1429
Η Θεοδώρα Τζάκρη στη συνέντευξή της στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ | SKAI/YouTube

ΣΥΡΙΖΑ σε διάλυση: Η Τζάκρη μπερδεύει τον Ιωνά με τον Ιώβ, ο Κασσελάκης ως «καρικατούρα» και υποψήφιος για… καθαίρεση

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2023, 13:34
Η Θεοδώρα Τζάκρη στη συνέντευξή της στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ
|SKAI/YouTube

ΣΥΡΙΖΑ σε διάλυση: Η Τζάκρη μπερδεύει τον Ιωνά με τον Ιώβ, ο Κασσελάκης ως «καρικατούρα» και υποψήφιος για… καθαίρεση

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2023, 13:34

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη και τις απειλές του τελευταίου ότι θα τεθούν εκτός ψηφοδελτίων οι «υπονομευτές» της ενότητας –στη σκιά των αρνήσεων που φέρεται να έλαβε ο νέος αρχηγός από βουλευτές που δεν ήθελαν να αναλάβουν ρόλους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα– το κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι διαλυτικό.

Χαρακτηριστικά τα όσα είπε η Θεοδώρα Τζάκρη στον ΣΚΑΪ η οποία κατήγγειλε ότι ο κ. Κασσελάκης καθυβρίζεται καθημερινά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ότι βουλευτές δεν θέλουν να συνεργαστούν μαζί του. Βέβαια η ίδια η κυρία Τζάκρη είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση: βουλευτής Πέλλας, η οποία κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ να έχει ψηφίσει και τα τρία μνημόνια –καθώς στην αρχή της σταδιοδρομίας της στην πολιτική ήταν πειθαρχημένο ΠΑΣΟΚ και έπειτα πειθαρχημένη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ– και φανατική, αν και όψιμη, οπαδός του κ. Κασσελάκη στην εσωκομματική μάχη για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, διορίστηκε από τον νέο αρχηγό ως γραμματέας της ΚΟ και όχι μόνο του δικαιολογεί τα πάντα, αλλά στην προσπάθειά της μπερδεύεται κιόλας.

«Η υπομονή που έχει δείξει (ο κ. Κασσελάκης) ξεπερνάει ακόμα και την υπομονή του Ιώβ στην κοιλιά του κήτους», είπε σε ένα σημείο η κυρία Τζάκρη, μπερδεύοντας τον Ιώβ και τον Ιωνά της Παλαιάς Διαθήκης, για να συμπληρώσει πως «είναι ένας πρόεδρος ο οποίος καθυβρίζεται καθημερινά περισσότερο εκ των έσω παρά εκ των έξω». Είπε μάλιστα ότι «χθες υπάρχει άρθρο επώνυμου στελέχους της Ομπρέλας στην “Εφ. Συν” με τον εντυπωσιακό τίτλο “Η καρικατούρα που λέγεται πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ”. Πείτε μου εσείς αν εγώ το έλεγα αυτό για τον Μητσοτάκη, εσείς δεν θα με καλούσατε στην τάξη», προσέθεσε η κυρία Τζάκρη απευθυνόμενη προς τους δημοσιογράφους του πάνελ του ΣΚΑΪ.

Η κυρία Τζάκρη επέμεινε ότι ο κ. Κασσελάκης πήρε προσωπικά «τηλέφωνο όλα τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ –και αυτούς που τον αντιπαθούν και αυτούς που τον συμπαθούν– προκειμένου να τους απευθύνει πρόταση για την ανάληψη τομέων ευθύνης και εξέλαβε συγκεκριμένες αρνήσεις, λιγότερες από 10, οφείλω να ομολογήσω». Η ίδια είπε ότι ο κ. Κασσελάκης τηλεφώνησε και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δεν τον είχε συγχαρεί καν για τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Και χαρακτήρισε «αυτονόητη» την προειδοποίηση του κ. Κασσελάκη προς τους διαφωνούντες ότι όποιος υπονομεύσει την ενότητα δεν θα έχει θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ «Αυτονόητο δεν είναι αυτό που είπε ο κ. Κασσελάκης; Αν έλεγε ότι όποιος είναι αντίθετος με την ενότητα του κόμματος θα τον επιβραβεύουμε με μια τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αυτό θα αποτελούσε είδηση» είπε η κυρία Τζάκρη.

«Η (Εφη) Αχτσιόγλου είπε ότι είχε ξεμείνει από ενέργεια. Οι άλλοι δεν ξέρω. Δεν είναι πάντως ένα πειθαρχικό παράπτωμα. Αλλά όλοι μας κρινόμαστε και αξιολογούμαστε. Δεν υπάρχει αυθεντία», πρόσθεσε επίσης η βουλευτής Πέλλας.

