«Φοβάσαι κάτι λιγότερο όταν γνωρίζεις περισσότερα για αυτό» δήλωσε στη Le Monde o Φιλίπ Αγιόν, καθηγητής Οικονομικών στο περίφημο Κολέγιο της Γαλλίας και συμπρόεδρος (από τα μέσα του προηγούμενου μήνα) της επιτροπής ειδικών στην Τεχνητή Νοημοσύνη, που συστάθηκε από τη γαλλίδα πρωθυπουργό Ιζαμπέλ Μπορν. Αποστολή της επιτροπής είναι να παρουσιάσει «συγκεκριμένες προτάσεις» για την προσαρμογή της «εθνικής στρατηγικής» της Γαλλίας για την ΤΝ μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Ενώ η διυπουργική επιτροπή είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων αυτής της νέας –συναρπαστικής όσο και τρομακτικής– τεχνολογίας στην απασχόληση, την ανισότητα και την εργασία, ο διακεκριμένος γάλλος οικονομολόγος προσεγγίζει το θέμα του με «τσορτσιλική αισιοδοξία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, εξηγώντας ότι κατά τους επόμενους έξι μήνες, γνωρίζοντας πολύ καλά τους κινδύνους της ΤΝ, θα επιδιώξει κυρίως να αναδείξει πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει αυτή η τεχνολογία, αλλά και να την καταστήσει λιγότερο απειλητική.
Ωστόσο, στη Γαλλία, με την ΤΝ δεν ασχολείται μόνον η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και η Ακροδεξιά, κυρίως καταστροφολογώντας. «Στην οικονομία της γνώσης η ανθρωπότητα θα έχει τη δύναμη των θεών στα χέρια της […] η Γαλλία πρέπει να ρυθμίσει και να καινοτομήσει» είπε τον περασμένο Απρίλιο, μιλώντας για την ΤΝ, ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Le Monde, τότε, οι δηλώσεις του 28χρονου προστατευόμενου της Μαρίν Λεπέν για την ΤΝ, «την πιο ιλιγγιώδη πρόκληση του αιώνα μας» σύμφωνα με τον ίδιο, ξάφνιασαν την κυβέρνηση.
Εως σήμερα το προεδρικό στρατόπεδο ήταν σχεδόν το μοναδικό που ασχολούνταν πολιτικά με το ζήτημα. Το 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν, έχοντας δηλώσει ότι στόχος του ήταν να μετατρέψει τη Γαλλία σε «χώρα των start-ups», ανέθεσε σε μια ομάδα με επικεφαλής τον μαθηματικό (και βουλευτή τότε) Σεντρίκ Βιλανί να συντάξει μια έκθεση σχετικά με αυτή τη νέα τεχνολογία που πιθανόν να προκαλέσει ένα σοκ στον κόσμο παρόμοιο με εκείνο που προκάλεσαν η εφεύρεση της τυπογραφίας και του Διαδικτύου.
Εκείνη την εποχή η Γαλλία (όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη) υστερούσε σημαντικά έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, οπότε ο γάλλος πρόεδρος βάλθηκε να αλλάξει τα δεδομένα και, επιδιώκοντας να αρχίσει η Γαλλία να αναδεικνύει τα δικά της μυαλά στο πεδίο της ΤΝ, έριξε στο τραπέζι 1,5 δισ. ευρώ.
Φέτος, η έλευση του ChatGPT έφερε ξαφνικά την ΤΝ στο προσκήνιο της επικαιρότητας, κουβαλώντας, ωστόσο, μαζί της και μια σειρά από θεωρίες περί μηχανών που κάποια στιγμή θα καταφέρουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την ανθρωπότητα. Η έκκληση για μια «παύση» της περαιτέρω ανάπτυξης της ΤΝ, που υπέγραψαν τον περασμένο Μάρτιο ο Ελον Μασκ και εκατοντάδες ειδικοί υπογραμμίζοντας «μεγάλους κινδύνους για την ανθρωπότητα», ενέτεινε τη γενικευμένη ανησυχία.
«Είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για να οικειοποιηθεί η Ακροδεξιά το θέμα;» διερωτάται η Le Monde. Μιλώντας στην ιστορική γαλλική εφημερίδα, ο Λοράν Αλεξάντρ, ένας αυτοαποκαλούμενος «μελλοντολόγος» και θιασώτης του διανθρωπισμού (που στοχεύει στη βελτίωση των ανθρώπων μέσω της τεχνολογίας), είπε πως «τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν εκείνοι με τις λιγότερες γνωστικές ικανότητες».
