Συνεργασία –ακόμη και ενοποίηση– ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ (και άλλων προοδευτικών δυνάμεων) με στόχο την κοινή κάθοδο στις επόμενες εκλογές («ως ένα κόμμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε), είναι η ρηξικέλευθη –και ταυτόχρονα «βολική»– πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη για τη σύμπηξη ενιαίου μετώπου απέναντι στη ΝΔ, μετά και την εμπειρία του πρόσφατου απογοητευτικού εκλογικού αποτελέσματος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, όπου και επιβεβαιώθηκε η πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρώην υπουργός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέπτυξε την πρόταση του αυτή, που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει συζητήσεις σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90,1», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι την έχει συζητήσει τόσο στο κόμμα του, όσο και στο ΠΑΣΟΚ.
«Προφανώς –είπε– το έχω συζητήσει και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ το θέμα», όμως, επεσήμανε, «δεν είναι οι συζητήσεις που γίνονται σε στενούς κύκλους, αλλά ότι πρέπει να γίνουν πολιτικές διαδικασίες στα υπάρχοντα κόμματα, θεσμικά, για να μπορέσουμε συντεταγμένα ο ευρύτερος χώρος του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου να κάνει μεγάλα βήματα».
«Είναι μία πρόταση που τόσο η βάση του ΠΑΣΟΚ όσο και η βάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν την ακούει άσχημα», εκτίμησε. Δεν είναι φάλτσα η πρόταση», ανέφερε χαρακτηριστικά και επέμεινε ότι μπορεί να δημιουργήσει «τις συνθήκες εκείνες για να μην απογοητεύσουμε τον δημοκρατικό, προοδευτικό κόσμο της χώρας και νομίζω ότι αρκετά τον έχουμε απογοητεύσει όλα αυτά τα χρόνια με την πορεία που έχουν τα δύο κόμματα».
Η πρόταση Σπίρτζη ήρθε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να βρεθεί ψηλότερα το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.
«Νομίζω ότι είναι αδιάφορο», έκρινε, «αυτό αφορά μόνο τους ηγετικούς πυρήνες των δύο κομμάτων και δεν νοιάζει κανέναν άλλο, ούτε καν τους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων. Δηλαδή δεν έχει καμία σημασία αν θα είναι δεύτερο το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος της χώρας θα περιμένει πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες μετά από 30 χρόνια για να ενηλικιωθούν πολιτικά είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ».
«Αλλα πράγματα πρέπει να γίνουν», επεσήμανε και «να είναι πάρα πολύ τολμηρά». «Πρέπει να δούμε ποια είναι τα σύγχρονα δεδομένα, τι έχει γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, και νομίζω ότι έχουμε όλοι το βάρος των ευθυνών να μην αφήσουμε ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος της χώρας μας να είναι στη δεξιά παράταξη. Αυτό που προτείνω, πολύ στενή συνεργασία, όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με άλλους χώρους, συλλογικότητες, προσωπικότητες που έχουν πάει απογοητευμένοι και ιδιωτεύουν», τόνισε, για να περάσει στην ιδέα περί ενοποίησης και της καθόδου στις επόμενες εκλογές ως ένα κόμμα:
«Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο το κόμμα της Αριστεράς και το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας να μπουν σε άλλες διαδικασίες προκειμένου ακόμα και να ενοποιηθούν, ακόμα και να έχουν κοινή κάθοδο στις εκλογές σαν ένα κόμμα. Αυτό το λέω και για τις ευρωεκλογές και για τις (εθνικές) εκλογές», διευκρίνισε, ενώ για το πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί (του ενιαίου κόμματος), είπε ότι «αυτό προκύπτει από μια πολιτική διαδικασία και από μια εκλογική διαδικασία στη συνέχεια».
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να έχουμε έναν μεγάλο προοδευτικό χώρο που θα διεκδικεί με πολύ μεγάλες αξιώσεις και θα δημιουργεί και κοινωνική πλειοψηφία αλλά και πολιτική πλειοψηφία. Διαφορετικά θα είναι αυτό που ζούμε τώρα ή αυτό που ζούμε χρόνια, δηλαδή μια προσπάθεια να απορροφήσει το ένα κόμμα το άλλο. Αυτό δεν γίνεται και τελικά αυτό που έχει διαμορφωθεί είναι δυο κόμματα στον χώρο της Κεντροδεξιάς, το ένα θα έχει γύρω στο 17%-15%, το άλλο θα έχει γύρω στο 10%-12%, είναι αδιάφορο όμως».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News