Ερωτηθείσα για την επίκληση του καταστατικού από την εσωκομματική αντιπολίτευση όσον αφορά τα ψηφοδέλτια, η κυρία Τζάκρη επιστράτευσε μια υπεκφυγή: «Ο κ. Κασσελάκης δεν είπε ότι θα τους βγάλει από τα ψηφοδέλτια. Περιέγραψε μια γενική αρχή. Η αξιολόγηση γίνεται από το σύνολο την κοινωνία, τα μέλη, τα όργανα». Αλλά για το ενδεχόμενο διαγραφών, η ίδια είπε: «Δεν ξέρω να σας το πω, δεν είναι στις προθέσεις του. Έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα “ως εδώ”».

Το πρόβλημα πάντως με τις αντιδράσεις στο κόμμα για το αρχηγικό μοντέλο και την παρουσία του κ. Κασσελάκη δεν λύνεται, ό,τι και αν λέει η κυρία Τζάκρη, όσο και αν ο νέος αρχηγός έχει επιδείξει ή όχι ιώβεια υπομονή ή υπομονή σαν του Ιωνά στην κοιλιά του κήτους.

Την Τετάρτη και μετά τις απειλές για τους αποκλεισμούς από τα ψηφοδέλτια, η πρώην βουλευτής Αννέτα Καββαδία αναρωτήθηκε, αν έχουν καταργηθεί τα κομματικά όργανα και απέδωσε λουδοβίκεια τακτική «L’ etat c’ est moi» («Το κράτος είμαι εγώ») στον νέο αρχηγό.

Την ίδια ώρα ένα κείμενο του Τάκη Κατσαρού, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην συνεργάτη του πρώην υπουργού και επικριτή του κ. Κασσελάκη Νίκου Φίλη, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», έθετε ζήτημα καθαίρεσης (!) του νέου αρχηγού λόγω των κενών που υπάρχουν στο βιογραφικό του.

Η κυρία Τζάκρη, βέβαια, υποστήριξε, στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, πως «όλα είναι πεντακάθαρα» με τον κ. Κασσελάκη, αλλά η πραγματικότητα είναι πως το βιογραφικό του νέου αρχηγού έχει σημεία που δεν έχουν φωτιστεί επαρκώς.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι μέσα σε αυτό το κλίμα απειλών και αντεγκλήσεων, η νέα ηγεσία έχει επιβάλει και ένα άτυπο σιωπητήριο στα κομματικά όργανα, ενώ το Συνέδριο όπου θα γίνει ένα ιδεολογικό και όχι μόνο ξεκαθάρισμα, διαρκώς αναβάλλεται.

Είναι χαρακτηριστικό πως η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας καθυστερεί ανεξήγητα, εικάζεται ότι μπορεί να οριστεί για την άλλη εβδομάδα αλλά και αυτό δεν είναι σίγουρο, καθώς ο κ. Κασσελάκης θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ (και θα μπορούσε να συμμετάσχει μόνο διαδικτυακά). Η ΠΓ όμως πρέπει να αποφασίσει για να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή η οποία θα αποφανθεί και για την ώρα διεξαγωγής ενός Συνεδρίου. Αυτό σημαίνει πως όλες οι κομματικές διαδικασίες έχουν «παγώσει» και το κόμμα διοικείται από μια παρέα γύρω από τον κ. Κασσελάκη που μπορεί να βάλει το Συνέδριο για Φεβρουάριο.

Η Πέτη Πέρκα, βουλευτής Φλώρινας, είπε την Πέμπτη στα «Παραπολιτικά 90,1» πως «η δημοκρατία και η συλλογικότητα λύνουν τα θέματα για αυτό κυρίως είναι η ευθύνη από τη μεριά της ηγετικής ομάδας πια να καλέσει την Πολιτική Γραμματεία, να κάνει την Κεντρική Επιτροπή και να πάμε γρήγορα σε Συνέδριο. Δεν είναι ωραίο η αντιπαράθεση να γίνεται μέσα από τον δημόσιο διάλογο, ας βρεθούμε στα όργανα να λύσουμε τις πολιτικές διαφορές. Επιμένω ότι πρέπει να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος, έχει περάσει αρκετός καιρός και πρέπει ο πρόεδρος, η ηγετική ομάδα να συγκαλέσουν τα κομματικά όργανα εκεί θα γίνει πιο πολιτισμένα ο διάλογος και θα φανεί και η πολιτική διαφοροποίηση γιατί και ο ίδιος ο πρόεδρος μπορεί να απορεί και να λέει “ποιος υπονομεύει ποιον δεν καταλαβαίνω”».

