρετική δουλειά. Είμαι τυχερός που είμαι στην ομάδα του. Είμαι μαζί του και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Η αδελφή του JFK Jr, Γιουνίς Σράιβερ, πλαισιωμένη από τα πέντε παιδιά της (από αριστερά) Μπόμπι, Μαρία, Αντονι, Τίμοθι και Μαρκ, και τον σύζυγό της Σάρτζεντ Σράιβερ, στα γενέθλιά της, τον Ιούλιο του 2006 (specialolympics.org)

Ο Σράιβερ επισήμανε επίσης την έκκληση του ξαδέλφου του για τερματισμό της «διχόνοιας» στην αμερικανική πολιτική, «αλλά η εκστρατεία απλώς διεύρυνε ένα οικογενειακό ρήγμα που άνοιξε ο δικός του σκεπτικισμός για τα εμβόλια και οι θεωρίες συνωμοσίας» γράφει ο Ντέιβιντ Τσάρτερ, επικεφαλής του γραφείου των λονδρέζικων Times στην Ουάσινγκτον.

Ο RFK Jr εισήλθε δυναμικά στο προσκήνιο χάρη στην εκστρατεία του ενάντια στους εμβολιασμούς, χαρακτηρίζοντας το εμβόλιο κατά της Covid-19 ως «το πιο θανατηφόρο εμβόλιο που παρασκευάστηκε ποτέ» και υποστηρίζοντας πως οι Αμερικανοί δέχονταν αφόρητες πιέσεις για να εμβολιαστούν, πιο ισχυρές ακόμη και σε σχέση με την περίοδο του ναζισμού, όταν «μπορούσες να κρυφτείς σε μια σοφίτα, όπως έκανε η Aννα Φρανκ».

Ωστόσο, τα σχόλιά του επέκρινε, εμμέσως, ακόμη και η σύζυγός του, η ηθοποιός Σέριλ Χάινς, γράφοντας στο (πρώην Twitter) Χ πως «οι απόψεις του συζύγου μου δεν αντικατοπτρίζουν τις δικές μου. Ενώ αγαπάμε ο ένας τον άλλον, διαφωνούμε σε πολλά τρέχοντα θέματα».

«Η απόφαση του αδελφού μας Μπόμπι να είναι υποψήφιος ενός τρίτου κόμματος εναντίον του Τζο Μπάιντεν είναι επικίνδυνη για τη χώρα μας», ανέφεραν τέσσερα αδέρφια –η Κάθλιν Κένεντι Τάουνσεντ, ο Τζόζεφ Κένεντι Β’, ο Ρόρι Κένεντι και ο Κέρι Κένεντι– στη δήλωσή τους αυτή την εβδομάδα. «Ο Μπόμπι μπορεί να έχει το ίδιο όνομα με τον πατέρα μας, αλλά δεν έχει τις ίδιες αξίες, ούτε το ίδιο όραμα, ούτε την ίδια κρίση. Η ανακοίνωσή του μας καταθλίβει. Αποδοκιμάζουμε την υποψηφιότητά του και πιστεύουμε ότι είναι επικίνδυνη για τη χώρα μας».

Οπως εξηγεί ο ανταποκριτής των Times στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, η πραγματικότητα των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας Κένεντι «απέχει πολύ από τις ρομαντικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες των JFK και RFK που κοσμούν τον ιστότοπο της εκστρατείας του RFK Jr».

Η νύφη του RFK Jr, Αμαρίλις Χόουπ Φοξ, σύζυγος του γιου του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Γ’, μετέχει στην προεκλογική εκστρατεία του πεθερού της (YouTube)

Μεταξύ των εν λόγω φωτογραφιών περιλαμβάνεται ένα οικογενειακό στιγμιότυπο του Μπόμπι Κένεντι και της συζύγου του Εθελ, μαζί με τα επτά από τα έντεκα παιδιά τους, τρία εκ των οποίων υπέγραψαν τη δήλωση κατά της υποψηφιότητας του αδελφού τους και δύο πέθαναν τραγικά νέα. Στη φωτογραφία, πέρα από τον RFK Jr, διακρίνεται επίσης η Κόρτνεϊ Κένεντι Χιλ, η οποία θεωρείται η γεφυροποιός της οικογένειας.

«Αγαπώ βαθιά τον αδελφό μου και παρότι δεν συμφωνώ μαζί του σε ορισμένα ζητήματα, δεν θέλω να τoν κακολογήσω» δήλωσε διπλωματικά στους New York Times τον Αύγουστο. Σημείωσε, επίσης, ότι ο αδελφός της «έχει κάνει πολύ καλό σε πολλούς, πολλούς ανθρώπους», συμβάλλοντας, για παράδειγμα, ως δικηγόρος με ειδίκευση στο περιβάλλον, στον καθαρισμό του ποταμού Χάντσον στη Νέα Υόρκη και υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα όσων προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά.

