482
Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης την Κυριακή | REUTERS/ Albert Gea

Βαρκελώνη: Μαζική διαδήλωση εναντίον πιθανής αμνηστίας στους αυτονομιστές

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2023, 14:20
Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης την Κυριακή
|REUTERS/ Albert Gea

Βαρκελώνη: Μαζική διαδήλωση εναντίον πιθανής αμνηστίας στους αυτονομιστές

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2023, 14:20

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί συμμετείχαν σε μεγάλη διαδήλωση στη Βαρκελώνη, την Κυριακή, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Πέδρο Σάντσεθ να εξετάσει τη χορήγηση αμνηστίας σε όσους εμπλέκονται στο αποτυχημένο και παράνομο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας πριν από έξι χρόνια.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε όταν τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν μια νέα κυβέρνηση υπό τους Σοσιαλιστές, μόνο εάν τους προσφερθεί αμνηστία σε αντάλλαγμα.

Ο Σάντσεθ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο αν τον στηρίξει το σκληροπυρηνικό κόμμα Junts υπό τον πρώην περιφερειακό πρόεδρο της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν.

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος έφυγε από την Ισπανία πριν από έξι χρόνια για να αποφύγει τη σύλληψη για τον ρόλο του στην οργάνωση της απόπειρας απόσχισης, είναι ένας από τους εκατοντάδες καταλανούς ακτιβιστές που καλούνται ενώπιον ισπανικών δικαστηρίων.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η προθυμία του Σάντσεθ να χορηγήσει αμνηστία, αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της υπερβολικής εξάρτησής του από τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα και της «κυνικής» αποφασιστικότητας να παραμείνει στην εξουσία.

Απευθυνόμενος στη διαδήλωση της Κυριακής, ο Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό, αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, περιέγραψε την προτεινόμενη πολιτική συμφωνία ως «βήμα προς τα πίσω», στο οποίο αντιτάχθηκαν οι περισσότεροι Ισπανοί.

«Στεκόμαστε με τη δημοκρατία και οτιδήποτε ισοδυναμεί με αντιδραστική απόφαση πρέπει να καταδικαστεί από όλους τους δημοκράτες. Η Καταλονία δεν είναι μια επιχείρηση ή μια κοινωνία όπου ο νόμος δεν τηρείται και το αξίωμα του πρωθυπουργού δεν μπορεί να πωληθεί ή να διαπραγματευτεί», δήλωσε.

Παρούσα ήταν και η Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, η περιφερειάρχης της Μαδρίτης, στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος, η οποία συχνά θεωρείται πιθανή διάδοχος του Φεϊχό.

Η Αγιούσο είπε ότι ο Σάντσεθ «προσπαθεί, τυραννικά, να μας οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο με αντάλλαγμα μια χούφτα ψήφους».

Ο Σαντιάγκο Αμπασκάλ, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Vox –του οποίου η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αντίθεσή του στην ανεξαρτησία της Καταλονίας, όπως γράφει ο Guardian–αποκάλεσε την αμνηστία «επίθεση στο Σύνταγμα και στους εργατικούς, έντιμους ανθρώπους που πληρώνουν πρόστιμα και φόρους και υπακούν στον νόμο ακόμη και όταν δεν συμφωνούν με αυτό».

Κατά τους διοργανωτές, οι διαδηλωτές ήταν 300.000, ενώ κατά την αστυνομία, 50.000. Μια αντίστοιχη πορεία στη Μαδρίτη τον περασμένο μήνα προσέλκυσε περίπου 40.000 ανθρώπους.

Ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας, Πέρε Αραγονές, περιέγραψε τη διαμαρτυρία της Κυριακής ως «αποτυχία της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς» και είπε ότι θα οδηγήσει σε ισχυρότερη ώθηση για ανεξαρτησία.

Ο Σάντσεθ από την πλευρά του, είπε ότι κάθε βήμα που θα κάνει, θα είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και «προς το κοινό συμφέρον».

Έχει επίσης υποστηρίξει ότι η απόφασή του πριν από δύο χρόνια να χορηγήσει χάρη σε εννέα ηγέτες της καταλανικής ανεξαρτησίας για τον ρόλο τους στην ώθηση για απόσχιση, βοήθησε να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών έχει προθεσμία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου για να θέσει την υποψηφιότητά του ενώπιον των βουλευτών.

Εάν αποτύχει, το Κοινοβούλιο θα διαλυθεί και η Ισπανία θα επιστρέψει στις κάλπες στα μέσα Ιανουαρίου για τις έκτες γενικές εκλογές της σε εννέα χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...