Δέκα ημέρες μετά την αποπομπή του Κέβιν ΜακΚάρθι από τη θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα βυθίστηκε ακόμα περισσότερο στο χάος, συμπαρασύροντας το Κογκρέσο και ολόκληρη τη χώρα.
Την Τετάρτη, η ΚΟ του κόμματος, σε μυστική ψηφοφορία, ανέδειξε ως μοναδικό υποψήφιο τον Στιβ Σκάλις, ο οποίος επικράτησε του Τζιμ Τζόρνταν, εκπροσώπου της σκληροπυρηνικής πτέρυγας του κόμματος και υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ.
Ομως, την Πέμπτη, ο Σκάλις απέσυρε την υποψηφιότητά του, καθώς 15 βουλευτές δήλωσαν ότι δεν θα τον ψηφίσουν.
Υπέρ της αποπομπής του ΜακΚάρθι είχαν ψηφίσει οκτώ Ρεπουμπλικανοί βουλευτές.
Οπως αναφέρουν οι Times, παραμένει άγνωστο, τι θα κάνει τώρα το κόμμα για να βρει νέο υποψήφιο, τον οποίο θα στηρίξει και η ακροδεξιά πτέρυγα.
Το Κογκρέσο έχει σταματήσει τις εργασίες του, καθώς η Βουλή δεν μπορεί να συνεδριάσει χωρίς πρόεδρο, ενώ το Σώμα πρέπει να αποφασίσει άμεσα για φλέγοντα ζητήματα, όπως ο προϋπολογισμός, οι στρατιωτικές δαπάνες, η βοήθεια προς την Ουκρανία, και πλέον, και προς το Ισραήλ.
«Ηταν ένα μεγάλο ταξίδι. Και υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Απλώς μοιράζομαι με τους συναδέλφους μου ότι αποσύρω το όνομά μου ως υποψήφιος. Αυτή η χώρα βασίζεται σε εμάς για να επιστρέψουμε ενωμένοι. Αυτή η Βουλή των Αντιπροσώπων χρειάζεται έναν πρόεδρο και πρέπει να ανοίξουμε ξανά το Σώμα. Αλλά σαφώς, δεν συμφωνούν όλοι. Και υπάρχουν ακόμα σχίσματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο Σκάλις.
Οι 221 Ρεπουμπλικανοί εκπρόσωποι συνεδρίασαν κεκλεισμένων των θυρών για δεύτερη φορά σε δύο ημέρες σε μία προσπάθεια να λύσουν τις διαφορές τους.
Εκεί όμως, τα μέλη στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου για να βυθίσουν το Κογκρέσο στο χάος.
«Σαφώς, αυτό δεν είναι καλό για το Σώμα ή για τη χώρα», δήλωσε ο Ντάστι Τζόνσον, βουλευτής από τη Νότια Ντακότα.
«Εχουμε απίστευτα στενά περιθώρια, και ειλικρινά, κάποιους βουλευτές που δυσκολεύονται να πουν “Ναι” σε οτιδήποτε», πρόσθεσε.
Ο Μάικλ ΜακΚόλ, Ρεπουμπλικανός που προεδρεύει της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, «δεν μάσησε τα λόγια του» λέγοντας ότι η διαμάχη υπονομεύει τη δημοκρατία και την ασφάλεια. «Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό που κάνουμε, απλά ήθελα να το ξέρουν. Παίζουμε με τη φωτιά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί που υποστηρίζουν τον Τζόρνταν ήταν αποφασισμένοι να σαμποτάρουν την υποψηφιότητα του Σκάλις, παρόλο που ο ίδιος φερόταν αποφασισμένος να υποστηρίξει τώρα τον αντίπαλό του.
«Η διαδικασία θα πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά είναι σημαντικό να παλέψουμε για να πάρουμε μία σωστή απόφαση», δήλωσε ο Αντριου Κλάιντ, βουλευτής και υποστηρικτής του Τζόρνταν από την Τζόρτζια.
Ο Τσιπ Ρόι, ένας σκληροπυρηνικός βουλευτής από το Τέξας, είπε ότι ο Σκάλις ήταν μέρος του «βούρκου» της Ουάσινγκτον (όπως αποκαλούν «το σύστημα» οι ακροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί) και πρόσθεσε: «Πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θέλουμε να είναι το πρόσωπο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος».
Μία φανατική αντίπαλος του Σκάλις, η Νάνσι Μέις από τη Νότια Καρολίνα, η οποία επίσης ψήφισε για την αποπομπή του ΜακΚάρθι, έδωσε μία διαφορετική διάσταση στον εμφύλιο των Ρεπουμπλικανών. Είπε ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει τον Σκάλις επειδή το 2002 είχε μιλήσει σε ένα φόρουμ υπέρμαχων της θεωρίας της λευκής ανωτερότητας, ενώ ήταν βουλευτής στη Λουιζιάνα. Ο Σκάλις ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε ότι η εκδήλωση αυτή συνδεόταν με νεοναζιστές.
Ο Μέις δήλωσε σχετικά στο CNN: «Προσωπικά δεν μπορώ να ψηφίσω κάποιον που παρακολούθησε ένα συνέδριο υποστηρικτών της λευκής ανωτερότητας και συνέκρινε τον εαυτό του με τον Ντέιβιντ Ντιουκ (πρώην αρχηγό της Κου Κλουξ Κλαν). Θα έκανα ένα τεράστιο κακό στους ψηφοφόρους που εκπροσωπώ στη Νότια Καρολίνα αν το έκανα αυτό».
Αξίζει να σημειωθεί, επισημαίνουν οι Times, ότι ο ίδιος ο Σκάλις κάποτε παρομοίαζε τον εαυτό του με τον Ντέιβιντ Ντιουκ.
Ο Κάρλος Χιμένεζ, Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα, είπε ότι θα προτείνει ξανά τον ΜακΚάρθι για πρόεδρο, λέγοντας: «Απλά επιλέγω να μην συμμετάσχω σε αυτό που θεωρώ αδικία».
Ο Κεν Μπακ, εκπρόσωπος από το Κολοράντο, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να ψηφίσει ούτε τον Σκάλις ούτε τον Τζόρνταν, επειδή και οι δύο αρνήθηκαν να πουν ξεκάθαρα ότι ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές του 2020 γιατί φοβόντουσαν μην χάσουν υποστηρικτές στις πολιτείες τους.
«Αν δεν έχουμε την ηθική διαύγεια για να αποφασίσουμε αν ο Μπάιντεν κέρδισε ή όχι, δεν έχουμε την ηθική διαύγεια να κυβερνήσουμε σε αυτή τη χώρα, τελεία», δήλωσε ο Μπακ.
Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί που προτίμησαν να αφήσουν τους Ρεπουμπλικανούς να μαλώνουν μεταξύ τους παρά να στηρίξουν τον ΜακΚάρθι, δήλωσαν έτοιμοι να ψηφίσουν υπέρ ενός υποψηφίου που θα αφαιρέσει από την σκληροπυρηνική πτέρυγα τη δυνατότητα αποπομπής του προέδρου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News