773
Kατεστραμμένο όχημα στην πόλη Σντερότ μετά την εισβολή των ενόπλων της Χαμάς | REUTERS/Ronen Zvulun

Μαρτυρία Ελληνα από τη Γάζα: «Γίνονται φρικιαστικά πράγματα – Καθαρίζουν εν ψυχρώ παιδάκια και γυναίκες»

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2023, 13:28
Kατεστραμμένο όχημα στην πόλη Σντερότ μετά την εισβολή των ενόπλων της Χαμάς
|REUTERS/Ronen Zvulun

Μαρτυρία Ελληνα από τη Γάζα: «Γίνονται φρικιαστικά πράγματα – Καθαρίζουν εν ψυχρώ παιδάκια και γυναίκες»

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2023, 13:28

Εικόνες απόλυτης φρίκης, που κάνουν τα τελευταία 24ωρα τον γύρο του Διαδικτύου και φέρνουν στη μνήμη μερικές από τις σκοτεινές περιόδους της ανθρώπινης Ιστορίας, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ένας έλληνας πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος μέχρι και την Κυριακή βρισκόταν στη Γάζα.

Ο Μάκης Λεβή περιέγραψε «φρικιαστικές καταστάσεις» από τους τρομοκράτες της Χαμάς, «με παιδάκια μέσα σε κλουβιά τα οποία έχουν απαγάγει στη Λωρίδα της Γάζας» (με την αυθεντικότητα πάντως των σχετικών βίντεο, που κυκλοφορούν στο Χ και άλλες πλατφόρμες στο Διαδίκτυο, να ελέγχεται ακόμη) και στην άλλη πλευρά Ισραηλινούς που πήραν τα όπλα και μπήκαν στη Γάζα σε αναζήτηση των παιδιών τους που απήχθησαν:

«Δύο άνθρωποι πήραν το αυτοκίνητό τους και τα όπλα που έχουν, γιατί εδώ υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που οπλοφορεί νόμιμα, και μπήκανε μόνοι τους μέσα στη Γάζα, γιατί είχαν βρει το στίγμα των παιδιών τους σε κάποιο σημείο και μπήκαν μέσα να πολεμήσουν μόνοι τους. Αυτά βλέπουμε εμείς εδώ στην τηλεόραση (…) Οταν βλέπεις τέτοια πράγματα, η οργή σου είναι τεράστια».

«Αυτή τη στιγμή –τόνισε– είναι Ισραήλ εναντίον Χαμάς. Οι Παλαιστίνιοι, οι άμαχοι δυστυχώς, είναι στη μέση. Κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τη Χαμάς από ό,τι από το Ισραήλ. Προφανώς θα έχουν απώλειες, προφανέστατα, αλλά αυτή τη στιγμή κανένας δεν μπορεί να σκεφτεί λογικά».

«Να σας δώσω ένα παράδειγμα: σκεφτείτε ότι βλέπετε βίντεο να απάγουν το παιδί σας, τη μάνα σας, τη γυναίκα σας, τη γιαγιά σας, βάλτε όποιο πρόσωπο θέλετε, να παρακαλεί για τη ζωή του, να το έχουν βιάσει, να τρέχουν αίματα, να το χτυπάνε, να το πετάνε σε καρότσες από φορτηγά και μετά εσένα να σου λένε έλα τώρα στον στρατό, πάμε να πολεμήσουμε. Πώς θα πας να πολεμήσεις;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει:

«Τους Ισραηλινούς δεν τους μετακινούν τέτοια πράγματα, ίσα ίσα τους εξοργίζουν. Δηλαδή δεν τους ρίχνει το ηθικό… Tο Ισραήλ έχει ένα μοναδικό χάρισμα ότι οι άνθρωποί του, από όπου και να είναι, όταν είναι σε πόλεμο, γίνονται μια γροθιά».

«Τώρα από πάνω έχει ελικόπτερα και φανταστείτε είμαι στο κέντρο», συνέχισε στην περιγραφή του ο έλληνας πατέρας δύο παιδιών. «Δεν μπορώ να φανταστώ τι γίνεται εκεί που είναι το σπίτι μου», δήλωσε και ερωτηθείς σχετικά αναφέρθηκε στον θάνατο ενός φίλου των παιδιών του: «Υπάρχει και φίλος τους που έχει πάθει και το χειρότερο από το να είναι όμηρος… Απλώς με ακούνε τώρα και δεν μπορώ να λέω… έχει πεθάνει ένας…».

