471
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την προσέλευση στο Μαξιμου για τησυνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ | INTIMEnews

ΚΥΣΕΑ με το βλέμμα σε Ισραήλ και Γάζα

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2023, 10:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14.50 12/10/2023
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την προσέλευση στο Μαξιμου για τησυνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ
|INTIMEnews

ΚΥΣΕΑ με το βλέμμα σε Ισραήλ και Γάζα

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2023, 10:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14.50 12/10/2023

Στη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ και της εν εξελίξει απάντησης του εβραϊκού κράτους με τον βομβαρδισμό στόχων στη Λωρίδα της Γάζας (και την επικείμενη χερσαία επιχείρηση) συνεδρίασε στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Επί τάπητος,  η διαμορφούμενη κατάσταση στην περιοχή και ο κίνδυνος μεγαλύτερης ανάφλεξης με πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ και τζιχαντιστών, καθώς μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνονται και πληθαίνουν οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ από το έδαφος του Λιβάνου και της Συρίας.

Ενα ακόμη σημείο που προκαλεί προβληματισμό είναι το ενδεχόμενο νέας αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας -και ειδικά ο κίνδυνος παρείσφρησης μελών της Χαμάς στις ομάδες των παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος (ο λεγόμενος «διάδρομος διαφυγής» που όπως διαπιστώθηκε, έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από τρομοκράτες του ISIS).

Το πέρασμα της Ράφα προς την χερσόνησο του Σινά παραμένει κλειστό, καθώς η Αίγυπτος είναι έτοιμη να αποκρούσει ένα εισερχόμενο κύμα Παλαιστινίων και δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, το μόνο που μένει στους κατοίκους της σφυροκοπούμενης Γαζας είναι η φυγή προς τα βόρεια.

Οπως επιβεβαίωσε ο κυβερτητικός εκπρόσωπος, αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, και οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συνολική επισκόπηση της κατάστασης στην περιοχή, καθώς και ενημέρωση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από το Ισραήλ υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ένα από τα τέσσερα σημεία στην Ευρώπη που εξυπηρετούν πτήσεις επαναπατρισμού από το Ισραήλ, τις οποίες και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί και για ξένους υπηκόους.

Συζητήθηκαν όλες οι πτυχές της κρίσης στην περιοχή με έμφαση στη διάσταση της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση. Η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, τονίζεται στη σχετικη ανακοίνωση από τον εκρόσωπο της κυβέρνησης, Παύλο Μαρινάκη.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ,Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

71 άτομα στη Σύμη – ανάμεσά τους και παιδιά

Την Τετάρτη εντοπίστηκαν στην περιοχή Εμπορειός στη Σύμη 71 αλλοδαποί – ανάμεσά τους και 13 παιδιά- οι οποίοι κατά δήλωσή τους είχαν αναχωρήσει από τα τουρκικά παράλια κοντά στην περιοχή Ντάτσα, με δύο φουσκωτά.

Στο σημείο κατέφθασαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής, όπου εντόπισαν 55 άντρες, τρεις γυναίκες, 12 αγόρια και ένα κορίτσι, όλοι καλά στην υγεία τους.

Όπως ανέφεραν στους Λιμενικούς, ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης από τα τουρκικά παράλια κοντά στην περιοχή Ντάτσα, με δύο πνευστές μηχανοκίνητες λέμβους και κατέφθασαν στην περιοχή Σάρπες της Σύμης, όπου και αποβιβάστηκαν.

Κατά δήλωσή τους, κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ έκαστος για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα, ενώ οι λέμβοι καταστράφηκαν.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...