741
Ισοπεδωμένες πολυκατοικίες από ισραηλινά πυρά στη Γάζα στις 10/12. Μέρος της προετοιμασίας για την ακόμη πιο σκληρή συνέχεια | REUTERS/ CreativeProtagon

Το σχέδιο: Εισβολή σε τρεις φάσεις στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2023, 19:43
Ισοπεδωμένες πολυκατοικίες από ισραηλινά πυρά στη Γάζα στις 10/12. Μέρος της προετοιμασίας για την ακόμη πιο σκληρή συνέχεια
|REUTERS/ CreativeProtagon

Το σχέδιο: Εισβολή σε τρεις φάσεις στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2023, 19:43

Με μια εξοντωτική πολιορκία και αδιάκοπους και σφοδρούς βομβαρδισμούς προλειαίνουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις το έδαφος για την επικείμενη, όπως όλα δείχνουν, στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την επομένη της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς, λέγοντάς του: «Πρέπει να εισβάλουμε. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε τώρα». Και τη Δευτέρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός κινητοποίησε περισσότερους από 300.000 εφέδρους (αριθμός ρεκόρ εδώ και δεκαετίες) στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εισβολή.

Προπαρασκευαστικά το γενικό επιτελείο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έχει ήδη εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις, προκαλώντας ήδη πολλά θύματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μαχητές της Χαμάς αλλά και άμαχοι καθώς επίσης ισραηλινοί πολίτες που απήχθησαν από την οργάνωση και κρατούνταν ως όμηροι.

«Η Λωρίδα είναι ένα χαλί από σπίτια και πολυκατοικίες, από υπόγεια και καμουφλαρισμένες θέσεις, δεν υπάρχουν όρια, ούτε ιερά», αναφέρει σχετικά ο Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera σε ανάλυσή του. Γράφει πως οι εξτρεμιστές της Χαμάς, καταστρώνοντας το σχέδιό τους, σίγουρα έλαβαν υπόψη τα πιθανά ισραηλινά αντίποινα αλλά ενδέχεται να υποτίμησαν την ισχύ και την έκτασή τους ενώ δεν αποκλείεται, όπως σημείωσαν ορισμένοι ισραηλινοί σχολιαστές, να μην ανάμεναν πως η επίθεσή τους θα ήταν τόσο καταστροφική για το Ισραήλ.

Μαύροι καπνοί μετά από ισραηλινά κτυπήματα στο λιμάνι της Γάζας, την Τρίτη 10 Οκτωβρίου / REUTERS/Mohammed Salem

Εστιάζοντας στα ισραηλινά αντίποινα, ο ιταλός δημοσιογράφος εξηγεί πως στην πρώτη φάση προβλέπεται μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα από ναυτικές μονάδες με στόχο την καταστροφή των όποιων βασικών υποδομών της οργάνωσης (κέντρων διοίκησης, αποθηκών, κλπ.)

Είναι αλήθεια πως «η Χαμάς γνωρίζει τον εχθρό, διαθέτει καταφύγια και σήραγγες, έχει διασκορπίσει την ηγεσία της για να μπορεί να αντέχει αλλεπάλληλα χτυπήματα, χρόνια πολέμων την έχουν προετοιμάσει για δύσκολες περιόδους», γράφει ο Ολίμπιο. «Αλλά αυτή τη φορά το σφυροκόπημα είναι συντριπτικό, διαρκές, παρά τον κίνδυνο εμπλοκής δεκάδων ομήρων, που θα μπορούσαν να γίνουν χίλια κομμάτια από τις βόμβες ή να σφαγιαστούν από τους απαγωγείς τους».

Οσον αφορά τη δεύτερη φάση της ισραηλινής αντεπίθεσης, θα εστιάζεται στον εντοπισμό και την καταστροφή των σημείων από τα οποία τα μέλη της Χαμάς εκτοξεύουν τις ρουκέτες τους κατά του Ισραήλ. Στις όποιες επιχειρήσεις, πέρα από μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να συμμετάσχουν επίσης επίλεκτες μονάδες των ειδικών δυνάμεων, μονάδες πυροβολικού καθώς και αντιαεροπορικά ελικόπτερα, παρότι γνωρίζουν πως η Χαμάς διαθέτει και αντιαεροπορικά συστήματα. Στη συνέχεια οι ισραηλινές δυνάμεις ενδεχομένως να εξαπέλυαν ένα ανθρωποκυνηγητό με στόχο τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της Χαμάς και τον αποκεφαλισμό της οργάνωσης.

Iσραηλινά τανκς έχουν λάβει θέσεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στο βόρειο Ισραήλ / REUTERS/Ammar Awad

Κατά την τρίτη φάση -εάν, τελικά, λάβει χώρα- προβλέπεται μια επίθεση σε πολλά μέτωπα, «με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα που θα μπορούσαν να προωθηθούν από τα βόρεια ενώ την ίδια ώρα ένα δεύτερο σώμα θα έκοβε τη Λωρίδα της Γάζας στη μέση με έναν ελιγμό στο ύψος του Κισουφίμ, ούτως ώστε να διαλυθούν οι αμυντικές γραμμές (της Χαμάς) και να περιοριστεί η απειλή των βλημάτων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Τα τεθωρακισμένα οχήματα θα πρέπει να συνοδεύονται από δυνάμεις του πεζικού για να αντιμετωπίζουν ενέδρες, να συμπλέκονται με εχθρούς στις σήραγγες και να καταλαμβάνουν γειτονιές από σε σπίτι σε σπίτι», όπως συνοψίζει ο δημοσιογράφος της Corriere.

Oμως οι ισραηλινοί στρατηγοί γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους που συνεπάγεται μια εισβολή μεγάλης κλίμακας στην ασφυκτικά πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας. Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ (η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) και άλλες ένοπλες ομάδες διαθέτουν αντιαρματικούς πυραύλους, μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ικανά να προκαλέσουν σημαντική ζημιά σε ένα άρμα μάχης και εκρηκτικούς μηχανισμούς, το οποίο σημαίνει πως σε περίπτωσης ισραηλινής εισβολής, ο άμαχος πληθυσμός θα βρεθεί αναπόφευκτα στη μέση. Τη Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός προέτρεψε τους κατοίκους της Γάζας να καταφύγουν στην Αίγυπτο μέσω του συνοριακού περάσματος Ραφάχ, ωστόσο στη συνέχεια η ισραηλινή αεροπορία έπληξε την περιοχή δύο φορές, μάλιστα, μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ισραηλινό τανκ περιπολεί στα σύνορα με τη Γάζα την Τρίτη 10 Οκτ. / REUTERS/Ronen Zvulun

Την ίδια ώρα, στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, οι αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων της Χεζμπολάχ και η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο πλευρών (την Δευτέρα η φιλοϊρανική οργάνωση εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες ως αντίποινα για το θάνατο τριών μαχητών της) εντείνουν τους φόβους για γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...