489
Ο Ντόναλντ Τραμπ έπεσε από τη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς, κάτι που συμβαίνει μόλις για δεύτερη φορά τα τελευταία 27 χρόνια | CreativeProtagon

Κινδυνεύει να μείνει στον… άσο ο Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2023, 10:01
Ο Ντόναλντ Τραμπ έπεσε από τη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς, κάτι που συμβαίνει μόλις για δεύτερη φορά τα τελευταία 27 χρόνια
|CreativeProtagon

Κινδυνεύει να μείνει στον… άσο ο Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2023, 10:01

Παλεύει για να επανεκλεγεί το 2024 πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα πηγαινοέρχεται στα δικαστήρια κατηγορούμενος για διάφορες υποθέσεις. Ομως ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως έχει και άλλα προβλήματα, ίσως ακόμη πιο σοβαρά. 

Οπως ανακοινώθηκε, έπεσε από τη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς, κάτι που συμβαίνει μόλις για δεύτερη φορά τα τελευταία 27 χρόνια. Το θέμα με τον Τραμπ δεν είναι ότι γίνεται ακριβώς φτωχότερος: η περιουσία του παραμένει σταθερή, στα 2,5 δισ. δολάρια. Το θέμα είναι ότι άλλοι άνθρωποι γίνονται πλουσιότεροι από αυτόν, κυρίως επιχειρηματίες του τομέα των νέων τεχνολογιών, σύμφωνα με τους Times. 

«Αν ο Τραμπ ψάχνει κάποιον να κατηγορήσει, μπορεί να ξεκινήσει από τον εαυτό του» υποστηρίζουν οι συγγραφείς της λίστας Forbes 400. «Πριν από πέντε χρόνια είχε μια χρυσή ευκαιρία να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό του. Μετά τις εκλογές του 2016, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι πίεζαν τον Τραμπ να εκποιήσει τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του. Αυτό θα του επέτρεπε να επανεπενδύσει τα έσοδα σε αμοιβαία κεφάλαια ευρείας βάσης και να αναλάβει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος, χωρίς αντικρουόμενα συμφέροντα».

Ο ίδιος αγνόησε όλες τις προτροπές τότε, αλλά είναι λίαν αμφίβολο αν θα μπορέσει να κάνει το ίδιο και τώρα, επιδιώκοντας μια νέα θητεία στον Λευκό Οίκο. 

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται σε εξέλιξη μια δίκη στην οποία ο Τραμπ και ο όμιλος που διοικεί, ο Οργανισμός Τραμπ, κατηγορούνται για απάτες. Πιθανές ποινές που αντιμετωπίζει είναι η επιβολή προστίμου 250 εκατ. δολαρίων, η εφ’ όρου ζωής απαγόρευση να διοικεί εταιρείες με έδρα τη Νέα Υόρκη και η κατάσχεση περιουσιακών του στοιχείων, όπως ο Πύργος Τραμπ. 

Ο Τραμπ κατηγορείται για κάτι που μάλλον ήταν συνηθισμένη του πρακτική: ότι υπερεκτιμούσε την αξία των ακινήτων του προκειμένου να εξασφαλίζει μεγαλύτερα δάνεια έναντι αυτών. Συνεπώς, κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς πόση αξία έχουν όλα τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του: άλλα λέει αυτός, άλλα λένε οι εκτιμήσεις. Ωστόσο, αν είχε πουλήσει ορισμένα από τα περιουσιακά του στοιχεία το 2016, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, και είχε επανεπενδύσει τα χρήματα, σήμερα θα ήταν κατά 80% πλουσιότερος, συμπεραίνουν οι άνθρωποι του Forbes.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι ο Τραμπ έγινε για πρώτη φορά δισεκατομμυριούχος περίπου το 1988, αλλά η περιουσία του μειώθηκε τη δεκαετία του 1990. Αυξήθηκε ξανά στα μέσα της δεκαετίας του 2010, προτού ξεκινήσει την πολιτική καριέρα του, φθάνοντας το «ταβάνι» των 4,5 δισ. δολαρίων το 2015.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, το 2017, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να διευθύνει ταυτόχρονα τον Δυτικό κόσμο και την επιχειρηματική αυτοκρατορία του. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ακριβώς έτσι. Εχασε τις εκλογές του 2020 από τον Τζο Μπάιντεν και είδε τον πλούτο του να υποχωρεί αφότου αποφάσισε να εμπιστευθεί τις επιχειρήσεις του στους ενήλικους γιους του, Ντόναλντ Τζούνιορ και Ερικ. Δύσκολα θα γίνει… κανονικός φτωχός, αλλά είναι πολύ ορατό το ενδεχόμενο η περιουσία αυτή να συρρικνωθεί αρκετά μέσα στους επόμενους μήνες. 

Στην κορυφή της λίστας Forbes 400 βρίσκεται ο Ελον Μασκ. Ο ιδιοκτήτης της Tesla και του X/Twitter διαθέτει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 251 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...