Η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε από δικαστήριο να διατάξει τη διάλυση της θρησκευτικής σέχτας που βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε.
Η σοκαριστική δολοφονία του Αμπε τον Ιούλιο του 2022 έφερε στο προσκήνιο την Ενωτική Εκκλησία, γνωστή και ως «Μούνις», από το όνομα του ιδρυτή της, Σαν Μιουνγκ Μουν. Ο δράστης, Τετσούα Γιαμαγκάμι, είπε ότι η μητέρα του έδωσε όλη της την περιουσία στην εκκλησία και κατηγόρησε τον Αμπε πως ήταν υποστηρικτής της.
Η έρευνα που διατάχθηκε από τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα διήρκεσε ένα χρόνο. Εάν διαλυθεί, η Ενωτική Εκκλησία θα χάσει την απαλλαγή της από φόρους αλλά θα μπορεί να λειτουργεί ως οργάνωση.
Ο Γιαμαγκάμι ισχυρίστηκε ότι η μητέρα του εξαναγκάστηκε να δωρίσει την περιουσία της στην εκκλησία, στην οποία ήταν μέλος για τρεις δεκαετίες. Παρόμοιες κατηγορίες από πρώην μέλη της σέχτας έχουν αποτελέσει αντικείμενο αγωγών ύψους εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με τον νόμο περί θρησκευτικών εταιρειών της Ιαπωνίας, ένα θρησκευτικό τάγμα μπορεί να διαλυθεί εάν οι ενέργειές του «αναγνωρίζονται σαφώς ως ουσιαστικά επιζήμιες για τη δημόσια ευημερία» σημειώνει το BBC.
Το υπουργείο Παιδείας της Ιαπωνίας ζήτησε νωρίτερα από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Τόκιο να επιβάλει πρόστιμο στην εκκλησία επειδή δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητές της.
Η σχέση του Αμπε με την εκκλησία ήταν το αντικείμενο πολλών εικασιών πριν από τον θάνατό του, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είχε μιλήσει σε μια εκδήλωση της εκκλησίας το 2021, εξ αποστάσεως. Ο παππούς του, επίσης πρώην πρωθυπουργός, λέγεται ότι στήριζε την εκκλησία λόγω της αντικομμουνιστικής στάσης της.
Η σέχτα ιδρύθηκε στη Νότια Κορέα το 1954 και είναι γνωστή για τη διοργάνωση μαζικών γάμων. Παράρτημά της ιδρύθηκε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1960 και καλλιέργησε δεσμούς με πολιτικούς για να αυξήσει τα μέλη της και τη φήμη της.
Η εκκλησία έχει βυθιστεί σε διαμάχες εδώ και χρόνια και χαρακτηρίζεται από τους επικριτές της ως αίρεση. Εχει αντιμετωπίσει πολλές αγωγές από μέλη που ισχυρίζονται ότι εξαναγκάστηκαν να δωρίσουν ακίνητα και χρήματα σε αυτήν. Οι δικηγόροι τους λένε ότι οι καταγγέλλοντες έχασαν τουλάχιστον 39 εκατ. δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια.
Μια εσωτερική έρευνα από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Αμπε και του Κισίντα διαπίστωσε ότι 179 από τους 379 βουλευτές του είχαν σχέση με την εκκλησία. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διακόψουν οποιαδήποτε σχέση μαζί της.
Τον περασμένο Οκτώβριο διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για την εκκλησία –αφού αρχικά αντιστάθηκε στις σχετικές εκκλήσεις– και είπε ότι «έλαβε σοβαρά υπόψη» τις κατηγορίες ότι η οργάνωση είχε εκμεταλλευθεί τους οπαδούς της για να τους πάρει τις περιουσίες τους.
Οι εξελίξεις αναμένεται να μειώσουν την ισχύ και τους πόρους της σέχτας, αλλά αυτή θα συνεχίσει να έχει σχέσεις με δεκάδες επιχειρήσεις και πολιτικούς στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το BBC, καθώς η επιρροή της στην ιαπωνική κοινωνία είναι μεγάλη.
Αναλυτές εκτιμούν, μάλιστα, ότι το δικαστήριο μπορεί να μη δώσει καν εντολή για διάλυσή της. «Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι εντάχθηκαν στην εκκλησία με δική τους επιλογή και συνεχίζουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητές της. Θα είναι αρκετά δύσκολο για το δικαστήριο να τη χαρακτηρίσει εγκληματική οργάνωση» είπε ο Γιοσιχίντε Σακουράι, ακαδημαϊκός που έχει γράψει βιβλίο σχετικά με τους Μούνις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News