Μία ημέρα νωρίτερα, η κυρία Πέρκα είχε επιτεθεί στην κυρία Τζάκρη: «Η κυρία Τζάκρη μας είπε ότι θα μας πάρει τα κεφάλια. Η κυρία Τζάκρη ήρθε στο κόμμα μας από ένα άλλο κόμμα, την καλοδεχθήκαμε και πολύ καλά κάναμε, αλλά υπάρχουν και αρχές. Αν κάποιος ήθελε ένα άλλο κεντρώο κόμμα θα μπορούσε να φτιάξει ένα δικό του κεντρώο κόμμα», είπε σε συνέντευξή της στο Open.

Αποστολάκης: Δεν ξέρω γιατί δεν συνεδριάζει η ΠΓ

Αλλά και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, βουλευτής Επικρατείας και νέος τομεάρχης Αμυνας, περιέγραψε μια εικόνα επικείμενης διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. «Θεωρώ ότι η προσπάθεια πρέπει να γίνει, ότι θα πρέπει να πάει μέχρι το τέλος με κύριο σκοπό το κόμμα να μείνει ενωμένο, να σταματήσουν όλες αυτές οι αντιπαραθέσεις, είναι δικά μας θέματα που θα μπορούσαν να λυθούν στο εσωτερικό», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως «είναι μια δύσκολη κατάσταση που περνάει το κόμμα και ξεκινάει από το γεγονός ότι το μεγάλο κομμάτι ή τουλάχιστον ένα κομμάτι μέσα στο κόμμα δεν δέχεται το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης επελέγη σαν πρόεδρος του κόμματος με μια τόσο μεγάλη διαφορά από ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου των μελών, φτάσαμε τις 150.000 ψηφοφόρους.

»Ωστόσο από εκεί και μετά όλοι, όλοι καταλαβαίνουμε και όλοι ξέρουν και έχει διαπιστωθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά σε αυτό το κόμμα και αυτό φάνηκε από τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις. Δεν πάει κάτι καλά, άρα κάτι πρέπει να αλλάξει (…) δεν μπορεί όταν μας συμφέρει το αποτέλεσμα να το δεχόμαστε και όταν δεν μας συμφέρει να το απορρίπτουμε».

Επιπλέον ο κ. Αποστολάκης σημείωσε πως «εκείνο που είναι ουσιαστικό είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για τέτοια θέματα και για τέτοιου τύπου αντιπαραθέσεις. Το θέμα του κόμματος είναι η σοβαρή αντιπολίτευση και η προσπάθεια στο να βοηθήσουμε να λυθούν τα προβλήματα».

«Η λύση είναι η κουβέντα, εάν δεν γίνουν συζητήσεις κι αν δεν τεθούν τα θέματα στο εσωτερικό και στα όργανα και σε συζητήσεις κατ’ ιδίαν (…) ο πρόεδρος δεν φοβάται, τους παίρνει, μιλάει μαζί τους, προσπαθεί να επικοινωνήσει και να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά», είπε σε άλλο σημείο κ. Αποστολάκης.

Ακόμα ανέφερε ότι «οι άνθρωποι που έχουν διαφορετική άποψη είναι συγκεκριμένοι, με τους ανθρώπους αυτούς ο πρόεδρος προσπαθεί να μιλήσει, μιλάει και από εκεί θα ξεκινήσει ένα compromise (συμβιβασμός), εάν δεν υπάρξουν οι κουβέντες, εάν δεν λυθούν τα θέματα στο εσωτερικό του κόμματος δεν μπορεί να προχωρήσει…».

Στην ερώτηση γιατί δεν συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία ο κ. Αποστολάκης δήλωσε άγνοια: «Δεν ξέρω να σας πω γιατί δεν συνεδριάζει. Εκείνο που ξέρω να σας πω είναι ότι δεν λειτουργούν τα όργανα όπως θα έπρεπε να λειτουργήσουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αναστάτωση μέσα στο κόμμα και η προσπάθεια του προέδρου είναι να ισορροπήσει η κατάσταση. Οπως βλέπετε, δεν ξεκίνησε συγκρουσιακά ο πρόεδρος. Ακόμα και αυτή τη στιγμή η προσπάθεια είναι να να κρατηθεί ενωμένο το κόμμα. Κανείς δεν περισσεύει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...