Προβλέποντας ένα «κοινωνικό λουτρό αίματος», ο χειρουργός ουρολόγος και σύμβουλος του Ζορντάν Μπαρντελά ανέφερε ότι «μίλησε» μαζί του για το θέμα και πως ο πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης είναι «πεπεισμένος ότι το κόμμα του έχει μια απάντηση για να προετοιμάσει τα λαϊκά στρώματα».
Πάντως τον περασμένο Ιούνιο ο γάλλος πρόεδρος επιτάχυνε τις εξελίξεις, ανακοινώνοντας από το VivaTech (μια έκθεση αφιερωμένη στις νέες τεχνολογίες) επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της ΤΝ στη Γαλλία, με απώτερο σκοπό την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη βάσεων δεδομένων στη γαλλική γλώσσα, ούτως ώστε «να έχουμε δυο-τρία σημεία αριστείας» σε παγκόσμιο επίπεδο και να «δημιουργούμε πρωτοπόρους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακρόν. Ενώ επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός ρυθμιστικού πλαισίου, έτσι ώστει «η ΤΝ να μη μετατραπεί σε όπλο μαζικής καταστροφής», τόνισε ότι αυτή η επιτακτική ανάγκη δεν πρέπει να «περιορίσει την καινοτομία».
Με λίγα λόγια, όπως συνοψίζει η Le Monde, δεν πρόκειται να γίνει κάποια ρύθμιση εάν πρώτα δεν υπάρξουν επενδύσεις για έρευνα και καινοτομία, καθώς το οποιοδήποτε ρυθμιστικό πλαίσιο θα μπορούσε να υπονομεύσει τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται ούτως ώστε η Γαλλία (και η υπόλοιπη Ευρώπη) να φθάσουν τις ΗΠΑ και την Κίνα. «Το χειρότερο σενάριο θα ήταν μια Ευρώπη που επενδύει πολύ λιγότερα από τους Αμερικανούς και τους Κινέζους και ξεκινάει (την προσπάθειά της) με ρυθμίσεις» προειδοποίησε ο Μακρόν.
«Η ψηφιακή τεχνολογία θα ανεβεί στην ιεραρχία των πολιτικών αντεγκλήσεων» προβλέπει σήμερα ο Ζαν-Νοέλ Μπαρότ, υπουργός αρμόδιος για την Ψηφιακή Μετάβαση, ο οποίος υπερασπίζεται επί του παρόντος το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη «διασφάλιση και ρύθμιση του ψηφιακού χώρου» και κατατέθηκε στην εθνοσυνέλευση την περασμένη Τετάρτη. «Τα κόμματα δεν έχουν ακόμη σαφείς ιδέες όσον αφορά την ΤΝ» πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός, εξαίροντας το «ξεκάθαρο δόγμα» του προεδρικού στρατοπέδου, με στόχο τόσο την υπεροχή στην ΤΝ όσο και τη ρύθμιση αυτής της εξαιρετικής τεχνολογίας.
Κατά τη γνώμη του, οι φόβοι σχετικά με την ΤΝ είναι τουλάχιστον υπερβολικοί, αν όχι αβάσιμοι. «Το πολιτικό αφήγημα όσον αφορά την ΤΝ είναι αυτό ενός εργαλείου που μπορεί να κάνει και το καλό και το κακό. Εναπόκειται σε εμάς να πούμε πώς μπορεί να κάνει το καλό» είπε, επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη του αμερικανικού National Bureau of Economic Research, που συνδέει την αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων της γενετικής ΤΝ (generative AI) με τη μείωση των ανισοτήτων στην απόδοση των εργαζομένων.
«Οι επιπτώσεις της ΤΝ αφορούν όσους ασκούν πνευματική εργασία, όχι τους εργάτες. Αν η Εθνική Συσπείρωση δεν το έχει αντιληφθεί αυτό, είναι γιατί επιδίδεται σε φτηνό λαϊκισμό» ανέφερε ο Πολ Μιντί, βουλευτής της Αναγέννησης, του κόμματος του Μακρόν. «Ο διανθρωπισμός είναι επιστημονική φαντασία. Η ΤΝ εξακολουθεί να είναι ένας υπολογιστής. Αν βγάλεις την πρίζα, τον απενεργοποιείς» πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News