440
Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο Μάρτιο στη Μόσχα | Photo by Contributor/Getty Images

Ο Πούτιν στο Πεκίνο για το «Belt and Road Forum»

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2023, 20:35
Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο Μάρτιο στη Μόσχα
|Photo by Contributor/Getty Images

Ο Πούτιν στο Πεκίνο για το «Belt and Road Forum»

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2023, 20:35

Το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στο Πεκίνο το τρίτο κατά σειράν «Belt and Road Forum», εκδήλωση φορτισμένη από τη φιλοδοξία της Κίνας (και προσωπικώς του προέδρου της Σι Τζινπίνγκ) να κατακτήσει με τα… παγκοσμιοποιητικά μέσα (που το σωτήριον 2001 του χάρισαν οι Αμερικανοί και κατόπιν όλοι οι Δυτικοί) τον κόσμο. Η εφετινή εκδήλωση συμπίπτει με τη 10η επέτειο της διακήρυξης αυτού του φιλόδοξου πρότζεκτ, το οποίο πρωτοπαρουσίασε ο Σι τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Καζακστάν.

Μπορούμε να περιμένουμε, σχολίασε ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Πεκίνο, μεγάλη φιέστα για τον παγκόσμιο ρόλο της Κίνας σήμερα, κάτι που θα μας κάνει να ξεχάσουμε για λίγο το πλήθος των ρωγμών που εμφάνισε το οικονομικό σύστημά της. Το σημαντικό «κεφάλαιο», όμως, της φιέστας θα είναι η εμφάνιση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτή θα είναι η πρώτη έξοδός του από την επικράτεια της Ομοσπονδίας αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (τον περασμένο Μάρτιο) εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του περί εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Ο «τσάρος» είχε βρεθεί στο Πεκίνο και τον Φεβρουάριο του 2022, τρεις εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, όταν από κοινού με τον Σι διακήρυξε «απεριόριστη συνεργασία» και «αιώνια σινορωσική φιλία». Φυσικά, στο Πεκίνο ο Πούτιν δεν κινδυνεύει με σύλληψη. Πάντως ο ίδιος ο Σι διαπραγματεύεται με τους Αμερικανούς την εμφάνισή του στο Σαν Φρανσίσκο το διάστημα 11-17 Νοεμβρίου για την εκδήλωση APEC Economic Leaders’ Week. Αν πάει, θα έχει και συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ομως το κλίμα στις σινοαμερικανικές σχέσεις έχει αλλάξει δραματικά πλέον, τόσο λόγω της Ταϊβάν όσο και λόγω της σχέσης της Κίνας με τη Ρωσία.

Αναφορικά με τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με το πρότζεκτ «Belt and Road» ο Ιταλός έγραψε ότι η Δύση άργησε να το πάρει στα σοβαρά. Αντελήφθη ότι το γεωπολιτικό πρότζεκτ είχε κολοσσιαίες διαστάσεις τον Ιανουάριο του 2017, όταν ο ηγέτης του ΚΚ Κίνας πήγε στο Νταβός και είπε ότι η Κίνα θα συγκεντρώσει ένα τρισ. δολάρια για να βοηθήσει στη σύνδεση της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης με σιδηροδρομικές γραμμές, ασφαλτοστρωμένους αυτοκινητόδρομους (και πληροφορική για τη μετάδοση δεδομένων), σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, λιμάνια, αεροδρόμια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Το κοινό του Νταβός από οικονομολόγους, τραπεζίτες και βιομήχανους μαγεύτηκε.

Ο Σι τότε είχε καλέσει τον κόσμο όλο να «ανεβεί στο τρένο της παγκοσμιοποίησης», προτείνοντας ουσιαστικά τον εαυτό του ως σταθμάρχη του κεντρικού σταθμού της. Στην ιστοσελίδα Belt and Road Initiative διαβάζει κανείς ότι, μέχρι τον Ιούνιο του 2023, 154 χώρες και 30 διεθνείς οργανισμοί είχαν υπογράψει συμφωνίες συμμετοχής και ότι έχουν συναφθεί συμβόλαια αξίας 2 τρισ. δολαρίων σε όλον τον κόσμο. Το θέμα του τρίτου «Belt and Road Forum», όπως ανακοινώθηκε επισήμως, είναι «Συνεργασία υψηλής ποιότητας, για κοινή ανάπτυξη και ευημερία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...