«Είναι καθήκον μας να δοξάζουμε τον Κύριο!» Η Γάζα είναι απέναντί τους και αυτοί την κοιτάζουν ψέλνοντας. Αλλος εγκατέλειψε καριέρα μάνατζερ στην Καλιφόρνια, άλλος τον μήνα του μέλιτος στην Ελλάδα, ένας τρίτος τις πανεπιστημιακές σπουδές του στο Παρίσι. Ο 29χρονος Μεναχέμ Κ., ειδικός σε θέματα ασφαλείας, λέει ότι είχε προγραμματίσει διακοπές κραιπάλης στην Ιταλία, όμως επέστρεψε για να πράξει το καθήκον του. «Είναι καθήκον μας να δοξάζουμε τον Κύριο» ψέλνουν όσοι ταξίδεψαν πίσω στο Ισραήλ για να πολεμήσουν τους Παλαιστινίους.
Από τις εβραϊκές προσευχές στον Θεό της Παλαιάς Διαθήκης αντλούν δύναμη όλοι αυτοί οι νεαροί που έφθασαν εδώ από διάφορα μέρη, από τις ΗΠΑ, από ευρωπαϊκές χώρες, από την Ινδία, με σκοπό να πάρουν τη Μεγάλη Εκδίκηση. Αυτή η φράση, Μεγάλη Εκδίκηση, είναι τονισμένη με πεζοκεφαλαία γράμματα στο ρεπορτάζ που έγραψε σε ηρωικό τόνο ο Φραντσέσκο Μπατιστίνι, απεσταλμένος της Corriere della Sera στο Ισραήλ, σε κάποιο σημείο των συνόρων με τη Γάζα. Ο Ιταλός είχε να πει και δυο λόγια για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, ότι και εκεί προσεύχονται οι άνθρωποι. Στον Αλλάχ, όμως.
Ο Μπατιστίνι μίλησε τηλεφωνικώς με κάποιον «παλιό γνωστό» του και εκείνος του μετέφερε τα εξής: «Σήμερα προσπαθώ να βρω νερό για τα επτά παιδιά μου. Δεν υπάρχει. Ούτε από πηγάδια βγαίνει νερό, διότι η άντληση προϋποθέτει καύσιμο. Τα καύσιμα είναι λιγοστά. Ετσι, διψάμε όλοι. Εχουν αρχίσει οι επιθέσεις στα σουπερμάρκετ για εμφιαλωμένο νερό. Οι φρουροί της Χαμάς έβγαλαν τις στολές τους, ώστε να μην εντοπίζονται από τα ισραηλινά drones, και κυνηγούν τους πλιατσικολόγους. Ούτε ψωμί έχουμε. Χωρίς ρεύμα πώς να ψήσουν ψωμί οι φούρνοι;»
Το ισοζύγιο των «πολεμικών συναλλαγών» μεταξύ των αντιμαχομένων έχει πια ανατραπεί εις βάρος των Παλαιστινίων. Από τις 6.000 βόμβες που έριξαν οι Ισραηλινοί στη Γάζα –μία ανά 30 δευτερόλεπτα– σκοτώθηκαν 1.400 άτομα. Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν άλλον τρόπο να θάψουν τους σκοτωμένους: έσκαψαν έναν μεγάλο και βαθύ λάκκο, έριξαν μέσα τα πτώματα και με μια μπουλντόζα τον σκέπασαν άρον άρον με χώμα. Οσοι θρηνούν δεν μπορούν να βρουν κάποιο σημάδι ότι είναι ομαδικός τάφος.
Αυτός ο «παλιός γνωστός» είπε και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα στον Μπατιστίνι. Οτι οι άνθρωποι προτιμούν να κοιμούνται στους δρόμους, κατάχαμα, ή στις ερημιές, παρά σε πολυώροφα κτίρια, διότι αυτά τα ισοπεδώνουν οι βόμβες. Οτι μια γεμάτη μπαταρία κινητού πωλείται 100 ευρώ. Οτι όλοι γυρεύουν οδό διαφυγής μέσω κάποιας σήραγγας, όμως αυτό είναι ανέφικτο. Οτι η Χαμάς αρνήθηκε τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς την Αίγυπτο μέσω της διάβασης Ράφα.
Για ποιον λόγο επέλεξε την άρνηση; Η ανώνυμη φωνή από τη Γάζα είχε μια απάντηση. «Ξέρουν ότι θα φύγουμε όλοι. Ετσι, το Radio Αλ Αξά κάνει προπαγάνδα: ‘‘Πρέπει να μείνουμε και να πεθάνουμε ως μάρτυρες!’’ Αλλά εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι ισραηλινοί όμηροι ή το πώς θα τελειώσει όλο αυτό. Εμείς νοιαζόμαστε μόνο για το νερό και για τη σωτηρία μας». Το ρεπορτάζ του ιταλικού μέσου εγκατέλειψε τη Γάζα και ξαναβγήκε στο Ισραήλ.
Οφθαλμόν αντί οφθαλμού
Γύρω από τη Γάζα, εξιστόρησε, η γη δεν ανήκει πια σε κανέναν. «Οι Ισραηλινοί έχουν αφαιρέσει από τους ελαιώνες τα πτώματα των τρομοκρατών και τα κατεστραμμένα οχήματα, όλα τα απομεινάρια της σφαγής του περασμένου Σαββάτου. Πιάστηκαν και δεν σκοτώθηκαν 1.200 μέλη της Χαμάς, ένας για κάθε σκοτωμένο Ισραηλινό. Μάλιστα, ένας ήταν κρυμμένος πίσω από μια συστάδα δένδρων, φορώντας μόνο τα εσώρουχά του. Και άοπλος.
»Ο εχθρός είναι ακόμα προ των πυλών και σε μερικές περιπτώσεις δεν έφυγε ποτέ. Τα νοσοκομεία του Τελ Αβίβ αρνούνται να περιθάλψουν τους τραυματίες τρομοκράτες. Κάποιοι, όμως, νοσηλεύονται στους ίδιους θαλάμους με τα θύματά τους, έτσι η αστυνομία πρέπει να τους προστατεύσει από Ισραηλινούς που θέλουν να τους λιντσάρουν. Το Ισραήλ θάβει τους νεκρούς του, στην τηλεόραση σπαράζουν οι χήρες». Και η κατακλείδα του ρεπορτάζ, για τη ζωή που συνεχίζεται: «Με τη Χαμάς ή χωρίς τη Χαμάς, στα ισραηλινά αγροκτήματα υπάρχουν 3.000 αγελάδες που αρμέγονται τρεις φορές την ημέρα»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News