241
| REUTERS/Hollie Adams/File Photo

Το BBC βάλλεται γιατί δεν αποκαλεί «τρομοκράτες» τα μέλη της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2023, 12:11
|REUTERS/Hollie Adams/File Photo

Το BBC βάλλεται γιατί δεν αποκαλεί «τρομοκράτες» τα μέλη της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2023, 12:11

Το BBC δέχεται κριτική για την άρνησή του να χαρακτηρίσει τα μέλη της Χαμάς «τρομοκράτες» και να επιμένει να τους αποκαλεί «μαχητές». Ο βρετανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός λέει ότι αυτός είναι ο ενοποιημένος κώδικας συμπεριφοράς του: δεν χρησιμοποιεί ποτέ τον όρο «τρομοκράτες», ούτε καν για τους Ταλιμπάν ή για το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), συνεπώς ούτε για τη Χαμάς.

Αυτή η γραμμή, έγραψε η Corriere della Sera, προκαλεί έντονη διαμάχη στο Λονδίνο και έχει προκαλέσει ακόμη και κυβερνητική παρέμβαση.

H υπουργός Πολιτισμού, Λούσι Φρέιζερ, είχε συνάντηση με τον Τιμ Ντέιβις, τον γενικό διευθυντή του BBC, για να τον πείσει να αναθεωρήσει τη στάση του μέσου. Μαζί της ήταν και ο υπουργός Αμυνας, Γκραντ Σαψ, ο οποίος κατηγόρησε τον τηλεοπτικό σταθμό ότι βρίσκεται «στα όρια της ντροπής». Είπε: «Είναι καιρός το BBC να ξαναβρεί την ηθική πυξίδα του».

Επίσης ο αρχιραβίνος της Αγγλίας, Εφραίμ Μίρβις, επέπληξε τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα για «εθελούσια παραπλάνηση» της κοινής γνώμης.

Οι οδηγίες σύνταξης του BBC αναφέρουν ότι η τρομοκρατία είναι «ένα συναισθηματικό θέμα, με σημαντικές πολιτικές χροιές» και ως εκ τούτου ο όρος «τρομοκράτες» μπορεί να είναι «εμπόδιο και όχι βοήθεια στην κατανόηση της πληροφορίας», καθώς η χρήση του «υποδηλώνει κρίση χωρίς σαφή συναίνεση όσον αφορά τη νομιμότητα των αντιμαχομένων».

Το BBC, αυτή τη στιγμή, δεν έχει καμία πρόθεση να αναθεωρήσει τη στάση του και επισημαίνει ότι δίνει βήμα συνεχώς και με αμεροληψία σε όλες τις φωνές, κυβερνητικές και μη, που ορίζουν τη Χαμάς ως «τρομοκρατική οργάνωση» και τα μέλη της ως «τρομοκράτες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...