Ωστόσο, πριν από λίγα χρόνια, η 67χρονη Κόρτνεϊ Κένεντι Χιλ ήρθε σε σύγκρουση με τον αδελφό της για ένα άλλο ζήτημα, το οποίο τον έφερε αντιμέτωπο με τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του: τη συζήτηση σχετικά με την αποφυλάκιση του Σιρχάν Σιρχάν, του Παλαιστινιο-ιορδανού που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του πατέρα τους.

Οταν ένα διμελές συμβούλιο ενέκρινε την υπό όρους αποφυλάκιση του Σιρχάν το 2021, έξι από τα οκτώ αδέρφια υπέγραψαν μια δήλωση με την οποία καλούσαν τον Γκέιβιν Νιούσομ, τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, να ακυρώσει τη σχετική απόφαση, όπως και  τελικά έγινε.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την υπό όρους αποφυλάκιση και την απελευθέρωση του Σιρχάν Σιρχάν και είμαστε συγκλονισμένοι από μια απόφαση που πιστεύουμε ότι αγνοεί τις προϋποθέσεις για την αποφυλάκιση υπό όρους ενός καθ’ ομολογίαν δολοφόνου στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας» έγραψαν, μεταξύ άλλων, οι Κένεντι.

Ο RFK Jr, αφού συναντήθηκε με τον Σιρχάν Σιρχάν στη φυλακή, είχε γράψει στο συμβούλιο που εξέταζε το αίτημα αποφυλάκισης πως «αν και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει οριστικά εξ ονόματος του πατέρα μου, πιστεύω ακράδαντα πως, με βάση τη δική του ισχυρή αφοσίωση στην αμεροληψία και στη δικαιοσύνη, θα ενθάρρυνε σθεναρά αυτή την επιτροπή να αποφυλακίσει τον κ. Σιρχάν».

Το μοναδικό άλλο από τα παιδιά του RFK που τάχθηκε υπέρ της αποφυλάκισης του Σιρχάν, ο 56χρονος σήμερα Ντάγκλας Χάριμαν Κένεντι, είπε στους Times ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει την απόφαση του αδελφού του να διεκδικήσει την αμερικανική προεδρία. Ωστόσο, στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με την αντίθεση του μεγαλύτερου αδελφού του στην αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οσον αφορά την άποψη του RFK Jr για τις νέες εντάσεις στις σχέσεις του με τα αδέρφια του και άλλους συγγενείς του, είπε πως «μεγαλώσαμε μαλώνοντας μεταξύ μας» και ότι «μπορούμε να διαφωνούμε, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, για διάφορα θέματα, και ταυτόχρονα να αγαπιόμαστε».

Στην παρούσα φάση, όμως, το κλίμα μάλλον δεν είναι ευνοϊκό, τουλάχιστον στους κόλπους της οικογένειας. Ο ανιψιός του Τζον Μπουβιέ Κένεντι «Τζακ» Σλόσμπεργκ, γιος της κόρης του JFK, Καρολάιν, εξέφρασε την άποψή του χωρίς περιστροφές: «Τον έχω ακούσει. Τον γνωρίζω. Δεν έχω ιδέα γιατί κάποιος θα μπορούσε να πιστεύει ότι πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος. Αυτό που ξέρω είναι ότι η υποψηφιότητά του αποτελεί ντροπή» είπε.

Πέρα, όμως, από ντροπή, φαίνεται πως για τα περισσότερα από τα μέλη της οικογένειας Κένεντι η υποψηφιότητα του RFK Jr αποτελεί επίσης απειλή για τον Τζο Μπάιντεν: στις δημοκοπήσεις έρχεται τρίτος με 14%, ο Μπάιντεν δεύτερος με 31%, ενώ ο Τραμπ πρώτος με 33% (χωρίς τον Κένεντι, Μπάιντεν και Τραμπ αναδεικνύονται ισόπαλοι με 35%).

Στον Τζο Μπάιντεν πρόσκεινται πολλοί Κένεντι, ενώ ορισμένοι του χρωστούν και τις δουλειές τους, όπως η Καρολάιν Κένεντι, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αυστραλία, και ο Τζόζεφ Κένεντι Γ’, ένας από τους ανιψιούς του RFK, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Βόρεια Ιρλανδία.

Πάντως, ο Τόνι Λάιονς, συμπρόεδρος του American Values 2024, της επιτροπής συγκέντρωσης κεφαλαίων που υποστηρίζει τον RFK Jr., είπε πως η δήλωση ότι η υποψηφιότητά του σημαίνει «κίνδυνο» για την Αμερική αποτελεί «μέρος μιας στρατηγικής για την απαξίωσή του». «Στα οικογενειακά τραπέζια θα διαφωνούσαν για τα πάντα, και έτσι είναι η δημοκρατία. Οι οικογένειες επιτρέπεται να διαφωνούν» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...