Παράπλευρες απώλειες προκαλεί η νέα σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων, πάρα πολύ μακριά από τη Μέση Ανατολή. Διότι θύμα της έπεσε και η κινεζική γεωπολιτική, σε επίπεδο διπλωματίας τουλάχιστον. Δεν είναι μόνο η διφορούμενη στάση της Κίνας στο τρέχον και μείζον θέμα του πολέμου η οποία φθείρει τις «παγκόσμιες» πρωτοβουλίες του Σι Τζινπίνγκ, αλλά και το επ’ αόριστον «πάγωμα» των μέχρι το περασμένο Σάββατο καλών σινοϊσραηλινών σχέσων (με σημαντική εμπορική παράμετρο).
Το Ισραήλ έχει ήδη εκφράσει «βαθιά απογοήτευση» για τη στάση της Κίνας στην κρίση που προκάλεσε η Χαμάς. Τις τελευταίες ημέρες το Πεκίνο χρησιμοποίησε το πάγιο «μάντρα» του για τις περιφερειακές συγκρούσεις και ζήτησε «ηρεμία και μετριοπάθεια» και από τις δύο πλευρές. Επίσης, δήλωσε πρόθυμο να συνεργαστεί με την Αίγυπτο προς εξεύρεση λύσης και ξεκίνησε έναν γύρο διαβουλεύσεων με τον ειδικό εκπρόσωπο για τη Μέση Ανατολή, Τζάι Τζουν.
Το πρόβλημα, σχολίασε ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Πεκίνο, είναι ότι, όπως έγινε και με τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία, η Κίνα δεν είναι διατεθειμένη να καταδικάσει ρητώς τον επιτιθέμενο. Η κινεζική κυβέρνηση δεν όρισε καν τη σφαγή των αμάχων και τη σύλληψη των ομήρων ως τρομοκρατικές ενέργειες. Το σημαντικό είναι να βρεις «ηρεμία και μέτρο», σύμφωνα με την Κίνα.
Ο Τζουν τηλεφώνησε στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, όμως ο πρεσβευτής Ραφί Χαρπάζ τού εξέφρασε την έντονη απογοήτευση της ισραηλινής κυβέρνησης για την ασάφεια με την οποία η Κίνα αντιμετωπίζει τη Χαμάς. Το εβραϊκό κράτος περίμενε από την Κίνα «απερίφραστη καταδίκη της σφαγής και ομηρίας αθώων» και «αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την τρομοκρατία».
Αυτά δεν έγιναν και αναδύθηκε «παγόβουνο». Στα θύματα της τρομοκρατικής στρατηγικής που ενορχηστρώθηκε από τη Χαμάς, έγραψε ο Ιταλός, συγκαταλέγεται και ο ρόλος του «παγκόσμιου ειρηνοποιού» που ο Σι φιλοτεχνεί για τον εαυτό του. Στην Κίνα θα πήγαινε ο Νετανιάχου για να ασκήσει έμμεση πίεση στον Λευκό Οίκο (ώστε να τον καλέσει στην Ουάσινγκτον) και θα έδινε και στον Σι την ευκαιρία να παραδώσει στις ΗΠΑ μαθήματα διπλωματίας. Ωστόσο, παρενέβη η… Χαμάς.
Τον περασμένο Ιούνιο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δρομολόγησε ένα ταξίδι του στο Πεκίνο και συνάντηση με τον Σι, χολωμένος από την απουσία πρόσκλησης εκ μέρους του Τζο Μπάιντεν. Ο Σι μόλις είχε κερδίσει το παράσημο του «παγκόσμιου πολιτικού» προωθώντας την ιστορική απόψυξη των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, ενώ είχε προτείνει και κινεζική μεσολάβηση στο Παλαιστινιακό, στη γραμμή «δίνεις γη και κράτος στους Παλαιστινίους και παίρνεις ειρήνη».
Στο μέσον του Ιουνίου ο Σι υποδέχθηκε τον Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. Η υποδοχή και του Νετανιάχου, μερικές εβδομάδες αργότερα, θα εδραίωνε τη θέση του Σι στον ρόλο του μεσολαβητή. Τον Ιούλιο ο Σι απέστειλε δώρο στον Νετανιάχου τους τέσσερις τόμους του πονήματός του με τις διάφορες ομιλίες του, και ο Νετανιάχου φωτογραφήθηκε να ξεφυλλίζει έναν από αυτούς. Η δουλειά στρωνόταν καλά, ατυχώς όμως την ώρα που η διμερής διπλωματία προετοίμαζε την επίσκεψη Νετανιάχου στην Κίνα ξέσπασε η επίθεση της Χαμάς.
Οπως γράψαμε ήδη, το Πεκίνο δεν την καταδίκασε. Ο ίδιος ο Σι δεν έκανε καμία δήλωση, αφήνοντας την υποχρέωση αυτή στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ανακοίνωσε τα προαναφερθέντα περί «ηρεμίας και μετριοπάθειας». Ο ανταποκριτής της Corriere έκλεισε την ανταπόκρισή του με την πληροφορία ότι η Κίνα χρειάστηκε δύο ημέρες για να συντάξει μια «ισχυρότερη» δήλωση καταδίκης «κάθε βίας και επίθεσης εναντίον αμάχων», όμως και πάλι απέφυγε να καταγγείλει τη Χαμάς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News