Την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία επιβεβαίωσε σε δηλώσεις της την Τετάρτη στο δίκτυο RTL η υπουργός Αμυνας του Βελγίου, Λουντιβίν Ντεντοντέρ, λίγες ώρες πριν συνεδριάσουν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται και ο ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, όπου και είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου, πριν μεταβεί στην έδρα του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την υπουργό Αμυνας του Βελγίου, πέρα από την αποστολή F-16, oι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να συνδράμουν στην εκπαίδευση των ουκρανών πιλότων, αλλά και στη συντήρηση των μαχητικών.
Στόχος είναι η παροχή συνεχούς βοήθειας στην Ουκρανία, υπογράμμισε η Λουντιβίν Ντεντοντέρ στις δηλώσεις της το πρωί της Τετάρτης.
Λίγες ώρες αργότερα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ουκρανό πρόεδρο, ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου, διευκρίνισε ότι η χώρα που θα είναι σε θέση να παραδώσει F-16 στην Ουκρανία από το 2025.
«Θα είναι στη διάθεσή σας ανάλογα με την απόφαση της κυβέρνησης που θα είναι τότε», είπε στον Ζελένσκι ο κ. Ντε Κρου, υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούνιο του 2024 θα έχουν στο Βέλγιο εκλογές και εναπόκειται στη νέα κυβέρνηση να κάνει αυτή την επιλογή.
Από την πλευρά του, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον βέλγο πρωθυπουργό, για να σημειώσει ότι «βήμα-βήμα, ο συνασπισμός για τα F-16 αναπτύσσεται και είμαι σίγουρος ότι θα μας κάνει πιο αποτελεσματικούς στον πόλεμο κατά της Ρωσίας».
Όπως αναφέρει η γαλλόφωνη εφημερίδα, LeSoir, το Βέλγιο δεσμεύτηκε τον Μάιο να ενταχθεί στον «συνασπισμό F-16» με επικεφαλής τη Δανία και την Ολλανδία, αλλά, σε αντίθεση με αυτές τις δύο χώρες που διαθέτουν ήδη F-35, δεν υπήρχε θέμα να προμηθεύσει αεροπλάνα στην Ουκρανία. Η συμμετοχή του Βελγίου μέχρι τώρα συνίστατο σε εκπαίδευση πιλότων και τεχνικών, χρησιμοποιώντας δύο βελγικά F-16.
Σε αντίθεση με τη θέση του Βελγίου πριν από μία εβδομάδα, φαίνεται ότι τώρα το Βέλγιο θα μπορέσει να παραδώσει τα F-16 του στην Ουκρανία. Ο αριθμός δεν προσδιορίζεται. Τις τελευταίες μέρες αναφέρθηκε ένας αριθμός από δύο έως τέσσερα. Μια «ελάχιστη» εκτίμηση, σύμφωνα με μια καλή πηγή. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για την παράδοση.
Ενα ακόμη νέο στοιχείο, σύμφωνα με τη Le Soir, είναι η δημιουργία ενός Ταμείου για την Ουκρανία, οι πόροι του οποίου θα διατεθούν αποκλειστικά για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την υποδοχή των Ουκρανών στο Βέλγιο.
Το Ταμείo, σημειώνεται, θα χρηματοδοτηθεί με χρήση τόκων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στο Βέλγιο στους λογαριασμούς της Euroclear, μιας διεθνούς εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες, το Βέλγιο δεν μπορεί να εισπράξει αυτούς τους τόκους, αλλά εισπράττει φόρο από την Euroclear, της οποίας η φορολογική βάση αυξάνεται λόγω αυτών των τόκων. Φέτος εισπράχθηκαν περίπου 625 εκατ. ευρώ από φόρους εταιρειών και το επόμενο έτος αναμένονται 1,7 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News