670
Ορισμένα από τα 1.000 πτηνά που προσέκρουσαν στο κτίριο μελετώνται στο Μουσείο Field | Lauren Nassef/ @FieldMuseum/ X (Twitter)

Σικάγο: Περίπου χίλια πουλιά νεκρά μετά από πρόσκρουση σε κατάφωτο κτίριο

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2023, 18:41
Ορισμένα από τα 1.000 πτηνά που προσέκρουσαν στο κτίριο μελετώνται στο Μουσείο Field
|Lauren Nassef/ @FieldMuseum/ X (Twitter)

Σικάγο: Περίπου χίλια πουλιά νεκρά μετά από πρόσκρουση σε κατάφωτο κτίριο

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2023, 18:41

Περίπου 1.000 πουλιά χτύπησαν πάνω σε ένα κτίριο στο Σικάγο και έπεσαν νεκρά κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής πορείας τους την περασμένη εβδομάδα.

Ο τόσο μεγάλος αριθμός νεκρών πουλιών σε ένα μόνο περιστατικό πρόσκρουσης σε κτίριο είναι σοκαριστικός, όπως μεταδίδει δημοσίευμα της Washington Post.

Μπεκάτσες, ψευταηδόνια και δρυοκολάπτες –ανάμεσα σε άλλα είδη πτηνών– γέμισαν το πρωί της Πέμπτης το πεζοδρόμιο γύρω από το γυάλινο McCormick Place, το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο της Βόρειας Αμερικής.

Οι εθελοντές συνέχιζαν να περισυλλέγουν πτώματα πουλιών γύρω από το McCormick Place και άλλα κτίρια του Σικάγο, έως τη Δευτέρα.

Η απώλεια είναι τεράστια, δεδομένου ότι τα πτηνά είναι ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο οικοσύστημα, δήλωσε η Ανέτ Πρινς στη δημοσιογράφο Ανουμίτα Καούρ, διευθύντρια της Chicago Bird Collision Monitors, μιας εθελοντικής ομάδας αφιερωμένης στην προστασία των αποδημητικών πτηνών.

«Οταν λέμε ότι βρήκαμε 1.000 πουλιά, αυτό είναι μόνο ένα στιγμιότυπο – πέρα από το ένα τετραγωνικό μίλι που εξετάζουμε, θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά περισσότερα» δήλωσε η Πρινς στη Washington Post.

Τη νύχτα της Τετάρτης χιλιάδες πουλιά μετανάστευαν μέσω της περιοχής του Σικάγο, καταπολεμώντας τον ζωηρό άνεμο, τον συννεφιασμένο ουρανό αλλά και το γυάλινο εξωτερικό του McCormick Place – το οποίο βρίσκεται κατά μήκος της παραλίμνιας περιοχής του Σικάγο, ιδανικό μέρος ανάπαυσης για τα πουλιά.

Εκείνη τη νύχτα τα φώτα του κτιρίου είχαν μείνει ανοιχτά για μια εκδήλωση, παρ’ όλο που ο έντονος φωτισμός τις βραδινές ώρες είναι γνωστό ότι αποπροσανατολίζει τα πουλιά. Τα πτώματα των πτηνών παραδόθηκαν στο Μουσείο Field του Σικάγο για μελέτη, δήλωσε η Πρινς.

Η διοίκηση του κτιρίου παραδέχθηκε σε δήλωσή της την Παρασκευή ότι μια εκδήλωση κράτησε τον φωτισμό του κέντρου ανοιχτό την περασμένη εβδομάδα, αλλά δήλωσε ότι κατά τα άλλα συμμετέχει στο πρόγραμμα «σβηστά φώτα».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν κτίρια σε όλη την πόλη και έχει ως στόχο να μειώσει τον αριθμό των συγκρούσεων με πουλιά, προτρέποντας τους υπεύθυνους κτιρίων να κλείνουν ή να χαμηλώνουν τα φώτα όταν δεν χρησιμοποιούνται.

«Το McCormick Place έμαθε ότι το βράδυ της Τετάρτης ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός αποδημητικών πτηνών σκοτώθηκε ύστερα από σύγκρουση με το Lakeside Center και άλλα κτίρια των εγκαταστάσεών του. Αυτό οφειλόταν σε ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της μεταναστευτικής περιόδου του φθινοπώρου 2023 στην πόλη, σε συνδυασμό με τη σύγχυση των πτηνών που προέρχεται από το φως που εκπέμπουν τα κτίρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κτιρίου, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα. «Η ευημερία των μεταναστευτικών πτηνών έχει μεγάλη σημασία για εμάς και είμαστε πραγματικά λυπημένοι από αυτό το περιστατικό».

Ο αριθμός των πουλιών που πεθαίνουν ετησίως στις ΗΠΑ από πρόσκρουση σε κτίρια άγγιζε το ένα δισεκατομμύριο, σύμφωνα με το American Bird Conservancy. Και το Σικάγο έχει χαρακτηριστεί μία από τις πιο θανατηφόρες πόλεις της χώρας για τα μεταναστευτικά πουλιά, λόγω της θέσης του στις διαδρομές τους, της γυάλινης αρχιτεκτονικής του και του επιπέδου φωτορύπανσης.

Το 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο του Σικάγο ψήφισε διάταγμα που απαιτεί όλα τα νέα κτίρια να σχεδιάζονται με ασφαλή χαρακτηριστικά για τα πουλιά, ενώ το 2021, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ιλινόι υπέγραψε τον νόμο για τα ασφαλή για τα πουλιά κτίρια, ο οποίος απαιτεί την κατασκευή και την ανακαίνιση κτιρίων που ανήκουν στην πολιτεία ώστε να είναι φιλικά προς τα πουλιά.

Αλλά οι φιλικές προς τα πουλιά πολιτικές δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως, δήλωσε η Πρινς στη δημοσιογράφο της Washington Post.

«Στο Σικάγο βλέπουμε εκπληκτικούς αριθμούς και ποικιλίες πουλιών που δεν κατοικούν εδώ, αλλά απλώς διέρχονται ως επισκέπτες . Τα φιλοξενούμε σαν μικρούς τουρίστες και τους οφείλουμε ασφαλέστερα περάσματα», είπε.

Ο σχεδιασμός μπορεί να περιλαμβάνει την προσθήκη διχτυών που λειτουργούν ως εμπόδια μπροστά από τα παράθυρα ή την εφαρμογή ειδικών μεμβρανών στα γυάλινα παράθυρα για να διασφαλιστεί ότι τα πουλιά μπορούν να καταλάβουν πού να πετάξουν. Αυτά τα μέτρα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για κτίρια που υπάρχουν κατά μήκος χώρων πρασίνου που απολαμβάνουν τα πουλιά, όπως η παραλίμνια περιοχή δίπλα στο McCormick Place.

«Ελπίζουμε αυτό το περιστατικό, όσο τραγικό και αν ήταν, να γίνει ένα “καμπανάκι” για κάθε κτίριο στην πόλη να σβήνει τα φώτα του κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης και να υποστηρίξει την εφαρμογή των φιλικών προς τα πουλιά κατευθυντήριων γραμμών για την ανάπτυξη νέων κτιρίων» είπε η Πρινς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...