«Καθαρίζουν εν ψυχρώ παιδάκια και γυναίκες»

Συγκλονιστική ήταν ακόμη μία μαρτυρία του Μάκη Λεβή το βράδυ της Κυριακής για τον τρόπο που δρούσαν οι τρομοκράτες της Χαμάς κατά την ταυτόχρονη εισβολή του σε περισσότερους από 20 οικισμούς:

«Φανταστείτε ότι η κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας είναι φτιαγμένη από μπετόν οπότε όλοι μπαίνουμε μέσα σε αυτό. Το δωμάτιο έχει μια πόρτα που κλείνει αεροστεγώς. Αυτό είναι το καταφύγιο. Ουσιαστικά είμαστε κλεισμένοι μέσα σε ένα σπίτι επειδή πέφτουν συνεχώς ρουκέτες, έχουμε άγνωστο αριθμό τρομοκρατών μέσα στο κράτος του Ισραήλ ακόμα οι οποίοι κυκλοφορούν με καλάζνικοφ και καθαρίζουν εν ψυχρώ κυρίως παιδάκια και γυναίκες.

»Οι τρομοκράτες αυτοί είναι έξω στους δρόμους, τώρα έχουν μπει μέσα σε οικισμούς ενώ χθες έκαναν επίθεση ταυτόχρονη σε 22 οικισμούς.

»Οι άνδρες επειδή υπάρχει επιστράτευση, έχουν φύγει αρκετοί από το σπίτι, έχουνε βιάσει δεν ξέρω πόσες, έχουν δείξει εδώ εικόνες, έχουν μεταφέρει μεταξύ τους φωτογραφίες, βίντεο. Μιλάμε για αποτρόπαια πράγματα. Μπαίνουν μέσα στο σπίτι και σκοτώνουν εν ψυχρώ κυρίως γυναίκες, παιδιά[….] Εγώ το ξέρω… ένα από τα βίντεο που μου στέλνουν οι φίλοι μου γιατί εγώ δεν περιμένω ούτε τα διεθνή πρακτορεία, ούτε κάποιο κανάλι να το δείξει από τη δική του οπτική, ούτε τίποτα. Εχω εδώ φίλους, ζω εδώ οκτώ χρόνια και ξέρω από φίλους μου τι γίνεται στον απέναντι δρόμο από αυτούς».

Οσον αφορά τον ίδιο και την οικογένειά του, είπε ότι κατάφεραν με μια συντονισμένη προσπάθεια του στρατού και της αστυνομίας την Κυριακή να δραπετεύσουν από την περιοχή.

«Ευτυχώς, φύγαμε, φύγαμε. Το πρωί έλαβαν μήνυμα και οι υπόλοιποι ότι οι οικογένειες με παιδιά κάτω από 18 χρόνων πρέπει να εγκαταλείψουν τον οικισμό (…) Φύγαμε, φύγαμε. Τώρα είμαστε στο κέντρο. Ψάχνουμε να βρούμε πτήση για να φύγουμε γιατί δεν έχει πτήσεις», πρόσθεσε ο κ. Λεβή.

«Με τη βοήθεια του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας, δραπετεύσαμε από κάτι δρόμους σε πιο ασφαλή μέρη. Εγώ και τα δύο παιδιά μου σίγουρα, αλλά φύγανε και άλλοι μέσα από τον οικισμό (…) το θέμα τώρα είναι ότι κάποιοι είχαν μείνει πίσω προφανώς και τώρα λάβανε καινούργιο μήνυμα. Ηρθε μήνυμα στις 6:30 το πρωί ότι οικογένειες με παιδιά κάτω από 18 και όσοι δεν εμπλέκονται στον πόλεμο πρέπει να εγκαταλείψουν τους οικισμούς οπότε καταλαβαίνετε τι θα επακολουθήσει…».

«Στον δρόμο» –επιβεβαίωσε– «βλέπαμε μόνο στρατιώτες που πηγαίνουν στις βάσεις γιατί θα κάνουν χερσαία επίθεση… στρατιώτες οι οποίοι πήγαιναν στις βάσεις να πάρουν εξοπλισμό, να πάρουν οδηγίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...